POSTKORTETS BAKSIDE: For å få knipset det velkjente motivet av Geirangerfjorden med eget kamera, må man finne seg i å stå tett. Her ved Flydalsjuvet tirsdag 26.juli. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Geiranger fylt til bristepunktet av turister: – Ødelegger opplevelsen av verdensarven

GEIRANGER (VG) Hver dag i sommer strømmer flere tusen turister til Geiranger. Stiftelsen som tar vare på verdensarven mener bygda ikke er rustet til å håndtere turiststrømmen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Naturen og stedet er helt fantastisk, men det er altfor mange mennesker her, sier Pelz Sieglinde fra Tyskland.

Hun sitter på en benk på utsiktspunktet ved Flydalsjuvet i Geiranger. Herfra har hun og reisefølget hennes spektakulær utsikt over området som ble innlemmet på Unescos verdensarvliste for tolv år siden.

FINT, MEN FULLT: Hermana Rita og Pelz Sieglinde er fornøyde med Geiranger-besøket, men synes det er for mange mennesker på et sted. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Hun og vennegjengen kom med Hurtigruten fra Ålesund. Bussen som skal ta dem videre til Bergen venter mens de knipser bilder av utsikten.

Fire andre turistbusser står også på tomgang. På veien står både busser, bobiler og privatbiler i kø for å komme seg ned de bratte svingene til verdensarv-bygda. I havna i sentrum strømmer flere tusen cruiseturister ombord MSC Fantasia, som snart skal forlate fjorden.

Ødelegger opplevelsen

Stiftelsen Geirangerfjorden Verdensarv jobber for å ta vare på området. Merete Løvoll Rønneberg i stiftelsen mener manglende parkeringsplasser, få toaletter og trange veier ødelegger opplevelsen av verdensarven.

– Vi har et ansvar for å formidle verdensarven. Da kan vi ikke bare lukke døra, og stenge folk ute. Får ikke folk oppleve området, vil det bli vanskelig å få dem med på å ta vare på det, sier hun.

Rønneberg sier statusen krever en god forvaltning, og at det dermed er uakseptabelt at man vasser i folk på et slikt sted.

– I utgangspunktet er det mangelen på infrastruktur som er problemet. Den gjør at vi ikke får vist frem verdensarven på en så god måte som vi ønsker, sier hun til VG.

Lofoten sliter etter turistboom: Ber om skatt for å takle søppel og avføring

SENTRUM: Hit kommer flere tusen turister på besøk hver dag om sommeren. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Forskere: Vær forsiktige

Førsteamanuensis Ingeborg Nordbø ved Høgskolen i Sørøst-Norge forsker på bærekraftig turisme. Problemene Geiranger har med store mengder turister og manglende tilrettelegging er klassiske, mener hun.

– Økningen i masseturisme bør ikke komme som en overraskelse. Vi har hatt en lav kronekurs og turiststrømmen øker. Cruiseturister vil i stadig større grad gå i land. Da må man tilrettelegge bedre og ha en nasjonal strategi, sier hun.

Nordbø mener man i for stor grad overlater de enkelte turistdestinasjonene til seg selv, uten å tilføre nødvendige midler fra staten eller at utviklingen styres ut ifra en overordnet helhetlig og langsiktig plan.

Direktør Christopher Doyle i den amerikanske organisasjonen Adventure Travel Trade Association mener man må planlegge minst 50 år fremover i tid om man skal klare å ta vare på turiststedene. Han mener Norge er ledende innenfor turistnæringen, men at utfordringene likevel står i kø.

– Vi må være forsiktige, slik at vi ikke elsker destinasjonene våre i hjel, sier han til VG.

Sjekk denne: Driver restaurant på kanten av stupet

Rikingene dropper Geiranger

Monja Mjelva ved Hotell Union i Geiranger er en av de lokale som kjemper for å ta vare på bygda. Hun tok i vinter initiativ til en overordnet plan. Staten har bevilget to millioner kroner til planen.

– Vi må sørge for at bygda er en god plass å bo og en god plass å besøke. Akkurat nå er det en del varsellamper som lyser på flere områder, spesielt på infrastruktur, sier hun.

Mjelva er glad for pengene, men mener staten må ta enda mer ansvar.

– Geiranger er et fellesgode for Norge i reiselivssammenheng, men når høsten og vinteren kommer sitter vi med ansvaret alene. Sånn kan det ikke være, sier hun.

Husker du? Storinnrykk av amerikanske turister etter Frost-filmen

Artikkelen fortsetter under bildet.

MSC FANTASIA: Cruiseturistene tar farvel med Geiranger for denne gang, og reiser videre for å oppleve flere populære turiststeder. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Fjord Norge markedsfører de fire vestlandsfylkene internasjonalt. Kristian Jørgensen i destinasjonsselskapet sier presset på området vil øke fremover. Han mener det ikke er snakk om noen krisetilstand, men at det kan bli det.

– Samlet sett er ikke situasjonen prekær i dag, men noen dager har Geiranger for mange gjester. Om vi ikke har en klar plan for fremtiden, vil det bli flere slike dager, sier han.

Jørgensen forteller at flere grupper nå velger bort smekkfulle Geiranger.

– Vi har noen få operatører som betjener eksklusive grupper som heller velger å reise til andre steder i nærheten. Noen drar for eksempel til Hjørundfjorden, fordi de vil ha ren og uberørt natur, forteller han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder