- Luftforsvaret har lidd et stort tap

I SORG: - Deres nærmeste falt i nasjonens tjeneste, og nasjonen deler deres sorg, Luftforsvarets sjefsprest, oberstløytnant Jan inge Ringsby, til de pårørende etter Hercules-ulykken. Foto: SCANPIX

Luftforsvaret minnes sine døde

Flagget hang på halv stang da de etterlatte etter Hercules-ulykken på Kebnekaise var samlet til minnestund med Luftforsvaret på Gardermoen militære flystasjon torsdag.

Artikkelen er over åtte år gammel

Flagget vaiet på halv stang i solskinnet da de pårørende ankom Gardermoen militære flystasjon. Inne i glasshangaren var det pyntet med blomster, lys og bilder av de fem som mistet livet sist torsdag: oberstløytnant Truls Audun Ørpen (46), kaptein Bjørn Yngvar Haug (40), kaptein Siw Robertsen (45), kaptein Steinar Utne (35) og kaptein Ståle Garberg (42).

De fem norske offiserer mistet livet da Forsvarets nyeste Hercules transportfly, «Siv», fløy inn i vestsiden på Kebnekaise-massivet i Nord-Sverige sist torsdag.

Flyet deltok i øvelsen Cold Response, og var på vei fra Evenes til Kiruna da det forsvant fra radaren kort tid før det skulle lande i den nordsvenske byen.

Etter et vanskelig letearbeid i dårlig vær på fjellet ble de første vrakrestene funnet.

SEND DIN SISTE HILSEN TIL DE OMKOMNEVis din respekt i VG Netts kondolanseprotokoll

Det ble en annerledes minnestund på Gardermoen flystasjon torsdag. De levningene som er funnet, er ikke identifisert ennå. Det var ingen bårer under den høytidelige seremonien i glasshangaren. I stedet ble det vist bilder og tent lys for de omkomne.

- Luftforsvaret har lidd et stort tap. Vi er en liten våpengren og alle er berørt. Vi er her for å hedre og vise vår dypeste respekt for fem gode offiserskolleger som ga sitt liv i tjeneste for Norge, sa generalinspektøren for Luftforsvaret, generalmajor Finn Kristian Hannestad i sin minnetale.

Sorgen og tapet

TENTE LYS: Generalinspektøren for Luftforsvaret, generalmajor Finn Kristian Hannestad. Foto: SCANPIX

I tillegg til å snakke varmt om de fem som mistet livet, snakket Hannestad også om sorgen og tapet av nære venner og kolleger. Fire av de omkomne var stasjonert nettopp på Gardermoen, mens den femte, Steinar Utne, blant annet jobbet ved Bardufoss.

- Han tilhørte 139. luftving, som var sterkt involvert i søket etter «Siv» og mannskapet om bord. De visste at de lette etter en av sine nærmeste kolleger.

Både Hannestad og Luftforsvarets sjefsprest, oberstløytnant Jan inge Ringsby, snakket om den usikre tiden etter at flyet ble meldt savnet. Først lørdag ble flyet funnet, og samme kveld ble de fem erklært omkommet.

- Nasjonen deler deres sorg

- Mange av oss var samlet her på Gardermoen og fulgte søket minutt for minutt, mens nyhetene som kom inn ble stadig dårligere. I dag er vi samlet for å uttrykke vår omsorg og medfølelse, sa Ringsby henvendt til de nærmeste pårørende.

- Deres nærmeste falt i nasjonens tjeneste, og nasjonen deler deres sorg.

Etter minnetalen ble det holdt ett minutts stillhet og bønn.

Forsvarets stabsmusikk blåste signal og spilte under minnestunden, forsterket av trompetist Ole Edvard Antonsen og sanger Helene Bøksle.

Minnestund uten båre

Glasshangaren på Gardermoen flystasjon brukes vanligvis til å ta imot båren når en norsk soldat faller i tjeneste, enten det er i utlandet eller her hjemme. Torsdagens minnestund skilte seg likevel sterkt fra tidligere båreseremonier.

Saken fortsetter under bildet..

I SORG: Hele ledelsen i Luftforsvaret var til stede under minnestunden torsdag. Foto: SCANPIX


De levningene som er funnet etter flystyrten ved Kebnekaise, er ikke identifisert ennå, og det var ingen bårer i glasshangaren denne torsdagen.

- Når det skjer noe alvorlig og noen dør langt borte, har vi behov for å se noe igjen, noe som gjør det virkelig. Noe som gjør at man kan si «den er min», forklarer presten til NTB etter at minnestunden er over. Han sier sorgen kan bli ekstra tung når det ikke er noen båre å ta imot eller en grav å gå til.

- Det gir en utsettelse av sorgprosessen. Sorgen blir både mer vond og slitsom når det går en lengre periode fram til begravelsen, sier han og legger til at ingen ennå vet hvor lang tid det vil ta før bårene og de døde kommer hjem.

Dette er den andre, store minnemarkeringen etter ulykken. Søndag var 600 soldater, forsvarsledelsen og kongen samlet i sorg på Evenes.

Mer om

 1. Hercules-ulykken
 2. Forsvaret

Flere artikler

 1. - Sorgprosessen hadde vært enklere med en kiste

 2. - Sorgen som brer seg nå er hjerteskjærende

 3. De omkomne i Hercules-ulykken fløyet hjem

 4. Alle omkomne i Hercules-ulykken er identifisert

 5. Politiet: Flyet eksploderte da det traff fjellveggen

Fra andre aviser

 1. Luftforsvaret minnes sine døde

  Fædrelandsvennen
 2. - En avslutning på denne forferdelige uken

  Aftenposten
 3. - Luftforsvaret har lidd et fryktelig tap

  Aftenposten
 4. Ulykkesflyet krasjet like ved toppen av fjellryggen

  Aftenposten
 5. Krasjet like ved toppen

  Bergens Tidende
 6. - Hele det norske folk er berørt av denne hendelsen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder