FØR PÅGRIPELSEN: Her er den 15 år gamle jenta avbildet viftende med kniven før hun ble pågrepet inne på Sørlandssenteret i Kristiansand. Foto: Privat

Åpner tilsynssak etter knivdrap: – Ser alvorlig på informasjonen vi har mottatt

Etter knivdrapet på Sørlandssenteret, åpnes det tilsynssak mot Sørlandet sykehus og barnevernet i Kristiansand for å granske hjelpen den siktede jenta (15) fikk.

Det skriver Statens helsetilsyn i en pressemelding tirsdag – seks dager etter at Marie Skuland (17) og en 23 år gammel kvinne ble knivstukket inne på Sørlandssenteret. Skuland døde av skadene, mens 23-åringen ligger kritisk og livstruende skadet på Ullevål sykehus.

En 15 år gammel jente som rømte fra en barnevernsinstitusjon samme dag er siktet i saken. 15-åringen, som har vært under behandling i barne- og ungdomspsykiatrien ved Sørlandet sykehus over lengre tid, skrev tidligere i år et åpent leserinnlegg som sin fortid med psykiske lidelser.

Drapssiktet 15-åring: «Det har vært et desperat rop om hjelp»

– Det er viktig å se sammenhengen i hvilken hjelp jenta har fått via barnevernet, kommunalt og statlig, og hjelpen fra helsetjenesten. Vi mener derfor det er hensiktsmessig at saken følges opp av Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder med bistand fra oss, sier direktør i Statens helsetilsyn, Jan Fredrik Andresen til VG.

DREPT: Marie Skuland (17) ble drept etter en knivstikking inne på Sørlandssenteret, hvor hun var sommervikar på en Coop Obs-butikk. Foto: Privat

Etterlyst av politiet: Kvinnen som hjalp Marie (17) har meldt seg

– Langt lerret å bleke

I pressemeldingen fra Statens helsetilsyn vises det til et brev fra Helsetilsynet til Sørlandetsykehus datert i dag, tirsdag. Brevet er et svar på varselet sykehuset sendte i kjølvannet av knivdrapet. Her skriver Statens helsetilsyn blant annet:

– Vi ser alvorlig på den informasjonen vi har mottatt. Informasjonens alvorlige karakter gir grunnlag for at tilsynsmyndigheten følger opp saken.

– Det sier seg selv at når man har fått denne type melding om at en som er under behandling i spesialisthelsetjenesten gjør slike alvorlige handlinger så utløser det jo initiativet fra vår side, sier Andresen.

Lest denne? Fire drap på tre år begått av barn på Sørlandet

Han sier at det er for tidlig å si noe om eventuelle kritikkverdige forhold.

– Dette er et systematisk arbeid som gjøres i regi av Fylkesmannen, ved gransking av dokumenter, samarbeid med politiet, intervjuer med helsepersonell og barnevernsansatte, og involvering av jenta det er snakk om slik at hennes stemme blir hørt. Her er det et langt lerret å bleke.

Venninner av Marie (17): – Snilleste jenta jeg vet om

– Vil bidra til at historien ikke gjentar seg

Det er fylkeslege Anne-Sofie Syvertsen som skal lede tilsynssaken hos Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder.

– Vi går bredt ut i starten for ikke å låse oss opp i teorier. Vi må ha åpne øyne for å kunne gjøre de vurderinger som saken krever uten å ha låst oss opp i teorier om hva som kan ha sviktet eller hvor feilen kan være, sier Syvertsen til VG og legger til:

– Hvis vi kan bidra til at historien ikke gjentar seg, så er det vårt overordnede mål.

Arbeidet er allerede i gang med å skaffe et oversiktsbilde fra samtlige aktører: Barnevern og helseforetak både på kommunalt og statlig nivå.

Knivdramaet på Sørlandssenteret: 12 grusomme minutter

– Per i dag er det ingen grunn til å gå ut med noe kritikk av noen som helst. Ofte er det slik at tjenestene hver og især gjør veldig mye, i henhold til de bestemmelsene som finnes. Vi vil se det i sammenheng og om det er slik det er opplevd fra jentas side, sier Syvertsen.

I samarbeid med politiet håper hun at de vil få mulighet til å snakke med den drapssiktede jenta i sitt arbeid. 15-åringen har nektet straffskyld.

Mandag denne uken ble hun overført til Bergen fengsel etter å ha vært innlagt ved barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling i Arendal siden pågripelsen.

Sykehusdirektøren: – Usedvanlig trist

Grafikken viser hvordan den siktede 15-åringen beveget seg etter knivstikkingen på Coop Obs (1), til hun ble pågrepet utenfor Panduro (9).

Les også

 1. Kvinnen som hjalp drepte Marie (17) har meldt seg

  Politiet etterlyste en kvinne som tok hånd om Marie Skuland rett etter knivstikkingen på Sørlandssenteret.
 2. Etterlyser sentralt vitne til drapet på Sørlandssenteret: Politiet: Ukjent kvinne tok hånd om 17-åringen etter knivstikkingen

  Politiet ønsker fortsatt å komme i kontakt med en kvinne som tok hånd om den drepte 17-åringen på Sørlandssenteret.
 3. Sørlandet sykehus om drapssiktet 15-åring: – Vi har feilvurdert henne

  KRISTIANSAND (VG) Den 15 år gamle jenta kunne komme til å skade seg selv, men ikke andre, mente Sørlandet sykehus.
 4. Knivdrapet på Sørlandssenteret: 12 grusomme minutter

  KRISTIANSAND/OSLO (VG) Onsdag kveld ble ansatte og kunder vitne til at en 15 år gammel jente gikk amok med kniv…
 5. Drapssiktet 15-åring: «Det har vært et desperat rop om hjelp»

  KRISTIANSAND/OSLO (VG) I et åpent leserinnlegg fra februar i år skriver den drapssiktede 15-åringen om sin fortid med…
 6. Fire drap på tre år begått av barn på Sørlandet: – Vet ikke hvorfor

  De siste tre årene har Sørlandet blitt rystet av fire drap begått av personer under atten år.
 7. Venninner om Marie Skuland (17): – Snilleste jenta jeg vet om

  KRISTIANSAND (VG) En inspirerende, snill og aktiv jente. Slik beskriver venninnene den drepte Marie Skuland (17).
 8. Sykehusdirektøren om drapet i Kristiansand: – Usedvanlig trist

  Drapssiktede 15-åring har vært behandlet i barne- og ungdomspsykiatrien ved Sørlandet sykehuset over lengre tid.
 9. Drapssiktet 15-åring erkjenner ikke straffskyld

  KRISTIANSAND/OSLO (VG) Politiet har begjært to uker varetektsfengsling for den 15 år gamle jenta som er siktet for drap…
 10. Jente (17) døde etter knivstikking i Kristiansand – jente (15) drapssiktet

  KRISTIANSAND (VG) En 15 år gammel jente er siktet for drap og drapsforsøk etter at en kunde og en ansatt ble knivstukket…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder