ANKER: Finnmarkingen som er trippeldrapsdømt i Tromsø anker.Foto: Ronald Johansen, Bladet Tromsø
ANKER: Finnmarkingen som er trippeldrapsdømt i Tromsø anker.Foto: Ronald Johansen, Bladet Tromsø

Røykte hasj før drapene

INNENRIKS

TROMSØ (VG Nett) Den trippeldrapstiltalte 39-åringen røykte hasj i dagene før trippeldrapet.

Publisert: Oppdatert: 21.12.09 13:59

Det er konklusjonen til de sakkyndige i rettssaken som pågår i Nord-Troms tingrett.

Analyser av blodet til tiltalte viser en konsentrasjon av cannabis-virkestoffet THC som tilsier at Båtsfjord-mannen hadde røykt relativt store mengder hasj åtte til ti dager før drapsdagen.

- Utsatt for passiv røyking

- Vi er så sikre som vi kan bli, sier divisjonsdirektør Jørg Mørland ved Folkehelseinstituttet, og påpeker at resultatet er kommet frem etter fire uavhengige analyser som viser samme resultat.

LES OGSÅ:Kontaktet psykolog før drapene

Den tiltalte 39-åringen har etter drapene ved flere anledninger sagt at han røyket hasj cirka ti dager før drapsdagen 22. mars. I sin forklaring i retten forrige uke hevder han likevel at han nå ikke kan huske å ha røykt hasj de siste to årene.

Han hevdet imidlertid at han ble utsatt for passiv røyking i de to siste ukene før drapene på huseierne Ole-Roger Olsen (44), Linda Anett Hansen (35) og Ragna Elida Christensen (61).

39-åringen forklarte at han en uke før drapene hadde besøk av en person ved navn Anita, som han hevdet røykte hasj hjemme i leiligheten hans. Selv skulle han ikke ha røykt ved denne anledningen.

TRIPPELDRAPSSIKTET:- Fikk 84 svar på kontaktannonse

Mørland tilbakeviser at passiv røyking, som tiltalte hevdet hadde funnet sted, kan være årsaken til de positive prøveresultatene.

- Passiv røyking kan ikke være årsaken, sa Mørland i retten i mandag.

Opplysningene om Anita har 39-åringen ikke kommet med før forklaringen i rettssaken. Politiet satte umiddelbart inn ressurser på å finne denne personen, etter en nærmere beskrivelse fra drapstiltalte.

LES OGSÅ:- Sa han skulle ha drept flere personer

Hasjrus eller psykose

Politiet fant, etter samtaler på telefon, ikke grunn til å innkalle noen av de seks personene som kunne passe beskrivelsen til avhør. Aktoratet tror derfor ikke på tiltaltes opplysninger.

Artikkelen fortsetter under bildet...

Ifølge de sakkyndige viser forskning at hasjrøyking kan utløse psykoser, blant annet avhengig av hvor mye hasj som inntas. Mørland påpekte imidlertid i retten torsdag at storbrukere vil ha en mindre risiko for å utløse en psykotisk tilstand.

LES OGSÅ:- Det var blod over alt, og det var tydelig at de var døde

Påtalemyndigheten mener trippeldrapet skjedde i en hasjrus, eller i en psykose utløst av hasjrøyking, og at Båtsfjord-mannen derfor må regnes som tilregnelig og idømmes forvaring. Forsvarerne mener en bakenforliggende tilstand gjør at han må idømmes psykiatrisk behandling.

Her kan du lese mer om