YOU CAN NOT PASS: Først kom «alle» inn på selvangivelsen til Kenneth. Nå kommer ingen inn på noe. Foto: Espen Sjølingstad Hoen, VG

Altinn-skandalen: Stor sannsynlighet for enda flere feil

(VG Nett) Det er stor sannsylighet for at det er enda flere feil i Altinn.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL
DNVs rapport hos Nærings-og handelsdepartementet

Det skriver Det norske Veritas (DNV) i rapporten som Nærings - og handelsdepartementet offentliggjorde i går. De forteller at det så langt er avdekket 3500 feil i det omfattende systemet som har kostet over én milliard kroner.

I rapporten skriver de at risikoen for feil er høyere enn ventet. Grunnen er blant annet at:

«det er ikke lagt tilstrekkelig fokus på test gjennom prosjektet, og det er stor sannsynlighet for at feil ennå ikke er avdekket»

- Hva slags feil er det snakk om?

- Det er til sammen avdekket 3500 feil, og det er alt fra kritiske feil som vi rettet før Altinn 2 gikk på lufta, til veldig små feil, som stavefeil på enkeltsider, sier Mette Siri Brønmo, kommunikasjonsdirektør i Brønnøysundregistrene, til VG Nett

For bare ett år, fra uke 36 i 2010, til uke 37 i 2011, ble det avdekket hele 3500 feil i Altinn 2. De aller fleste har blitt rettet i etterkant.

- Dette er blant annet på grunn av den tekniske gjelden. Det ligger tekniske ting der som ikke har blitt rettet, og på grunn av det så har det ikke vært mulig for oss å få teste alle funksjonalitetene og detaljene i løsningen. Vi har ikke grunnlag for å utelukke at funksjonene inneholder feil, sier Brønmo.

Vil rette feil

I tillegg får systemet kritikk for å ha blitt satt ut i produksjon selv om det har «mange og ukjent feil». I rapporten anbefaler også Det norske Veritas at de gjør en risikogjennomgang.

- Altinn har hatt veldig stort fokus på dette med sikkerhet og kvalitet, og der har det blitt gjennomført grundige risiko -og sårbarhetsanalyser hvert tredje år. I tillegg så gjøres det risikovurderinger fortløpende ved alle endringer i løsningen, sier Brønmo.

Hun sier de har gjort mye for at Altinn skal bli bedre.

- Blant annet har vi satt i gang tiltak på å rette ulike feil i løsningen, og vi har hatt fokus på å få heve kompetanse på enkeltområder, og i det ligger det at vi har rekruttert flere med spisskompetanse. I tillegg har vi hatt et forprosjekt på test og kvalitetsprosesser.

Utskjelt

Problemene har stått i kø for det allerede utskjelte nettstedet etter at det i fjor brøt sammen da selvangivelsen ble tilgjengelig på nett. Også i år var det flere som ikke kom inn, selv om næringsminister Trond Giske hevdet hardnakket i går at dette ikke var det mest alvorlige. For senere på kvelden kan nemlig så mange som 2000 personer ha fått tilgang til selvangivelsen og informasjon om 36 år gamle Kenneth fra Oslo og hans kone.

Siden Altinn foreløpig ikke har funnet grunnen til at akkurat Kenneth ble blottlagt for flere hundre nordmenn, har de stengt hele nettstedet mens de leter.

VGTV: -Vi har ikke fått det vi har betalt for

- Vi har kontroll over situasjonen fordi Altinn er stengt. Vi vil ikke åpne løsningen igjen før feilen er funnet og løst, sa fungerende skattedirektør Svein Rune Greni da han og skatteetaten etter beste evne svarte på VG Nett-lesernes spørsmål onsdag formiddag.

Systemfeilene i Altinn ble avdekket først etter at Skatteetaten hadde funnet feil i hele 290.000 selvangivelser - samme dag som de ble sendt ut.

Lagt ut på nett

Rapporten har vært unntatt offentlighet frem til nå. Tirsdag skrev Teknisk Ukeblad om den hemmeligstemplede rapporten, hvor sterkt kritiserte Altinn får kraftig kritikk. Dagen etter bestemte næringsminister Trond Giske seg for å legge den ut på Nærings- og handelsdepartementets hjemmesider.

- Det kom en foreløpig rapport for noen måneder siden, og så har den vært til uttalelse til de som disse tjenestene angår, altså de som har bestilt tjenester hos Altinn, og Altinn selv. men den ble umiddelbart gjort tilgjengelig for de som har ansvar for å sørge for at systemene var gode nok- Så de som jobber med teknikken der oppe, har visst om manglene som Veritas peker på, helt fra Veritas kom med det, sa Trond Giske til VG Nett i går.

- Så det er helt tilfeldig at den ble klar i dag, og offentligjort i dag, etter at det har blitt skrevet mye negativt om den?

- Nei, den har jo vært kjent i form av en foreløpig rapport i noen uker, og grunnen til at den ikke har vært offentliggjort har ikke vært at den har vært hemmelig, men at den ikke har vært ferdig.

- Vellykket prosjekt

Mens rapporten fremdeles var hemmelig, ringte Teknisk Ukeblad til Nærings - og handelesdepartementet for å høre hva den inneholdt.

- Rapporten peker på at Altinn II i all hovedsak er et vellykket prosjekt, sa Trond Giskes statssekretær Halvard Ingebrigtsen til avisen da.

På en pressekonferanse onsdag, sa Trond Giske at han ikke kjente til uttalelsene, og derfor ikke kunne kommentere dem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder