HUSRESTER: Vrakrester fra gårdsbruket som fredag ble tatt av snøskredet på Reinøya.

Ble vitne til skredet: − Det var ingenting igjen

Etter å ha hørt et drønn fra fjellet og sett at alt ble hvitt utenfor, la mannen til Anna Varmedal sprang mot nabogården.

Publisert:

(iTromsø/VG) – Vi satt og skulle spise middag og plutselig hører vi et drønn fra fjellsiden, så blir alt hvitt, sier Anna Varmedal.

Hun og samboeren Øyvind Eriksen bor omtrent 300 meter unna og er nærmeste nabo til gårdsbruket som fredag ble feid på havet i den lille bygda Grøtnesdalen ute på Reinøya.

Da de hører drønnet, snur de seg begge mot fjellsiden og ser at skredet har feid med seg jord, stein og skog.

– Etter at snøfokken la seg, så vi skredet som var gått, forteller hun.

Troms politidistrikt bekrefter at to personer er omkommet som følge av skredet. De pårørende er varslet, men det er foreløpig ikke kjent om de to som er funnet omkommet er beboerne i nabohuset.

150 meter bredt

Eriksen hev raskt på seg de klærne han hadde lett tilgjengelig, og sammen med noen andre naboer gikk de bort til stedet.

– De gikk bort for å se om det var noe de kunne gjøre, men hele gårdsbruket var jevnet med jorden og det var vrakrester i sjøen. Det var ingenting igjen, forteller Varmedal om minuttene rett etter at de hadde vært vitne til skredet.

Eriksen selv beskriver det som et forferdelig syn. Gårdsbruket til naboene deres, som de har kjent i over 50 år, var helt borte.

– Det var jo egentlig et dobbelthus og et stort fjøs der. Alt var slettet med jorden, sier han til iTromsø.

Ifølge Eriksen var det nesten umulig å forstå at de ulike bygningsrestene som lå igjen, på et tidligere tidspunkt hadde vært et gårdsbruk.

– Det var ikke mulig å vite hvor ting havnet eller hvor det egentlig skulle være, det lå strødd rundt, fortsetter han.

Han beskriver skredbredden til å ha vært rundt 150 meter bredt, ut ifra hvordan det så ut på stedet.

– Det var helt slettet alt sammen, sier han.

– Ufattelig tragisk

Ordfører i Karlsøy kommune, Mona Pedersen, sier til VG at dette er et område hvor man normalt ikke frykter skred. Det har ellers gått flere skred i kommunen fredag.

– Det er forferdelig tragisk at vi nå har mistet to innbyggere i denne skredulykken. Det er en bygd hvor alle kjenner alle, og folk er veldig nære. Fremdeles er det stor skredfare, så nærmere 10 husstander er blitt evakuert. Mange har forlatt hjemmene sine.

Kommunen har etablert kriseteam som er på Reinøya natt til lørdag og lørdag. Kirken på Reinøya har også vært åpen fredag, og vil holde åpent lørdag.

Statsministeren, fylkesrådslederen, ordførere og kommunedirektører over hele Nord-Norge har tatt kontakt med Pedersen fredag.

– Mange jeg ikke kjenner har tatt kontakt for å vise omtanke og medfølelse til de pårørende. Alle sir at de kan hjelpe om det trengs. Når anledningen byr seg skal jeg fremsette noen av disse meldingene til de pårørende, avslutter ordføreren.

– Alle kjenner alle

Den lille bygda har ifølge Anna Varmedal ikke mer enn 10 til 15 innbyggere. Hun beskriver naboene som veldig hyggelige og koselige mennesker.

– De har vært våre naboer i snart 50 år. Vi treffer dem ikke hver dag, men kanskje en gang i uken. Dette er en liten bygd der alle kjenner alle. Det var flotte folk, sier Varmedal.

Grøtnesdalen tilhører Karlsøy kommune og ordfører Mona Benjaminsen opplyser til iTromsø at de har satt inn krisestab. Et psykososialt kriseteam er i beredskap

Lokalbeboer Øyvind Lockertsen har bodd i området hele livet. Han forteller til iTromsø at han aldri kan huske at det har gått skred i det aktuelle området tidligere.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no