NÆR MAKTEN: Jordbakke (t.v.) og Hytten sammen med Støre på Hurdalsjøen hotell i fjor. Frode Hansen, VG

To av Støres nærmeste medarbeidere slutter

Statssekretærene Tale Jordbakke (Ap) og Siri Hytten (Ap) på Statsministerens kontor (SMK) slutter fredag. De blir erstattet av Kristoffer Thoner (Ap) og Halvard Hølleland (Ap), ifølge VGs kilder.

Publisert:

Dagens Næringsliv og Vårt Land meldte om saken først.

De har begge vært blant statsminister Jonas Gahr Støres (Ap) absolutt nærmeste medarbeidere både gjennom valgkampen og i regjering. De har hatt ansvar for mediekontakt og kommunikasjon hos Støre.

Jordbakke og Hytten har også vært de to statssekretærene som hovedsakelig har vært med Støre på reiser i inn- og utland det siste året.

Begge varslet at de ville si opp jobben i september, men ble bedt om å stå i jobben frem til en erstatter sto klar, får VG opplyst. Da de sa opp jobben hadde Ap et snitt på målingene på 20 prosent på pollofpolls.no.

VGs kilder sier at det nå gjøres rokeringer på oppgavefordelingen på SMK for å frigjøre mer ressurser til pressearbeid.

NY STATSSEKRETÆR: Jonas Gahr Støre sammen med Kristoffer Thoner i Stavanger i forbindelse med valgkampåpningen i 2019.

To nye statssekretærer

Ifølge Dagens Næringsliv skal tidligere TV 2-journalist, og nåværende rådgiver i konsulentselskapet McKinsey, Kristoffer Thoner, inn i en av de ledige stillingene hos statsministeren. DN melder også at statssekretær Halvard Hølleland skal inn som statssekretær hos SMK.

VG får også bekreftet disse opplysningene.

Prosessen med å finne erstattere skal ha fått fart på seg etter mediespekulasjoner om endringer på Statsministerens kontor (SMK), og spesielt etter at Støre deltok på Presselosjens seminar på Stortinget i midten av november.

Der ble han spurt om det var behov for endringer på SMK.

Både Jordbakke og Hytten var med på Støres lag før han ble statsminister, og det høye trøkket på jobben har vært en sentral årsak til at de ba om å gå av, ifølge VGs kilder. Begge har familie og barn.

Før de begynte å jobbe for Støre, kom Hytten fra Aps partiapparat, mens Jordbakke jobbet i NHO. Jordbakke var rådgiver i Ap fra 2015 før hun gikk til NHO.

EKS-RAYMOND: Halvard Hølleland har vært rådgiver for Aps byrådsleder Raymond Johansen i Oslo og er nå statssekretær i Kunnskapsdepartementet.

Krisemålinger

Arbeiderpartiet har fått en rekke sjokkmålinger etter krisemøtet i sentralstyret den 14. november. Den foreløpig verste er 15,4 prosents oppslutning hos Vårt Land tirsdag forrige uke.

Støre innrømmet etter møtet at partiet hadde både kommunikasjonsutfordringer og måtte jobbe med politikkutvikling.

Et av dilemmaene på SMK har vært å finne den riktige balansen på arbeidet ute i Europa og å synliggjøre politikk i Norge – og hvordan betydningen av arbeidet i utlandet for Norges interesser kommer frem for norske velgere. 

Aps sentralstyre kom med en tydelig marsjordre i krisemøtet:

  • Støre må mer ut i landet og vise frem politikk nasjonalt.
BAK STØRE: Tale Jordbakke på klimatoppmøtet COP 27 i Sharm el-Sheikh den 7. november i år. Fra venstre kommunikasjonsrådgiver Tone Hertzberg ved SMK, Jordbakke, statsminister Jonas Gahr Støre og politisk rådgiver Maria Varteressian (Ap) i Klimadepartementet.

Trekker frem Sp-samarbeid

VG har også snakket med sentrale personer i Senterpartiet som trekker frem det tette samarbeidet med de avgåtte statssekretærene som avgjørende for et tillitsfullt forhold i regjeringen.

Jordbakke har ledet pressearbeidet ved SMK, men hadde også en sentral rolle med presse- og koordinasjonsarbeidet på Hurdal da Ap og Sp ble enige om sin felles partiplattform i oktober i fjor.

Statssekretær Lars Vangen (Sp) i Finansdepartementet har en tilsvarende rolle som kommunikasjons- og koordineringsansvarlig for Senterpartiet i regjering.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no