Høyre-kommuner sier nei til sammenslåing

Høyre-ordfører: – Vi må unngå for mye sentralisering

Sanner avviser at han er skuffet

Blant landets høyrestyrte kommuner er det flere som ikke ønsker sammenslåing enn dem som ønsker det.

Geir Molnes
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det viser VGs oversikt over kommunereformen. 38 av landets 76 kommuner med ordfører fra Høyre har nå vedtatt at de ikke ønsker noen sammenslåing. Til sammenligning er det 35 kommuner som har vedtatt sammenslåing.

I tre resterende høyrekommuner er status fortsatt uavklart.

VG Mener: For tidlig å gi opp kommunereformen, Erna

Likevel er Høyre-kommunene mer sammenslåingsvennlige enn landsgjennomsnittet.

Over hele landet er det 281 kommuner som har sagt nei til sammenslåing, mens kun 134 har takket ja, enten gjennom folkeavstemning eller i kommunestyret. I de resterende 13 kommunene er status fortsatt uavklart.

Ønsker ikke sammenslåing

– De som ønsker å slå seg sammen, må få lov til det. Men jeg er veldig bevisst på å bevare strukturer, og at vi skal fortsette å ha både små og store kommuner. Jeg har derfor tatt et tydelig standpunkt på at vi ikke ønsker sammenslåing, og at vi ikke ønsker å bli straffet økonomisk for det, sier Høyre-ordfører Sture Pedersen i Bø i Vesterålen til VG.

Han har lenge vært tydelig på at han ønsker å bevare den lille kommunen slik den er i dag. Det til tross for at en større sammenslåing for Bø og de omkringliggende kommunene ble anbefalt i en rapport fra i fjor.

– Vi tok den på alvor, men vi har også synliggjort hvordan vi kan overleve selv, sier Pedersen.

Han viser til at kommunen avholdt folkeavstemning om sammenslåing i forbindelse med fjorårets kommunevalg. Resultatet var at mer enn 80 prosent av innbyggerne stemte mot sammenslåing.

FRYKTER SENTRALISERING: Ordfører Sture Pedersen (H) i Bø i Vesterålen mener det er viktig å ta vare på den lokale tilhørigheten. Han ønsker ikke noen sammenslåing for Bø. Foto: Marius Birkeland VG

Sanner avviser skuffelse

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, arkitekten bak kommunereformen, mener VGs oversikt bekrefter det han har sagt hele tiden.

– Dette er ikke noen partipolitisk reform, men en reform med bred politisk støtte, med fremoverlente ordførere fra alle partier. Vi ser nå på tallene vi har at det vil bli gjennomført flere sammenslåinger enn det er blitt gjennomført til sammen siden 1967. Det betyr at vi er kommet lenger på tre år enn på de foregående 50 til sammen, sier Sanner.

Les også: Laber oppslutning for kommuneavstemninger

– Men er du skuffet over dine «egne» høyrekommuner?

– Det er altfor tidlig å gjøre opp regnskap for kommunereformen. Det kan vi først gjøre neste vår. Det er ulike grunner til at politikere fra alle partier stemmer som de gjør, sier han.

FÅR HØYRE-NEI: Det er flere Høyre-styrte kommuner som ikke ønsker sammenslåing enn dem som ønsker det. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner avviser imidlertid at han er skuffet over den manglende reformgleden blant hans egne partifeller. Foto: Frode Hansen VG

– I hele Aust-Agder er det kun to kommuner som ønsker sammenslåing. Det er vel heller ikke særlig oppløftende?

– Jeg tenker at vi er på rett vei. Nå blir det endringer og det er bra for innbyggerne, sier Sanner.

– Du høres veldig fornøyd ut når du omtaler reformen i pressen. Er dette et forsøk på å skjule at du egentlig er skuffet over den manglende oppslutningen lokalt?

– Nei, på ingen måte. Dette går i riktig retning. Det er bra for tjenestetilbudet til sårbare mennesker rundt om i kommunene. Ordførere fra alle partier fortjener stor honnør for det lederskapet de har vist i arbeidet med kommunereformen, sier ministeren.

Vil holde liv i kysten

Ordfører Sture Pedersen i Bø frykter at Norge kan bli for sentralisert.

– Vi må bruke hele landet. Vi må unngå for mye sentralisering. Noe må vi leve med, men noe må vi også kjempe mot. Jeg opplever at vi leverer gode tjenester i dag, sier han.

– Hvorfor er dette så viktig for deg?

– Det er viktig med lokal tilhørighet. Jeg frykter at kommuner kan bli tappet for kommunale tjenestetilbud, for eksempel for privat næringsliv. Våre fiskerier ønsker hurtige beskjeder, og ting går fortere i små kommuner. Det er viktig å holde liv i kysten, sier ordføreren.

Får ikke storkommunen han ønsker seg: – Stemmer med hjertet, ikke hodet

– Du høres nesten ut som en senterpartipolitiker?

– Hehe, det er ikke første gangen jeg har fått høre det. Høyre har heldigvis plass til mange meninger, og det tror jeg gagner partiet, sier Pedersen.

– Må vi snakke om dette nå?

ØNSKER SAMMENSLÅING: Ordfører Janne Fardal Kristoffersen i Lindesnes skulle helst sett at kommunen ble slått sammen med noen naboer, men ble stemt ned i kommunestyret. Foto: Lidesnes Kommune Lindesnes kommune

VG har sammenlignet kommuner der Høyre har ordfører, men det betyr ikke at de har rent flertall. I flere kommuner med vedtak mot sammenslåing sitter det ordførere fra partiet som helst skulle sett at utfallet ble annerledes.

– Må vi snakke om dette nå som jeg akkurat har klart å legge denne saken bak meg? spør Høyres ordfører Janne Fardal Kristoffersen (H) i Lindesnes på spøkende vis.

Hun har vært krystallklar på at sørlandskommunen bør slå seg sammen med én eller flere av nabokommunene i Vest-Agder, men har ikke lyktes å få flertall for dette i kommunestyret.

Ordfører: – Et slags kommunelotto

Stemmer nei mot ordførernes vilje

ØNSKER SAMMENSLÅING: Ordfører Lars Olav Hustad i Rauma i Møre og Romsdal. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

I en folkeavstemning i kommunen vendte 57 prosent av innbyggerne tommelen ned til sammenslåing.

– En skal lytte til det som kommer av innspill fra folket. Men det er noe med at politiske ledere også må ta ansvar for utviklingen, sier Kristoffersen, som stemte for sammenslåing i kommunestyret.

Har du lest? Lav deltagelse og overveiende motstand på supermandag

Tonen er den samme hos ordførerne i hordalandskommunen Tysnes og i Rauma i Møre og Romsdal.

– For min egen del var jeg interessert i å jobbe videre med saken, fordi jeg ser noen klare fordeler med en reform, sier ordfører Kåre Martin Kleppe i Tysnes.

– Jeg ønsket å se på muligheten for å slå oss sammen med Molde, men det går ikke hvis flertallet i befolkningen og kommunestyret mener noe annet. Folk flest er skeptisk til nye ting, spesielt når man har det greit i dag, sier ordfører Lars Olav Hustad i Rauma.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder