BILBERGING: I Oslo har mange taxier og annen nyttetrafikk kjørt seg fast i snøen. Viking redningstjeneste melder om en meget hektisk dag og mange oppdrag. Foto: Viking Redningstjeneste

Hundrevis trenger bilhjelp

Kjører av veien

Står fast i snøen

Tekniske problemer med motoren

(VG Nett) Snøkaoset i Sør-Norge fører til ekstremt mange trafikkuhell. Hundrevis trenger hjelp fra bilbergningsselskapene.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Snøen som har lavet ned i Sør-Norge i går og i natt skaper store problemer på veiene. Fra Stavanger i vest til Hedmark i øst kjører folk av veien, står fast i snøen og har tekniske problemer med bilmotoren.

HAR DU BILDER FRA SNØKAOSET PÅ VEIENE?SMS TIL 2200

ELLER KONTAKT VG NETT HER.

Viking redningstjeneste melder at det i natt og i morgentimene har vært veldig stor pågang fra kunder som trenger hjelp. I dag har de fått inn over 250 oppdrag fra mennesker har problemer i snøkaoset.

- Tallet på antall oppdrag er i realiteten langt større ettersom mange tar kontakt med Vikings stasjoner lokalt.

- 90 prosent av alle oppdragene er fastkjøring i snøen. Vi oppfordrer folk om å ta det veldig, veldig med ro i dag, fordi det er ekstremt vanskelige kjøreforhold på grunn av dårlig brøyting flere steder, sier vaktleder Magne Haugland i Viking redningstjeneste.

Trafikkmeldinger:Sjekk de viktigste meldingene her

Protokoll:Send inn dine bilder fra snøværet

Også hos Falck bilberging er det en uvanlig travel dag i dag. Siden midnatt anslår de å ha fått over 700 henvendelser fra mennesker som trenger bilhjelp.

- Det er store problemer med snø og kulde i hele Sør-Norge. I natt har det vært mange taxier og annen nyttetrafikk som har trengt hjelp. De fleste henvendelsene gjelder fastkjøring i snøen og tekniske problemer med motoren, sier teamleder Kenneth Olsen i Falck bilberging.

Les også:Slik kommer du deg trygt hjem i julen

Les også:Varsler sprengkulde på Østlandet

Noe bedre veier

Brøytemannskapene har jobbet på spreng i flere timer nå og har ryddet unna store mengder snø. Hovedveinettet på Østlandet begynner å bli friskmeldt.

- Det er fortsatt snø, men brøytemannskapene har fått ryddet unna en del. På hovedveiene er det en blanding av bart, vått og snø, sier vaktoperatør Neel Irgens ved Veitrafikksentralen Oslo ved 12-tiden.

Det har ikke kommet inn meldinger om noen alvorlige trafikkulykker i snøkaoset.

SØPPELBIL PÅ SKRENS: En søppelbil sliter på føret i Østfold. Foto: Lise Margrete Ødegård

- Så langt har det ikke vært noen hendelser av betydning. Vårt råd til folk er å senke farten og kjøre forsiktig, sier Irgens.

Mer snø i kveld

Det verste snøværet på Østlandet er over, og det vil stort sett være oppholdsvær resten av dagen. Men fra i kveld vil snøen lave ned igjen.

- Det kommer i kveld på Agder og i natt på Østlandet. Det vil sannsynelig være betydelig mindre mengder enn det snøværet vi har hatt det siste døgnet, sier statsmeteorolog Bjart Eriksen til VG Nett.

I dagene fremover er meldes det om lite nedbør. I stedet vil det bli kaldt - veldig kaldt. Meteorologene varsler sprengkulde og temperaturer på -20 og lavere. Kaldest blir det på tirsdag og onsdag.

Andre reisemåter

**Tog

Hos NSB har ikke nedbørsmengdene bydd på problemer foreløpig. Det er Jernbaneverket som har ansvaret for snørydding langs skinnene, og snøplogene går nå for fullt på Østlandet.

- Det er bare småforsinkelser trass i snømengdene, sier Inge Hjertås i Jernbaneverket til VG Nett i 8-tiden lørdag morgen.

**Fly

- Vi har ikke så veldig mange flyavganger i dag, og det er bra. Nå kjører brøytevognene våre for fullt. Vi bruker kun én rullebane frem til klokka ett, men det vil ikke medføre store driftmessige problemer, sier pressevakt Sofie Bruun ved Oslo Lufthavn.

Flytider:Sjekk avganger og ankomster her (oppdateres fortløpende)

**Trikk og T-bane

Samtlige seks T-banelinjer i Oslo vil oppleve store forsinkelser på grunn av snøfallet, ifølge Trafikanten.no. Det må også påregnes betydelige forsinkelser dersom du skal reise med trikken i hovedstaden i dag.

ROGALAND: Også på Vestlandet har det kommet store snømengder enkelte steder. Her hjelper Falck bilberging en kunde ut av snøen. Foto: Lasse Andrè Malmin/Falck

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder