ANKER: Finnmarkingen som er trippeldrapsdømt i Tromsø anker.Foto: Ronald Johansen, Bladet Tromsø

Røykte hasj før drapene

TROMSØ (VG Nett) Den trippeldrapstiltalte 39-åringen røykte hasj i dagene før trippeldrapet.

  • Eirik Linaker Berglund
  • Thor Harald Henriksen
Publisert:

Det er konklusjonen til de sakkyndige i rettssaken som pågår i Nord-Troms tingrett.

Analyser av blodet til tiltalte viser en konsentrasjon av cannabis-virkestoffet THC som tilsier at Båtsfjord-mannen hadde røykt relativt store mengder hasj åtte til ti dager før drapsdagen.

- Utsatt for passiv røyking

- Vi er så sikre som vi kan bli, sier divisjonsdirektør Jørg Mørland ved Folkehelseinstituttet, og påpeker at resultatet er kommet frem etter fire uavhengige analyser som viser samme resultat.

LES OGSÅ:Kontaktet psykolog før drapene

Den tiltalte 39-åringen har etter drapene ved flere anledninger sagt at han røyket hasj cirka ti dager før drapsdagen 22. mars. I sin forklaring i retten forrige uke hevder han likevel at han nå ikke kan huske å ha røykt hasj de siste to årene.

DREPT: Ole-Roger Olsen (44), Linda Anett Hansen (35) og Ragna Elida Christensen (61) ble alle drept i Tromsø 22. mars. Foto: Nofima/Finnmark fylkeskommune Foto:

Han hevdet imidlertid at han ble utsatt for passiv røyking i de to siste ukene før drapene på huseierne Ole-Roger Olsen (44), Linda Anett Hansen (35) og Ragna Elida Christensen (61).

39-åringen forklarte at han en uke før drapene hadde besøk av en person ved navn Anita, som han hevdet røykte hasj hjemme i leiligheten hans. Selv skulle han ikke ha røykt ved denne anledningen.

TRIPPELDRAPSSIKTET:- Fikk 84 svar på kontaktannonse

Mørland tilbakeviser at passiv røyking, som tiltalte hevdet hadde funnet sted, kan være årsaken til de positive prøveresultatene.

- Passiv røyking kan ikke være årsaken, sa Mørland i retten i mandag.

Opplysningene om Anita har 39-åringen ikke kommet med før forklaringen i rettssaken. Politiet satte umiddelbart inn ressurser på å finne denne personen, etter en nærmere beskrivelse fra drapstiltalte.

LES OGSÅ:- Sa han skulle ha drept flere personer

Hasjrus eller psykose

Politiet fant, etter samtaler på telefon, ikke grunn til å innkalle noen av de seks personene som kunne passe beskrivelsen til avhør. Aktoratet tror derfor ikke på tiltaltes opplysninger.

Artikkelen fortsetter under bildet...

ÅSTEDET: I andre etasje på denne boligen fant politiet de tre døde menneskene. Foto: SCANPIX Foto:

Ifølge de sakkyndige viser forskning at hasjrøyking kan utløse psykoser, blant annet avhengig av hvor mye hasj som inntas. Mørland påpekte imidlertid i retten torsdag at storbrukere vil ha en mindre risiko for å utløse en psykotisk tilstand.

LES OGSÅ:- Det var blod over alt, og det var tydelig at de var døde

Påtalemyndigheten mener trippeldrapet skjedde i en hasjrus, eller i en psykose utløst av hasjrøyking, og at Båtsfjord-mannen derfor må regnes som tilregnelig og idømmes forvaring. Forsvarerne mener en bakenforliggende tilstand gjør at han må idømmes psykiatrisk behandling.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder