BITTELITEN: Lille Candy veier bare én og en halv kilo og er sannsynligvis hjerneskadet. Her avbildet med en fyrstikkeske for å sette størrelsen i perspektiv. Foto: Stein A. Olsen/Trønder-Avisa

BITTELITEN: Lille Candy veier bare én og en halv kilo og er sannsynligvis hjerneskadet. Her avbildet med en fyrstikkeske for å sette størrelsen i perspektiv. Foto: Stein A. Olsen/Trønder-Avisa

Kjøpte hjerneskadet valp til 25.000 kroner

(VG Nett) Eier Jeanette Aakervik føler seg kraftig lurt etter at hun betalte 25.000 kroner for en valp som sannsynligvis har både hjerneskade og vannhode.

Hanne Kristine Fjellheim
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

I tillegg har utgiftene rundt valpen beløpet seg til ytterligere 15.000 kroner. Det vil si at Aakervik har betalt 40.000 kroner for en hund som antakeligvis må avlives. Seks måneder gamle Candy lyder verken navnet sitt eller forstår lydighetskommandoer.

Kvinnen fra Namsos ønsket seg en valp til etter at hun i fjor kjøpte sin første hund av rasen pomeranian. Hun var imidlertid klar over at norske oppdrettere har en leveringstid på cirka ett år på valper av premierte foreldre. Dermed ble gleden ble stor da hun fant en oppdretter i nærheten av Stockholm som leverte hunder av denne rasen umiddelbart, skriver Trønder-Avisa.

Vantro

Hun bråbestemte seg for å kjøpe en valp fra denne kennelen og reiste i løpet av kort tid til Sverige. Hun reagerte imidlertid med vantro da hun kom på besøk til kennelen.

- Med tanke på hvilke hunder de drev oppdrett av, hadde jeg sett for meg en flott og velstelt kennel. Men det var det ikke. Jeg ble møtt av rundt 30 skitne hunder, som sprang løs i en hundegård. I tillegg var det et trist rom i kjelleren, der hundene sto i små båser, sier Aakervik.

Da hun fikk se den fire måneder gamle tispen hun hadde bestilt av oppdretteren ble hun svært sjokkert. Den lille hunden var fraværende, hadde dårlig hårvekst og veide bare 850 gram. Oppdretteren forklarte raskt at Candy hadde engelske blodslinjer og at det var grunnen til at den så annerledes ut enn en pomeranianvalp som hadde norske aner.

Artikkelen fortsetter under bildet

EIER: Jeanette Aakervik holder godt på den lille hunden sin Candy. Nå må valpen kanskje avlives. Foto: Stein A. Olsen/Trønder-Avisa

Veterinærattest

Namsoskvinnen, som ønsket å bruke hunden til utstilling og oppdrett, fikk forklart at hunden var perfekt til dette formålet. Oppdretteren viste henne veterinærattester som viste at hunden var frisk og fin. Han forsikret henne at med tid ville hunden bli helt lik som en hund som hadde kommet fra en norsk kennel.

- Veterinærattesten viste at valpen var helt frisk, og jeg fikk inntrykk av at jeg hadde gjorde et bra valg, selv om jeg fortsatt syntes at hunden virket veldig pjuskete og merkelig, sier namsoskvinnen til Trønder-Avisa.

Vannhode

Hun betalte den svenske mannen 25.000 kroner for valpen, og returnerte deretter hjem til Namsos hvor hun umiddelbart oppsøkte veterinær. Tilbakemeldingene hun fikk var alt annet enn hyggelige.

Det viste seg at Candy var undervektig, hadde rennende øyne, tynn og tørr hud, samt dårlig pelshårvekst og pelskvalitet. Veterinæren mistenker også at hunden har vannhode og antakeligvis en alvorlig hjerneskade.

- Det er umulig å lære hunden noe som helst, sier Aakervik og forklarer at hunden ikke engang lyder sitt eget navn.

Utredes for hjerneskade

Hunden sluttet å vokse da den var bare 1,2 kilo og melketennene har ennå ikke falt ut selv om de nye har begynt å vokse. Veterinær Trine Wennevik-Wright sier til Trønder-Avisa at det er totalt kaos i Candys munn og at melketennene burde trekkes.

Aakervik får ikke returnert kjøpesummen av oppdretteren, fordi han mener at den norske veterinæren ikke har nok kunnskap om de engelske blodslinjene til å fastslå feil på hunden.

Hunden skal nå utredes for hjerneskade, Aakervik har fått beskjed om at valpen muligens må avlives.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder