UTBRENT: Det ble store skader i husene til to av brannofrene VG Nett har snakket med. TV-ene ble totalskadet, men likevel måtte lisensavgiften betales. Foto: PRIVAT

NRK krevde lisens for utbrente TV-er

(VG Nett) Slik så de to TV-ene ut etter at husene brant. Likevel måtte eierne betale TV-lisens til NRK.

  • Sissel Kruse Larsen
  • Dyveke Nilssen
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Selv om huset var ubeboelig, og TV-en ubrukelig, har NRK krevd lisens fra flere brannofre.

Huset til Karin Nilsen (42) og hennes familie i Halden fikk store skader etter en stor brann 18. januar i år. Brannen startet i husets TV-apparat.

Mens huset skulle restaureres bodde familien hos familiemedlemmer i påvente av restaureringsarbeidet.

- Jeg ringte til både Telenor og Canal Digital som stanset abonnementet uten problem. Hos NRK forklarte jeg at jeg ville kanskje være uten TV i et helt år, men der ble jeg møtt med at lisensen må betales uansett, forteller hun.

MÅTTE BETALE: Karin Nilsen mistet huset i brann. Foto: PRIVAT

Har du opplevd noe lignende? Tips VG Netts journalister her!

- Ingen forståelse

Nilsen fikk klar beskjed om at hun skulle ha gitt beskjed før lisensperioden startet 1. januar.

- Hos NRK møtte jeg ingen forståelse, jeg fikk beskjed om at slik er reglene. Jeg kunne ikke komme der og tro at jeg skulle slippe å betale, forteller hun.

Hva mener du om denne saken? Delta i debatten nederst i artikkelen!

Hun forteller at hun gjorde gjentatte forsøk på å forklare den hun var i kontakt med hos NRK at både huset og TV-en var ødelagt i brannen.

- Vi flyttet inn hos kjente som har TV de betaler lisens for. Likevel måtte vi betale for den ødelagte TV-en vår i det utbrente huset, sier hun.

Mistet hunden

Rune Jørgensens (41) opplevde den samme frustrerende situasjonen da hans hus i Momarka i Levanger ble totalskadet i brann i 2009.

TV-LØS: Selv om han ikke hadde TV måtte Rune Jørgensen betale NRK-lisensen for to terminer. Foto: PRIVAT

Huset brant 22. juni, bare tre uker inn i lisensperioden. Han befant seg ikke selv i huset da det begynte å brenne, men det gjorde hunden hans, som omkom i brannen.

- Man har mer enn nok med å tenke på brannen, det blir så mye å tenke på når sånne ting skjer, sier Rune Jørgensen til VG Nett.

- Fikk ikke si opp

Ødeleggelsene var store, og det tok et helt år før Jørgensen kunne flytte tilbake. I mellomtiden måtte han betale full lisensavgift til NRK, selv om han ikke hadde noe TV.

- Jeg hadde akkurat betalt regningen, så jeg ringte for å høre om jeg kunne få beløpet tilbake. Det kunne jeg ikke, og jeg måtte også betale neste regning, forteller han.

- Jeg oppfattet dem som veldig arrogante. De hadde ingen forståelse, og jeg måtte betale, det var ingen bønn om noe annet, sier Jørgensen.

- Ingen beskjed om klagerett

Han sier at han aldri fikk noe beskjed om at han kunne klage til Medietilsynet på bestemmelsen.

- Det var ingen som nevnte noe om at det var mulig å klage, men det hadde jeg nok ikke orket etter det som hadde skjedd, sier han, og legger til at det er en veldig tungvint prosess i en tung tid.

- Men det burde være opplysningsplikt om klagerett, mener han.

Henviser til forskrift

Freddy Lysfjord, avdelingsleder i NRKs lisensavdeling sier at svarene de to brannofrene har fått er helt riktige. Han henviser til Forskrifter for fjernsynsmottakere, Betaling av avgiften. Der står følgende:

§ 2. Betaling av avgiftenKringkastingsavgiften skal betales for et halvt år av gangen. Avgift for perioden 1. januar til 30. juni betales med forfall 31. januar. Avgift for perioden 1. juli til 31. desember betales med forfall 31. juli.1Avgiftsplikt inntrer fra og med måneden etter at mottakeren ble anskaffet/tatt i bruk. For nye avgiftspliktige avkortes årets kringkastingsavgift for hver måned vedkommende ikke har hatt fjernsynsmottaker, inkludert den måneden mottakeren ble anskaffet.Det må betales avgift selv om mottakeren brukes lite. Dette gjelder også om mottakeren har vært i ustand eller ute av drift pga. strømmangel, dårlige mottakingsforhold og lignende, eller om den bare brukes en enkelt gang.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder