MANGE KALLENAVN: Lundeby, her fra en tidligere arrestasjon, har blant annet blitt kalt «Bamse» og «Formann». Foto: Espen Braata VG

Spritkongen Steinar Lundeby dømt igjen: –Dømt på grunn av navnet mitt

Steinar Lundeby, som var en av Norges mest aktive spritsmuglere, er dømt til fengsel i to år for bedrageri.

Publisert:

Lundeby er ble i Oslo tingrett dømt til å sone to års fengsel for lånebedrageri overfor norske og utenlandske banker, trygdebedrageri og ett tilfelle av grovt økonomisk utroskap.

Samtidig ble sønnen hans dømt til ett år og åtte måneders fengsel. I tillegg er de dømt til inndragning av leiligheter i Spania, og erstatning til NAV og Husbanken.

– Steinar Lundeby erkjenner ikke straffeskyld, og anket dommen på stedet, opplyser hans advokat Trond Eirik Aansløkken til VG.

Les også: Slik styrte han spritimperiet

Sexfelle-saken. Advokat og forsvarer Trond Eirik Aansløkken FOTO: TROND SOLBERG/VG Foto: Trond Solberg VG

De tiltalte har erkjent at det foreligger bedragerier, men har nektet seg straffskyldige, med begrunnelsen at de selv ble forledet.

Saken startet da lensmannen i Vennesla- og Ivelandområdet i 2013 leste en sak i Fædrelandsvennen om sterkt overdrevne tomtepriser på et utbyggingsprosjekt på Iveland, der Sparebank 1 var oppført som långiver.

Lensmannen tipset Agder politidistrikt, og dermed startet opprullingen av saken, som viste at flere banker hadde blitt forelagt uriktige opplysninger i forbindelse med lånesøknader. Sensommer 2013 åpnet Økokrim etterforskning.

Lundeby er godt kjent innenfor murene fra før. I flere år styrte Lundeby det politiet mente var Norges største spritsmuglerliga. Inntektene fra den illegale virksomheten var enorme. Han kjøpte luksushytter i Norge og hadde et høyt pengeforbruk.

Storsmugleren, som selv kaller seg «Formann», elsket fart og hadde både en Rib Revenger gummibåt med tre 300 hk motorer og en Harley Davidson FXSTC motorsykkel.

Men så raknet spritimperiet og Lundeby fikk to dommer på åtte og fire års fengsel. I tillegg ble smugleren dømt til å betale 50 millioner kroner i inndragning.

I desember i fjor ble den landskjente storsmugleren pågrepet av politiet og varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. I følge fengslingskjennelsen kjørte han en bil hvor politiet fant 16 kilo hasj.

- Denne dommen er horribel. Jeg føler meg dømt på grunn av navnet mitt. Jeg har ikke tjent en krone på noen av forholdene i tiltalen, og jeg opplever dommen som dypt urimelig, sier Steinar Lundeby i en kommentar til VG via sin advokat.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder