HVEM HAR RETT? De to sakkyndigrapportene som er laget på Anders Behring Breivik konkluderer vidt forskjellig. Torgeir Husby (fra venstre) og Synne Sørheim konkluderte med at terroristen er utilregnelig. Den siste, laget av Terje Tørrissen og Agnar Aspaas, konkluderte med tilrgenelig - men fikk innvendinger fra Den rettsmedisinske kommisjon. Her er de fire i retten forrige uke. Foto: GISLE ODDSTAD

Bistandsadvokat om Den rettsmedisinske kommisjon: - Har de prestisje i den første rapporten?

OSLO TINGRETT (VG Nett) Bistandsadvokat Thorsteinn Skansbo stiller spørsmål ved om rettsmedisinsk kommisjon har prestisje i å få gjennom den første psykiatrirapporten på Anders Behring Breivik.

  • Eric B. Utheim

Artikkelen er over åtte år gammel

- Det kan virke som kommisjonen har gjort et grundigere arbeid i å finne innvendinger denne gangen, enn de gjorde ved den første rapporten, sier Thorsteinn Skansbo, bistandsadvokat for én overlevende fra Regjeringskvartalet og en fra Utøya.

VGS EKSPERT: - Styrker den første rapporten

- Har kommisjonen noen prestisje i den første rapporten? Det er et spørsmål det nå går an å stille, sier Skansbo.

- En stor overraskelse

STILLER SPØRSMÅL: Bistandsadvokat Thorsteinn Skansbo spør seg om Den rettsmedisinske kommisjon er strengere med den nye rapporten, enn den første. Foto: CODEX

Han beskriver dagens nyhet om at Den rettsmedisinske kommisjon har innvendinger mot rapport nummer to på Breivik, som en stor overraskelse.

Kommisjonen sikrer om rettspsykiatriske raopporter er gode nok.
De hadde ingen "vesentlige innvendinger" mot den første erklæringen laget av Synne Sørheim og Torgeir Husby før jul.

En rapport som skapte så stor debatt, at tingretten ba om en andre rapport, laget av to nye sakkyndige Terje Tørrissen og Agnar Aspaas.

Den kom rett før rettssaken startet, og det var i uttalelsen til den rapporten at kommisjonen i dag kom med innvendinger.

I bemerkningen som ble lest opp av fagdommer Arne Lyng i retten i dag, kommer det fram at kommisjonen krever en tilleggsrapport som underbygger det de mener rapporten mangler.

- Trenger ikke bety svekkelse

- Dette styrker nok den første rapporten. Samtidig trenger det ikke bety at den siste svekkes, sier Skansbo om dagens uttalelse fra den rettsmedisinske kommisjon.

Kommisjonen har ikke forkastet rapporten, men bedt om at tilleggsmomenter belyses. Aspaas sa i retten i dag at han regnet med at de kunne ha en slik tilleggserklæring på plass i løpet av uken.

- Spenningen ligger i om konklusjonen blir stående. Aspaas og Tørrisen sier jo at de ganske raskt skal klare å svare på disse spørsmålene. Klarer de å parere spørsmålene de nå har blitt stilt, og kommisjonen til slutt godkjenner erklæringen, vil det ikke hefte problemer ved deres rapport. Det er det retten kommer fram til til slutt, som opptar klientene, sier bistandsadvokat Thorsteinn Skansbo.

Mer om

  1. Terrorangrepet 22. juli - Rettssaken

Flere artikler

  1. Jusekspert: Dette svekker tilregnelig-rapporten

  2. Kommisjonen er kritisk til den nye erklæringen

  3. Rettsmedisinsk kommisjon-leder: Åpen for begge utfall

  4. Dommeren om rapportvurderingene: - Er ikke dette forskjellsbehandling?

  5. «Vesentlige mangler» ved Breivik-rapport

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder