BEKYMRET: Overlege Hans Flaatten ved intensivavdelingen på Haukeland Universitetsykehus. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Lege bekymret for influensa: Noen pasienter sykere enn før

Mer enn hver fjerde seng på Haukeland Universitsykehus’ akuttavdelinger brukes nå av influensapasienter. Professor og overlege Hans Flaatten er bekymret.

Artikkelen er over fire år gammel

– Dette har vart en stund og ennå er vi bare i starten av sesongen. Det er seks år siden vi har hatt en lignende influensasituasjon så tidlig på vinteren, sier han.

«For seks år siden» var i 2009, da svineinfluensaen utviklet seg til en pandemi, og norske helsemyndigheter anbefalte hele befolkningen å vaksinere seg.

Om vi står foran en pandemi nå, vil ikke overlege Hans Flaatten spekulere i. Men han legger ikke skjul på at situasjonen er alvorlig, og at tilstanden på mange måter ligner på den ved starten av svineinfluensaen i 2009.

– Det er det samme viruset, Influensa A(H1N1), men vi kaller den ikke for svineinfluensa i år, sier han.

Han reagerer på at kommuneoverlegen i Kristiansand på NRK Sørlandet sist lørdag sa at årets sesong kom til å bli mild fordi folk har blitt immune, og at det ikke er grunn til bekymring.

– Det er altså ikke vår vurdering, sier overlege Hans Flaatten ved intensivavdelingen på Haukeland sykehus.

Les også: Svineinfluensa i Ålesund: Seks isolert på sykehus

Normalt antall syke

Folkehelseinstituttets (FHI) statistikk viser at det totale antall registrerte influensatilfeller i landet nå er omtrent som på samme tidspunkt i fjor.

FHIs kart over influensautviklingen i Norge viser at det er høyest andel pasienter med influensasymptomer i Oslo og Vestfold, tett fulgt av Hordaland og Rogaland og Finnmark.

Flere på sykehus

Bare de med svært alvorlig influensa legges inn på sykehus. Men statistikken FHI la frem onsdag viser at antall sykehuspasienter med influensa er økende.

I forrige uke ble det tatt virusprøve av 913 sykehuspasienter, og influensaviruset ble påvist hos 124 av dem.

Siden FHI begynte å føre statistikk i høst, er 675 pasienter lagt inn på sykehus med påvist influensavirus.

Les også: Bent Høie avviser krav om vaksinegransking

Overlege Hans Flaatten ved intensivavdelingen på Haukeland møter de aller sykeste pasientene.

– Igjen ser vi mer akutt lungesvikt. Vår erfaring er at noen influensapasienter blir sykere enn før. Pasientene blir liggende på intensivavdelingen lenger. De har pusteproblemer og må ligge i respirator. Noen må også behandles med ECMO, sier han.

Med EMCO blir blodet pumpet ut av pasienten, oksygen blir tilsatt mens Co2 fjernes, før det pumpes inn i pasienten igjen.

– Det illustrer alvorligheten av dette nå, sier Flaatten.

I dag er 25 til 30 prosent av intensivkapasiteten på Haukeland belagt med denne typen pasienter.

– Hvis utviklingen fortsetter vil det renne inn med pasienter de neste ukene, spår overlege Flaatten.

Les også: 174 millioner kroner i erstatning etter influensavaksine

Yngre pasienter

Han sier at i likhet med da vi hadde svineinfluensa-pandemi, rammer viruset ikke bare eldre og syke hardt.

– Eldre og kronisk syke pasienter er mer utsatt, men nå ser vi at alvorlig influensa også rammer pasienter som i utgangspunktet er friske, og i yngre aldersgrupper. Vi har pasienter i 40- og 50-årsalderen, og en gravid kvinne, sier Flaatten.

Folkehelseinstituttets siste statistikk viser at de fleste som ble innlagt sist uke med influensavirus på de syv sykehusene som deltar i overvåkningssystemet, var i aldersgruppen 25 til 59 år.

Basert på befolkningstall i hver aldersgruppe er andelen innleggelser høyest blant barn i aldersgruppen null til fire år. Det er også denne aldersgruppen som har den høyeste forekomsten av influensaviruset A (H1N1) denne sesongen.

På intensivavdelingen ser overlege Hans Flaatten de aller sykeste pasientene.

– Heldigvis er ingen døde av influensa hos oss ennå. Hvis influensaen utvikler seg i samme takt som nå, er det bare et spørsmål om tid før det kommer, sier professor og overlege Hans Flaatten ved intensivavdelingen på Haukeland universitetssykehus.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder