Eks-offiser unnlot å møte i retten igjen

(VG Nett) For andre gang på ett år er voldssaken mot eks-offiseren Geir Spanien (45) utsatt. Spanien befinner seg i Thailand og er for syk til å komme hjem.

  • Ingunn Andersen

I THAILAND: Eks-offiser Geir Spanien (45) unnlot og møte i Oslo tingrett, mandag. Spanien befinner seg i Thailand og skal være for syk til å komme hjem. Foto: Politiet

Mandag klokken ni skulle Spanien møte i Oslo tingrett. 45-åringen, som tidligere er omtalt som en av Norges farligste menn, er tiltalt for å ha banket opp 33-åringen som er dømt for uaktsomt drap på David Toskas bestevenn William Ellingsen.

Spaniens angrep på 33-åringen skal ha vært den direkte foranledningen til at Ellingsen senere samme kveld ble skutt og drept, da den nå drapsdømte 33-åringen forsøkte å ta hevn.

Drapet og volden skjedde 7. februar 2004.

- Min klient er syk og befinner seg i Thailand. Han har varslet at han vil sende en sykemelding, men denne har jeg foreløpig ikke fått, sier Spaniens advokat Ole Petter Dreveland til VG Nett i retten i dag.

Av hensyn til taushetsplikten ønsker ikke Dreveland å gå i detaljer om Spaniens sykdom.

Spanien er tidligere offiser og kampsportekspert, og skal i tillegg ha drevet torpedovirksomhet

- 28 prosent ufør

Statsadvokat Linda Myrdal begjærte mandag voldssaken utsatt, etter at Spanien samt flere sentrale vitner unnlot å møte i retten. Spaniens forsvarer støttet seg til begjæringen om utsettelse.

Myrdal sier til VG Nett at Spanien har mottatt stevningen.

Ifølge den alvorlige tiltalen skal Geir Spanien ha slått og sparket 33-åringen én eller flere ganger slik at han tilslutt mistet bevisstheten. Han ble i tillegg påført sårskader i ansiktet, på halsen og ved høyre øre. Han ble også nesten døv på høyre øre.

- Min klient har blitt 28 prosent ufør etter voldsepisoden, sier 33-åringens advokat Mona Høiness til VG Nett.

Les også: Siktet for grov vold i gangsterkrig

Voldssaken mot Spanien ble også forsøkt ført for retten i januar 2006,

men da møtte aldri den tidligere offiseren og saken ble utsatt.

Nektet for vold

ÅSTED: Her i denne leiligheten i Oslo ble 33-åringen banket opp, og William Ellingsen senere skutt og drept. Foto: Knut Erik Knudsen

Han har imidlertid forklart seg om voldsepisoden både i tingretten og lagretten tidligere i forbindelse med drapssaken mot 33-åringen.

Den gang nektet han for å ha banket noen på den aktuelle festen.

- Det var tiltalte som angrep meg. Han satte albuen i halsen min flere ganger. Han var tydelig beruset, og jeg gikk unna hver gang for å unngå ubehagligheter. Likevel fortsatte han, forklarte Spanien i lagmannsretten.

- Min klient syns det er svært trist at han ikke kan bli ferdig med denne saken nå, sier Mona Høiness.

Kampsport-proff

Spanien er ekspert i en kampsport som kalles brasiliansk jiu-jitsu, og han har konkurrert på høyt nivå i internasjonale mesterskap.

45-åringen er utdannet gjennom Forsvaret.

Etter befalskolen var Spanien elev ved Krigsskolen på Linderud i Oslo fra 1986 til 1988.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder