Kristin-tiltalte ville ikke ta liv

Mens aktor brukte mandag til å plukke forklaringen til drapstiltalte Henning Hotvedt fra hverandre, prøvde forsvareren å bygge opp hans troverdighet tirsdag.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER 18 ÅR GAMMEL

Andre dag av rettssaken etter drapet på Kristin Juel Johannessen (12), fortsatte tiltalte Henning Hotvedt sin forklaring for Larvik herredsrett. Tirsdag var det hans forsvarer Tor Kjærvik som startet sin utspørring av 25-åringen.

Militæret

Sentralt var blant annet punktet om at tiltalte ikke var inne til førstegangstjeneste. Søknaden om å slippe var begrunnet med overbevisningsgrunn mot å ta liv. Dette fikk aktor, statsadvokat Petter Sødal, til igjen å ta ordet før utspørringen av Hotvedt ble avsluttet. Der angrep han grunnlaget Hotvedt hadde bedt om fritak for.

- Du har forklart at du snakket med en lege og fikk «lurt ut» av ham hva som burde stå i søknaden for å slippe militæret. Dessuten sa du til en prest at du ville slippe fordi du savnet dama og ungene. Stemmer det?

- Ja, men det er jo ingen grunn til å slippe, svarte 25-åringen.

Sinnstilstand

I utspørringen av tiltalte ble det blant annet gått nærmere inn på hvilken sinnstilstand han var i i tiden rundt da 12-åringen ble drept. Mandag forsøkte aktor å skape et bilde av 25-åringen som deprimert etter et samlivsbrudd noen måneder tidligere. Dette ble avvist av tiltalte, og han utdypet dette tirsdag.

- Jeg hadde fått kjærlighetssorgen på avstand. Jeg var ikke i psykisk ubalanse, forklarte han. Den judisielle observasjonen av tiltalte viser ingen tegn til nedsatt bevissthet, mangelfullt utviklede sjelsevner eller varige svekkede sjelsevner i tiden rundt drapet.

Hotvedt erkjenner ikke straffskyld for drapet på Kristin Juel Johannessen. Tirsdag formiddag startet også de første vitneforklaringene i saken.

Førstemann til å forklare seg var lensmannsbetjenten som ledet leteaksjonen etter 12-åringen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder