IKKE I NORGE: Det skal ikke være importert bønnespirer fra E. coli-mistenkte produsenter til Norge. Foto: AFP
IKKE I NORGE: Det skal ikke være importert bønnespirer fra E. coli-mistenkte produsenter til Norge. Foto: AFP

- Ingen E. coli-spirer importert til Norge

Mattilsynet frykter privatkjøp på nettet

INNENRIKS

(VG Nett) Mattilsynet har ikke funnet noen norske importører som har importert bønnespirer eller frø fra E. coli-mistenkte produsenter.

Publisert:

Etter at åtte personer ble innlagt på sykehus med E. coli-smitte i Frankrike i helgen varslet Mattilsynet at de ville gjennomgå norske importørers import av frø og bønnespirer.

- De aktuelle importørene ble sjekket ut av saken mandag ettermiddag, sier sier pressevakt Lars Tore Hestad i Mattilsynet til VG Nett.

Vet du noe om denne saken?Tips VG Nett her!

Mandag slo franske helsemyndigheter alarm etter at åtte personer ble syke av E. coli-bakterien. Syv av de åtte personene hadde deltatt på samme arrangement hvor en rett med bønnespirer ble servert. Seks av de åtte syke hadde spist av retten.

Tirsdag kan Mattilsynet slå fast at norske produsenter ikke skal ha importert bønnespirer eller frø fra de mistenkte produsentene.

Frykter internett-frø

Nordmenn med grønne fingre kan uten viten og vilje ha importert dødsbakterien E. coli ved å bestille frø fra internett, frykter Mattilsynet.

Mattilsynet og Folkehelseinstituttet ber derfor om at folk utviser varsomhet, både når det gjelder dyrking, spising og ytterligere innførsel.

- Vi ber om at folk som har importert frø avventer situasjonen, til vi hører mer fra de franske myndighetenes etterforskning, sier Hestad.

47 døde

Ferske tall viser at den livsfarlige bakterien har krevd 47 menneskeliv. 46 av dem skal være i Tyskland, hvorav én av de døde skal være en amerikansk turist. En svensk kvinne døde etter et opphold i landet. Det tyske smittekontroll-senteret melder om 3801 syke, hvorav 834 tilfeller som inkluderer en komplikasjon som kan føre til nyresvikt.

I Norge har det kun vært rapportert om ett sykdomstilfelle, en mann i 40-årene fra Kristiansand. Mannen var innlagt på Sørlandet sykehus, og skal nå være frisk av sykdommen.

Tyske bønnespirer ble utpekt som den mest sannsynlige kilden til det massive sykdomsutbruddet i mai, og tyske helsemyndigheter mener de fant nok bevis for at smitten kom fra spirer dyrket i landet.

Spanske agurker ble først mistenkt for å være smittekilden, men ble senere frikjent. Smittebeskyldingene satte sinnene i kok, og en av de to grønnsaksprodusentene i Spania som først ble beskyldt for å spre E. coli-bakterien i Europa, har gått til hastesøksmål mot helsemyndighetene i Hamburg.

Ingen nye tilfeller i Norge

- Det er ikke rapportert om nye sykdomstilfeller i Norge, sier Lars Tore Hestad til VG Nett tirsdag.

I Tyskland er det en kraftig nedgang av nye tilfeller.


- Dette er et geografisk konsentrert og lite utbrudd i Bègles, en liten kommune i Bordeaux. Offisielt er det åtte sykdomstilfeller med blodig diaré og hvor sju har fått påvist HUS-syndrom, en nyresykdom som følge av smitten, sier Bjørn Iversen, avdelingsdirektør hos Folkehelseinstituttet til VG Nett.

Franske helsemyndigheter driver nå sporings- og etterforskningsarbeid for å finne ut om utbruddet i Frankrike kommer fra samme kilde som i Tyskland.

- Lytt til lokale råd

- Smitten kan komme fra både personer og matvarer. Noen kan ha blitt smittet i Tyskland og viderebrakt smitten, eller det kan være en matvare som er kilden, sier han og legger til at Mattilsynet er ansvarlig for mattryggheten i Norge og vil følge opp eventuelle matspor.

Iversen ber nordmenn i Frankrike lytte til råd fra lokale helsemyndigheter.

Her kan du lese mer om