FIKK KRITIKK: Venstre-politiker Mikkel Dobloug fikk kraftig kritikk for bloggen han la ut i forbindelse med overgrepssiktelsen mot Vågå-ordfører Rune Øygard. Foto: AFTENPOSTEN

Politiker måtte fjerne blogg om overgrepssaken

(VG Nett) En politikerblogg som spekulerte rundt hvilken ordfører i Gudbrandsdalen som var siktet for seksuell omgang med en mindreårig jente, fikk alarmklokkene til å gå i Arbeiderpartiet og Venstre.

  • Ole N. Olsen

Artikkelen er over åtte år gammel


Nestleder i Oppland Venstre, Christian Mikkel Dobloug, skrev sist fredag et innlegg på sin blogg, hvor han resonnerte rundt hvilke ordfører som kunne være siktet i overgrepssaken.

Det hadde allerede kommet frem i media at den siktede ordføreren var en mann, og at han var ordfører i Gudbrandsdalen. Dobloug listet opp de kommunene i området som har kvinnelig ordfører, og sto igjen med en liste på seks navn.

Vet du noe om denne saken?Kontakt VG Netts journalister her!

Han skriver også følgende i bloggen at «utifra det som er opplyst i media har ordføreren tatt permisjon og vil være utilgjengelig. På Facebook er Simen Bjørgen både tilgjengelig og på jobb, rett og slett i full sving som ordfører, så da kan vi eliminere Simen og står igjen med fem ordførere».

To fra Arbeiderpartiet

Dette fikk fylkesleder Kjersti Stenseng i Oppland Arbeiderparti til å slå alarm. Hun tok kontakt med assisterende partisekretær Odd Erik Stende i Arbeiderpartiet og Venstre-leder Trine Skei Grande.

VGTV: - Har kjent Øygard i mange år

På Doblougs liste over aktuelle ordførere var det to fra Arbeiderpartiet, og tre fra Senterpartiet. De to fra Arbeiderpartiet var den siktede Rune Øygard og Sel-ordfører Dag Erik Pryhn.

- Da jeg leste bloggen, var konklusjonen min at det var to navn som ble pekt ut. En av dem var ordføreren i Sel, Dag Erik Pryhn, og han reagerte selvsagt veldig kraftig på det, sier Stenseng til VG Nett.

- Behov for å si i fra

Deretter ringte Ap-lederen til sin politikerkollega, fylkesleder Eivind Brenna i Oppland Venstre, for å få fjernet bloggen.

BAKGRUNN: Ap-ordfører siktet i overgrepssak

- Jeg sa at vi reagerer veldig på å bli uthengt på den måten som vi blir, så tok han igjen kontakt med Mikkel Dobloug, sier Stenseng.

Hun mener bloggen var et grovt overtramp fra en politiker med et sentralt verv i et parti.

- Men kan ikke Dobloug skrive hva han vil på sin egen blogg?

- Jo, jeg mener ytringsfriheten skal stå sterkt på en blogg, men når det går så konkret på enkeltpersoner i en så alvorlig sak så hadde jeg behov for å si i fra til fylkeslederen i Venstre, sier hun.

- Er dette sensur fra Arbeiderpartiet?

- Nei, jeg ser ikke på det som sensur, sier Stenseng.

(Saken fortsetter under bildet)

SIKTET: Vågå-ordfører Rune Øygard er siktet for seksuell omgang med en mindreårig jente. Foto: VG

- Rykter og sladder

Det var Venstres fylkesleder Evind Brenna som først ringte til Dobloug for be ham fjerne blogginnlegget etter å ha snakket med Stenseng.

Les også: Anmeldt dagen etter middag med Stoltenberg og Brimi

- Jeg er helt klar på at en blogg må følge vanlig folkeskikk, og det er ikke vanlig folkeskikk å peke ut folk som jeg oppfattet at han gjorde den dagen, sier Brenna.

- Fikk du beskjed av Stenseng om å få bloggen fjernet?

- Nei, hun gjorde meg oppmerksom på den, og sa at de så alvorlig på saken.

- Dobloug sier at hans blogg er betraktninger om mediebildet. Får han ikke lov til å skrive sine betraktninger om mediebildet i denne saken?

- Han får for så vidt skrive akkurat hva han vil, men ikke når det forbindes med at han er venstrepolitiker og nestleder i Oppland Venstre. Da må han tenke på hva han sprer av rykter og sladder, sier Brenna.

Fjernet ikke bloggen

Fylkeslederen understreker at han ikke driver sensur av Dobloug som privatperson.

Les også: «Jens hilser, skal jeg hilse tilbake?»

- Jeg driver sensur av hva han kan drive med som nestleder i Oppland Ventre, sier Brenna.

Mikkel Dobloug bestemte seg for å ikke fjerne blogginnlegget etter telefonsamtalen med fylkesleder Brenna. Kort tid senere ble han oppringt av generalsekretæren i Venstre, Terje Breivik.

- Terje ringte og var veldig klar på at den skulle fjernes. Når generalsekretæren i Venstre er tydelig, så hører man jo på det, sier Dobloug som slettet blogginlegget etter samtalen med Breivik.

- Meningssensur

Ifølge Dobloug følte han at alle ordførerne i Gudbrandsdalen ble mistenkeliggjort i saken.

- I bloggen resonerte jeg meg frem til hvem det ikke kunne være. Min blogg er en kommentar på mediebildet. Alle ordførerne i Gudbrandsdalen har et navn, og ved å si at det er en mann så eliminerer man alle unntatt seks personer, sier Dobloug.

Les også: Stoltenberg trakk frem Øygard som politisk forbilde

Dobloug synes ikke han gjorde mer enn å samle informasjon som var tilgjengelig for alle.

- Hva synes du om at du ble oppfordret til å fjerne bloggen?

- Jeg må si at hvis det skal forekomme meningssensur i Norge i 2011, så er det et tilbakeskritt for demokratiet. Jeg synes det hadde vært mer ryddig om Kjersti Stenseng hadde ringt meg direkte, så kunne vi snakket om det, sier han.

Ga klar oppfordring

Generalsekretær i Venstre, Terje Breivik, bekrefter overfor VG Nett at han kontaktet Dobloug om bloggen.

(Saken fortsetter under bildet)

FJERNET: Generalsekretær i Venstre, Terje Breivik, sørget for at Mikkel Dobloug fjernet bloggen sin. Foto: SCANPIX

- Jeg ble kontaktet av min fylkesleder i Oppland og tok kontakt med Mikkel etter det, og oppfordret ham til å fjerne bloggen, sier Breivik.

- Hvordan gjorde du det?

- Jeg ga ham en klar oppfordring og råd om å slette det, sier Breivik.

- Hvorfor mente du at det måtte fjernes?

- Fordi jeg mener at det var av en sånn karakter politikere strengt tatt ikke bør blande seg inn i. Spesielt ikke politikere som er en del av ledelsen i et parti, sier han.

Ifølge Breivik ville han bedt Dobloug om å fjerne bloggen uavhengig av initiativet fra Arbeiderpartiet.

- Det er ikke Arbeiderpartiet som sensurer, men en partikollega, sier Breivik.

Føler seg uthengt som overgriper

Sel-ordfører Dag Erik Pryhn, som var en av ordførerne som ble listet opp av Dobloug, reagerer kraftig på bloggen. Pryhn sier avisen Gudbrandsdølen Dagningen at han nå avventer et grep fra Venstre sentralt, samt en uforbeholden unnskyldning fra Dobloug.

REAGERER: Ordfører Dag Erik Pryhn. Foto: ESPEN SJØLINGSTAD HOEN


- Det er et prinsipielt grunnlag for å reagere, samt et sterkt ubehag å bli mistenkt for noe slikt. I lys av at Dobloug er politiker, attpåtil med sentrale verv, stiller jeg et stort spørsmålstegn ved dømmekraften hans, sier Dag Erik Pryhn til avisen.

Det er ikke første gangen Mikkel Doblougs internettbruk skaper bølger. Ved en annen anledning i februar skal han ha kalt en sambygding for «en klovn» på nettsamfunnet Facebook, skriver GD.

Dette resulterte i at Dobloug fikk beskjed om at han var uønsket som foredragsholder under et kommunestyremøte i Lom. Dobloug skulle egentlig ha holdt et foredrag om sosiale medier for politikerne i kommunen, men fikk beskjed om at han var uønsket timer før møtet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder