PÅ BYEN: VG møtte Jonas Gahr Støre lørdag på hamburgerrestauranten Max på Egertorget i Oslo. Over en sjokolademilkshake. Foto: Hallgeir Vågenes

Støre: − Erna gir grønt lys til masseoppsigelser

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier statsminister Erna Solberg vil bidra til at tusenvis blir oppsagt, hvis hun ikke straks endrer politikk. Ap, Frp, Sp og SV går igjen sammen for å overkjøre regjeringen.

 • Bjørn Haugan
 • Hallgeir Vågenes (foto)
Publisert:

Få dager etter at de fire partiene bestemte seg for å overkjøre regjeringen i spørsmålet om coronakompensasjon til bedriftene, går de igjen sammen for å presse Solbergs regjering.

Frp-nestleder Sylvi Listhaug bekrefter overfor VG at de er innstilt på å gå sammen med Ap, Sp og SV for å forlenge permitteringstiden utover 52 uker.

Ap-leder Jonas Gahr Støre håper de fire partiene kan samles til et møte allerede i morgen.

les også

Frp gir regjeringen portforbud-stryk: – Alvorlig angrep

– Hvis ikke Erna Solberg snur, gir hun grønt lys til masseoppsigelser, sier Støre.

Årsaken til harmen er at statsministeren foreløpig ikke har blitt med på å forlenge permitteringstiden på 52 uker, som utløper for mange som ble permittert da coronakrisen lammet landet fra mars i fjor.

Varsler oppsigelser

Men hun åpnet for det da VG søndag skrev at både LO og de store hotellkjedene advarer mot en ny trend: Frem til nå har coronarammede bedrifter i all hovedsak permittert ansatte. Nå har de begynt å si opp folk i stedet.

les også

Ap om klimaplanen: – For svak

– Selskapene innleder oppsigelsesprosessene nå, slik at oppsigelsene kan tre i kraft når permitteringstiden på 52 uker for mange går ut i mars-april, sa Merethe Solberg leder avdeling 10 i Fellesforbundet (LO), som organiserer ansatte innen hotell, restaurant og kantiner i hovedstaden.

Thon-sjef Morten Thorvaldsen bekreftet at de snarlig vil starte oppsigelser av flere hundre permitterte, hvis ikke permitteringsperioden på 52 uker forlenges.

Støre krever handling.

KAMP FOR FORLENGELSE: Ap-leder Jonas Gahr Støre ber Erna Solberg ta signalene og forlenge permitteringsperioden til 1. juli. Foto: Hallgeir Vågenes

– Når både LO og næringslivet advarer om at mange bedrifter nå tvinges til å gå fra permitteringer til oppsigelser, må Erna Solberg lytte. Det er de som er så tett på det som skjer ute i virkeligheten, som nå advarer. Mange tvinges til å gå til oppsigelser. Hvis ikke går de konkurs, sier Støre.

– Et av motargumentene er at en forlengelse kan føre til at flere vil bli gående permittert lenger?

– Det er en lærebokargument, som ikke er tilpasset den dramatiske situasjonen mange er i. Jeg har møtt mange permitterte. Det eneste de vil er å komme tilbake i jobb. Det er arrogant av statsministeren å be dem søke jobber, i en tid hvor det knapt finnes jobber, sier Støre og legger til:

– Vil vare ut mot sommeren

– Statsministeren har selv sagt at vi vil få en annerledes påske. Da må hun innse at tiltakene som holder folk permitterte, vil vare ut mot sommeren. Derfor må permisjonsperioden forlenges så lenge tiltakene rammer.

les også

Ny katastrofemåling for Ap: Sp fem prosent foran

Han sier han har tatt initiativ til et digitalt møte mandag ettermiddag, mellom de tre fire sentrale opposisjonspartiene; Ap, Sp, SV og Frp.

– Målet er å få med flertallet på Stortinget på å forlenge permitteringsperioden til 1. juli, slik at både de permitterte og bedriftene får sikkerhet for at ordningen videreføres så lenge coronatiltak reduserer driften. Vi fremmer tyve forslag som vil sikre dette.

– Kan justeres tilbake

Her er de to hovedforslagene:

1. «Stortinget ber regjeringen utvide permitteringsperioden til 1. juli 2021».
2. «Stortinget ber regjeringen forlenge forhøyet sats på dagpenger – 80 prosent av
dagpengegrunnlag opp til 3G, frem til 1. juli 2021».

– Og skulle det vise seg at tiltakene stanses mye før det og situasjonen i arbeidsmarkedet normaliseres, ja det er det bare å justere perioden tilbake, sier Støre.

les også

Sp-høvding: – Derfor har Ap feilet og vi tatt over

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier de vil støtte forslag om å forlenge perioden til 1. juli.

– Ja, opplagt. Vi så dette allerede før jul og la forlengelse inn i vårt alternative budsjett. Hvis vi ikke gjør dette nå, vil mange miste jobben de neste ukene. Mange mindre hoteller, blant annet, risikerer å måtte begjære oppbud.

Han sier kostnadene for arbeidsgiver også bør kuttes.

– Jeg mener vi bør kutte arbeidsgiverperioden hvor de må betale lønn til permitterte, fra ti til fem dager.

Frp vil forlenge til 1. oktober

Frp-nestleder Sylvi Listhaug sier alarmen fra Thon og andre er så alvorlig at det kreves handling.

– Erna Solberg har litt arrogant sagt at permitterte må søke på jobber. Men når så mange bransjer sliter, er det ikke mye å søke på. Vi kommer til å ta initiativ til å forlenge permitteringsperioden til 1. oktober, sier hun til VG.

Hun sier de begynner å se mål.

– Når vi har brukt 100 milliarder kroner på krisetiltak kan vi ikke gi oss på oppløpssiden og la tusenvis i stikken. Står vi løpet ut nå, vil vi bidra til at folk kan beholde jobbene sine og bedrifter kan unngå å gå konkurs. Det er ikke så lenge til folk kan få tilbake de normale livene sine. Til det skjer må vi stille opp, sier Listhaug.

MARSJERER I TAKT: SV-leder Audun Lysbakken (t.v.) og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er enige om å presse regjeringen til å forlenge permitteringsperioden. Foto: Frode Hansen

SV-leder Audun Lysbakken vil også forlenge forbi sommeren.

– Vi vil utvide permitteringsperioden med seks måneder og kutte lønnsplikten til to dager. Det haster å redde bedrifter og gi trygghet til permitterte og arbeidsledige, hvis ikke kan det få fatale konsekvenser for svært mange mennesker og for hele samfunnet.

– Har fått råd om ikke å gi så mye kompensasjon

VG forela informasjonene om de fire partienes krav til Erna Solberg under et møte i Høyres Hus søndag.

– Vi har sagt at vi skal se på permitteringsreglene og vil komme tilbake til etter at vi har behandlet det.

– Vil det kunne skje i forbindelse den nye runden om corona-tiltakene som dere skal komme med 18. januar?

– Jeg kan ikke si noe om hvilken dag.

I TVIL OM PERMITTERINGSORDNINGEN: Statsminister Erna Solberg sier det er flere faglige forhold som tilsier at de er nødt til å vurdere grundig om den skal utvides. Foto: Fredrik Hagen

Hun sier det er flere forhold som må vurderes.

– Stortinget har andre meninger og synspunkter, ja, men de faglige rådene vi fikk i fjor var ikke å ha så mye kompensasjon. Blant annet var den klare beskjeden vi fikk fra Holden-utvalget, at kombinasjonen av kompensasjonsordning og permitteringsregler, medførte at flere ble permittert. Det er altså noen faglige utfordringer knytte til disse spørsmålene, som vi må ha med oss.

Viser også til færre konkurser

Hun viser også til et annet forhold.

– Vi vet også at vi hadde mye færre konkurser i fjor, enn ett normalår. Det betyr at vi for øyeblikket nok holder liv i bedrifter, med de ordningene vi har, som sannsynligvis ikke vil være der når ting blir mer normalisert. Vi må altså tenke litt lengre enn bare de nærmeste månedene, sier hun og legger til at vi har Europas beste permitteringsordninger.

Publisert:

Mer om

Jonas Gahr Støre

Erna Solberg

LO

Trygve Slagsvold Vedum

Fellesforbundet

Audun Lysbakken

Hotell

Flere artikler

 1. Ap-lederen rasende: Regjeringen vil fortsatt ikke forlenge permitteringer

 2. Trygves jule-bønn til Erna: Forleng permitteringsperioden til sommeren

 3. Storkjeder varsler bølge av oppsigelser: Jeanette er allerede oppsagt

 4. Pålagt av Stortinget – men regjeringen vil ikke love lønnsstøtte

 5. Flertallet tvinger 20 corona-tiltak på regjeringen: Permittering forlenges

Fra andre aviser

 1. Vil vurdere endringer i permitteringsordningen

  Bergens Tidende
 2. Støre refser Solbergs utspill om permitterte: – Arrogant

  Bergens Tidende
 3. Opposisjonen presser regjeringen om forlenging av permitteringstiden

  Bergens Tidende
 4. Opposisjonen presser regjeringen om forlenging av permitteringstiden

  Aftenposten
 5. Det er feigt å bruke permitterte i kampen om stemmer

  Bergens Tidende
 6. Det er feigt å bruke permitterte i kampen om stemmer

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no