PROFITT-JA: Høyres Michael Tetzschner mener norsk skole blir bedre med større privat konkurranse - særlig hvis eierne kan tjene penger på de private skolene. Foto: Scanpix
PROFITT-JA: Høyres Michael Tetzschner mener norsk skole blir bedre med større privat konkurranse - særlig hvis eierne kan tjene penger på de private skolene. Foto: Scanpix

Høyre-topp vil ha profitt-skoler

INNENRIKS

Norske skoleeiere bør kunne ta ut millioner av kroner i utbytte. Det mener Høyre-topp Michael Tetzschner som er lei skepsisen mot skoleprofitt.

  • Lars M. Glomnes
Publisert:

Han taler sin egen partileder Erna Solberg midt i mot - og er sikker på å vinne frem til slutt.

Stortingsrepresentanten mener det er bakvendt å se på profitt fra skoledrift som noe negativt. Tvert imot er det en fordel at eierne tjener gode penger:

- Det er et tegn på fornuftig drift at en virksomhet går med overskudd, og kvalitetskravene oppfylles. Det gjelder også skoler, sier Michael Tetzschner til VG.

Ikke lov i dag

Privatskoleloven sier i dag nei til at eierne kan ta ut overskudd fra driften.

For tre uker siden avslørte VG hvordan eierne av privatskolen Akademiet Bergen tjente millioner av kroner på skoleselskapet, ved at skolen kjøpte tjenester fra deres andre selskaper.

- Meningsløst

Med lovlig skoleprofitt kan dette ta slutt.

- Å nekte private skoledrivere å drive så effektivt at det blir overskudd, på tross av langt dårligere økonomiske rammer enn den skattefinansierte skolen er meningsløst, sier Tetzschner.

Dersom Høyre slipper inn i regjeringskontorene neste høst, har de allerede lovet å løsne på privatskoleloven.

Da vil private skoler som ikke regnes som et pedagogisk eller religiøst alternativ få starte opp igjen.

Uenig med Erna

Senest for en drøy uke siden sa imidlertid både Solberg og nestleder Bent Høie til VG at det var uaktuelt å la skoleeiere ta ut utbytte.

- De rødgrønne beskylder oss for å ville ha samme situasjon som i Sverige, men det er flere store forskjeller. Vi vil som sagt beskytte den offentlige skolen og nekte eierne utbytte, sa Høie til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tetzschner erkjenner at hans forslag ikke vil bli omfavnet med en gang.

Dersom Høyre får regjeringsmakt tror han likevel det er et tidsspørsmål når han vil få gjennomslag.

- Jeg tror forståelsen for synspunktet er bredere enn det som vil bli tatt inn i programmet. Vi vil ta det stegvis. Jeg er ikke i tvil om at disse tankene vil modnes over tid, sier Tetzschner og fortsetter:

- Med alle de utfordringene det offentlige får med demografien fremover, må vi bruke alle gode krefter for å bygge velferdssamfunnet.

Kan sammenlikne

Han understreker at den offentlige skolen vil være førsteprioritet for en tenkt Høyre-kunnskapsminister, men at den offentlige skolen vil tjene på større konkurranse fra private aktører.

- Med et sammenlikningsgrunnlag fra private aktører, vil også den offentlige skolen kunne se hva som er mulig, og hva man kan få igjen for de mange pengene som legges i den offentlige skolen, sier Michael Tetzschner til VG.

Han mener det er bakstreversk å stå imot:

- Vår offentlige sektor, ikke minst hver krone som brukes til å betale politikere, betales av privat sektors overskudd. Dekningen av behovene innen sykehjem, barnehager, barnevern og legetjenester hadde ikke vært mulig nå, hvis man hadde vært så ideologisk forstenet at bidragsyterne ikke fikk anledning til å få noe igjen for arbeidet.

Her kan du lese mer om