BLIR FORT ET FORBILDE: Misbah Kiran Mahmood har vokst opp på Furuset med sin norskpakistanske familie og to småsøsken. – Lillesøsteren min går bare i andre klasse, men har allerede satt seg som mål å få mange seksere, småsøsken ser fort opp til deg, forteller hun. Foto: Klaudia Lech, VG.

Misbah fikk 20 seksere på vitnemålet: – Viktig å legge fra seg mobilen

18 år gamle Misbah Kiran Mahmood tar sommerfeire med et knallsterkt vitnemål. Til våren venter medisinstudiene.

Publisert:

– Bak disse karakterene ligger det mange timer med hardt arbeid. Det handler om å være målrettet. I tillegg har det hjulpet med gode lærere, de har vært veldig engasjert og flere lærere har hjulpet oss langt utenfor arbeidstiden, forteller Misbah Kiran Mahmood til VG.

18-åringen tar sommerferie sammen med over 50 000 andre unge voksne som uteksamineres fra videregående skoler over hele landet onsdag 21. juni.

Kun et fåtall kan derimot vise til like sterke karakterer som Mahmoods.

Sett bort ifra fire femmere - i gym, engelsk og som resultat på siste eksamen i bokmål og sidemål, har Mahmood bare fått seksere - 20 tilsammen på vitnemålet.

Over 6 i snitt

Siden tallkarakterskala i videregående opplæring går fra 1 til 6, er det ikke mulig å få snittkarakter som er høyere enn 6.

Mahmood har gått studiespesialiserende med fordypning i informasjonsteknologi, kjemi og realfags på Fyrstikkalleen videregående skole i Oslo.

I forbindelse med opptak til høyere utdanning gis det derimot tilleggspoeng for realfag og språk. Derfor kan Misbah smykke seg med et karaktersnitt på 6,2.

– Jeg konkurrerer ikke med noen andre enn meg selv. Målet var å overgå snittet fra Gran ungdomsskole, der jeg gikk ut som beste elev, forteller hun.

Les også: Aurora (19) fikk 17 seksere - vet ikke hva hun vil bli

Ifølge tall fra Samordna opptak var det kun tolv elever i Norge som fikk 6 i snitt på sitt elektroniske vitnemål i 2016.

Anbefaler mobilfri

I tillegg til støtte fra familien hjemme på Furuset i Oslo, har Mahmood funnet mye motivasjon i å sette seg egne mål. Realistiske mål, som hun presiserer selv.

– Jeg visste at jeg ikke kom til å få en sekser i gym, så da satte jeg meg som mål å få en femmer der, forteller hun og ler.

Hun tror mye av svaret på de imponerende resultatene skyldes at hun har klart å holde fokus i timene.

– Det er viktig å legge fra seg mobilen. Min generasjon har en tendens til å være mye på sosiale medier, men det tenker jeg at man heller kan gjøre når man har fri, understreker hun.

Les mer: Nahom fikk 18 seksere etter fire år i Norge

– Litt trist å slutte

Venninnene Doha Algariri (19) og Sidra Yousaf (19) beskriver Misbah som svært ambisiøs og hardtarbeidende.

– Hun er veldig ansvarsfull og tar skolearbeidet utrolig seriøst, forteller Doha.

Ingen av de to jentene kan kimse av sine egne vitnemål, hvor begges snitt kom på 5,6 etter de mottok de siste eksamensresultatene.

Yousaf, som interesserer seg for språk, skal bruke sommeren på å velge mellom internasjonale studier ved Universitetet i Oslo, og internasjonale relasjoner ved Queen Mary University i London. Doha Algariri skal i likhet med Mahmood ta seg et friår før videre studier.

– Det blir litt trist å slutte. Nå må vi ta mye mer ansvar selv. Det blir en slags inngang til den store verden, sier Yousaf entusiastisk.

Alle jentene mener videregående har gitt dem et godt grunnlag for å klare seg videre i livet.

– Det er som en av lærerne våre sa på avslutningen i går. Vi har lært oss å være ydmyke, men samtidig tenke kritisk, fortsetter Sidra Yousaf.

GODT GRUNNLAG: Misbah Mahmood, Sidra Yousaf (t.v) og Doha Algariri (t.h) gikk alle tre ut av Fyrstikkalleen videregående skole med svært gode karakterer. Venninnene mener skolen har gitt dem et godt grunnlag for voksenlivet. Foto: Klaudia Lech, VG.

Går for medisinstudiet

Misbahs karakterer skal feires med en ukes tur til Roma i juli, og etterpå skal hun ha et halvt års fri, før hun tar fatt på medisinstudiet ved Universitetet i Oslo til neste vår.

– Grunnen til at jeg valgte medisin er fordi jeg ønsker å hjelpe mennesker, forklarer 18-åringen.

Selv om hun gleder seg til et halvt års fri, er hun ikke skolelei.

– Etter man har jobbet så hardt får man muligheten til å gjøre litt andre ting. Man slipper å bekymre seg for hvorvidt man kommer inn på det studiet man vil eller ei. Nå er det bare interessene som begrenser meg, sier Misbah.

Ved siden av skolen har hun drevet med taekwondo, hvor hun har rødt belte, men innrømmer at mange treningsøkter har måttet vike i eksamenstiden. Hun føler likevel ikke at hun har gått glipp av noe ved å prioritere skolearbeid hele veien.

– Av og til har jeg følt litt på at andre har hatt mer fri enn meg. Men jeg føler det er verdt det å jobbe hardt, og heller slappe av ordentlig i sommerferien, forteller hun.

Og nå skal tretten års fullendt skolegang feires med nettopp det.

– Fri, sier Misbah og ler før hun legger til; det jeg gleder meg aller mest til nå er å få nye inntrykk og nye erfaringer.

GLEDER SEG TIL FERIEN: Etter mange uker med eksamenstid gleder venninnene Sidra Yousaf (t.v), Misbah Mahmood og Doha Algariri (t.h) seg til en velfortjent sommerferie. Foto: Klaudia Lech, VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder