SKUTT: Denne unge hannbjørnen ble skutt i Sjølisand i Rendalen lørdag den 20. juni. Bjørnen veida bare 60 kilo. Foto: Politiet

- Skjøt bjørn i nødverge

Bonden Halvor Sveen er siktet for å ha skutt en ung bjørn på 60 kg uten fellingstillatelse.

Artikkelen er over ti år gammel

Han fortviler over siktelsen.

- Dette er fullstendig hodeløst. Jeg er sterkt uenig i siktelsen, sier Halvor Sveen til VG.

Sent lørdag den 20. juni nærmet en ung hannbjørn seg Sveens eiendom i Rendalen i Hedmark. Ifølge bonden avfyrte han to skudd mot bjørnen idet den nærmet seg inngjerdingen der sauene han sto. Da bjørnen etter dette vendte seg mot Sveens hund, løsnet han et siste skudd. Skuddet var dødelig.

Den unge bjørnen ble mest sannsynlig født forrige vinter og veide bare 60 kilo.

Torsdag ble Sveen siktet for å ha skutt bjørnen uten fellingstillatelse. Han mener selv han skjøt i nødverge.

- Det står i dyrevernloven at dyr ikke skal utsettes for stress og lidelse. Dette handler om å beskytte husdyr, sier Sveen.

Angrer ikke

Han angrer ikke på at han skjøt det dødelige skuddet mot den unge bjørnen.

- Jeg ville faktisk angret mer hvis jeg ikke hadde gjort det, både for min egen del og for andre folk med husdyr i Norge, sier han.

Sveen, som i tillegg til å være jeger er en ivrig naturfotograf, sier han ikke har noen interesse av å avlive en bjørn som han like gjerne kunne filmet. Han stiller seg utenforstående til siktelsen.

Politiet i Hedmark skriver i en pressemelding at de nå har skjellig grunn til mistanke for overtredelse på viltlovens bestemmer som verner om totalfredet vilt.

- Vi mener, i motsetning til Sveen, at fellingen ikke kvalifiserer til nødverge, sier politiadvokat Henning Klauseie til VG.

- Hadde størrelsen på bjørnen noe å si i politiets vurdering?

- Nei. Det må ha vært vanskelig for Sveen å ha noe sikker oppfatning av hvor stor bjørnen var i det aktuelle tidspunktet. Derfor har ikke bjørnens unge alder vært avgjørende for oss, sier politiadvokaten.

Seniorrådgiver i Direktorat for naturforvaltning, Knut Morten Vangen, sier at nødvergeparagrafen brukes i svært få tilfeller i året.

- I de få tilfellene vi har, er de ytterst sjeldent at saken ender med siktelse, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder