UTFORDRENDE SAK: Politiinspektør Grete Lien Metlid er lettet over at de fikk et gjennombrudd i den massive etterforskningen av drapet på Galina Sandeva (28). Foto: FRODE HANSEN , VG

Spanet på drapssiktet før pågripelsen

Politispanere fulgte bevegelsene til 24-åringen fra Hedmark, før han mandag ettermiddag ble pågrepet for Galina-drapet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Bulgarske Galina Sandeva (28) ble drept 16. desember i fjor. Etter å ha arbeidet med saken i nærmere tre uker var det klart for politietterforskerne at 24-åringen var spesielt interessant.

Mandag ettermiddag ved 16-tiden ble han pågrepet på jobb etter at politispanere hadde fulgt bevegelsene hans i en kortere periode. Bedriften har lokaler i området mellom Kongens gate, hvor Galina normalt møtte kundene, og Bispekaia hvor hun ble drept.

I avhør senere på kvelden knyttet Hedmark-mannen seg til drapet på Galina, noe som var et etterlengtet gjennombrudd for politiet. Det kom etter at politiet blant annet hadde samlet inn 450-500 timer med opptak fra overvåkningskameraer. De ønsker ikke å opplyse om siktede er gjenkjent i materialet.

– Det har tatt tid å gjennomgå filmene, men det har vært viktig, sier politiinspektør Grete Lien Metlid til VG.

Et av politiets viktigste spor i etterforskningen har vært mobiltelefonen til Galina som var borte fra åstedet. Det ble ringt til nødnummeret 112 fra denne i samme tidsrom som politiet mener drapet skjedde. Det er ikke kjent om det var Galina selv, eller den drapssiktede 24-åringen, som ringte. Samtalen varte i åtte sekunder og det ble ikke sagt noe. Da samtalen ble mottatt trodde politiet det dreide seg om en «lommeringing».

Bakgrunn: Nødanrop fra Galinas telefon

SPERRET AV: Leiligheten til den drapssiktede 24-åringen er plombert i påvente av de kriminaltekniske undersøkelsene. Foto: Frode Hansen , VG

Politiet har tidligere opplyst at mobilen til Galina sist ble registrert på en basestasjon som dekker St. Hanshaugen/Ila. I dette området ligger leiligheten hvor 24-åringen bodde, og kriminalteknikere fant tirsdag telefonen gjemt under en rist ved Ila senter.

– Siktede tok med seg mobilen hennes og har vist politiet hvor han kvittet seg med telefonen, opplyser Metlid.

– Hva skjedde i bilen?

– Det har jeg ingen kommentarer til. Vi har fått hans frie forklaring. Den må ettergås og kontrolleres. Vi ønsker flere avhør av ham, og vi har heller ikke konfrontert ham med politiets opplysninger ennå, svarer politiinspektøren.

24-åringen har knyttet seg til drapshandlingen, men har ikke formelt erkjent straffskyld etter siktelsen som lyder på forsettlig drap. Forsvarer Joar Henjum ønsker foreløpig ikke å forklare hvorfor.

– Jeg ønsker ikke å gi detaljer fra hans forklaring nå. Han har ønsket å forklare hva som har skjedd, og har gitt den forklaringen til politiet. Han er lei seg for det som skjedde. Utover det kan jeg ikke si noe, sier advokat Joar Henjum til VG.

Politiet mener siktede var alene om drapet.

24-åringen er født og oppvokst i Hedmark, hvor foreldrene hans fortsatt bor. I 2009 ble han dømt for promillekjøring. Han krasjet egen bil med 0,56 i promille i Hamar, tilsto forholdet og fikk betinget fengsel. Han er ikke kjent av politiet for mer alvorlige forhold.

Han har hatt en rekke deltidsjobber de siste årene – hovedsakelig innenfor telebransjen hvor han jobbet med salg.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder