SOM FISKEN I VANNET: Vilde Gimse fra Tromsø har hatt glede av at hun kan svømme ordentlig brystsvømming, og har i flere år deltatt som aktiv svømmer i stevner og konkurranser. Men slett ikke alle norske elever får like mye basseng-tid som Vilde. Foto: Terje Mortensen , VG

Glem svømmeknappen, nå kommer svømmeprøven for 10-åringer

Regjeringen arbeider med et forslag til en obligatorisk svømmeprøve, hvor 10-åringer blir testet i stuping og dykking på dypt vann. Svømmepresident Per Rune Eknes støtter svømmeprøven, men er redd mange ikke klarer den.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

De er Europas dårligste svømmere. Da norske tiåringer i 2013 ble bedt om å svømme 200 meter, klarte kun halvparten kravet.

Og 2013-kullet var ikke det første kullet hvor med dårlige resultat. Da tilsvarende prøve ble gjennomført i 2006, falt også halvparten igjennom.

Så da kunnskapminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i fjor gikk ut og skjerpet kravene til svømmeundervisningen, protesterte rektorene.

Årsak:

– Det er rett og slett ikke realistiske mål. Så ærlige må vi være, sa Lillian Wittenberg, rektor på Vålerenga skole til VG for ett år siden.

For ti år siden: Krav om å svømmeferdighet først i 7.klasse

Skal kunne svømme, stupe og dykke

Men den unnskyldningen godtok ikke Røe Isaksen.

Ikke nok med en liste med konkrete krav til hvilke svømmeferdigheter en 10-åring skal ha. Nå har han bedt Utdanningsdirektoratet lage en svømmeprøve som tester om 4. klassingene faktisk kan svømme, stupe og dykke.

STØTTER SVØMMEPRØVE: Svømmepresident Per Rune Eknes har lenge kjempet for styrket svømmeundervisning, fylte bassenger og tydelige kompetansemål i svømming. Han er glad for at svømmeprøven nå snart blir innført. Foto: Janne Møller-Hansen , VG

Les også: Livrednings-presidenten som ikke kan svømme

Ifølge et høringsforslag sendt ut av direktoratet i onsdag, skal 10-åringer demonstrere at de kan følgende, i en obligatorisk en time lang svømmeprøve på slutten av fjerde skoleår:

** Eleven skal kunne kombinere aktivitetene hoppe – flyte opp – innta linjeholdning på magen i vannflaten – gjøre kråkebeinspark med armene strukket frem – dreie over på ryggen – gjøre beinspark i linjeholdning og puste.

** Eleven skal kunne stupe uti på dypt vann – svømme 12,5 m på magen – skifte retning – svømme 2-3 m mot startstedet – stoppe – flyte i 30 sekunder – svømme på ryggen tilbake til utgangspunktet.

** Eleven skal kunne falle uti på dypt vann. Svøm 100 m på magen og underveis dykke ned og hente en gjenstand med hendene. Stopp og hvil (flyt på magen, rull over, flyt på rygg) samlet i tre minutter. Svøm deretter 100 m på rygg og ta seg opp på land.

Teksten er hentet fra høringsuttalelsen.

Ti timer svømming i Oslo

SVØMMETIME I FROGNERBADET: Manglende hallkapasitet har ført til at flere Oslo-skoler har lagt svømmeundervisningen til utendørsbassengene i Frognerbadet. Bildet er tatt under en svømmetime for en 4. klasse i Oslo-skolen. Foto: Daniel Sannum Lauten , VG

Et alternativ to går ut på at elevene kan vise at de oppfyller de tre kravene til svømmedyktighet (over), frem til de går ut av fjerde klasse. Dette foreslår Utdanningsdirektoratet at elevene kan demonstrere gjennom flere delprøver fra 1. til 4. klasse.

Ifølge Norges Svømmeforbund, har en fjerdeklassing i Oslo og de fleste kommuner i resten av landet, kun ti timer med svømming i løpet av et skoleår.

– Så stort sett vil ikke en norsk tiåring klare disse kravene i dag. Til det er det ikke nok svømmeundervisning, ikke kompetente lærere og ikke nok svømmeanlegg. Svømmeferdighetene til tiåringer er veldig dårlige, sier Per Rune Eknes, president i Norges Svømmeforbund, til VG.

Må kunne redde seg selv

Har en tiåring forutsetninger for å stupe og dykke til bunns på dypet?

– Det er ingenting som tilsier at et barn ikke skal klare dette. De må lære dette for å kunne redde seg selv og være livredder for andre. Elever har forskjellige forutsetninger, og det er ikke sikkert at alle vil klare det. Men det er ikke alle som klarer gangetabellen med en gang heller, sier Eknes.

Ifølge han, vil en tiåring i snitt trenge 45 timer med svømmeundervisning for å bestå svømmeprøven.

– Kommunene og rektorene kan heve intensiteten på svømmeopplæringen allerede nå, slik at alle fjerdeklassinger når disse målene. Som et minimum forventer jeg at innen dagens førsteklassinger går ut av fjerde klasse om fire år, så klarer de det, sier Eknes og gjør noe så sjeldent som å rose kunnskapministeren:

– Alle statsråder før han har lovet på tro og ære å gjøre noe med svømmeferdighetene til barn. Men alle har pratet det bort. Røe Isaksen er den eneste som har tatt grep, sier Eknes.

Vil styrke svømmeferdigheter

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen hadde ikke anledning til å svare på VGs spørsmål onsdag.

Statssekretær Birgitte Jordahl (H) i Kunnskapsdepartementet skriver i en epost at regjeringen er opptatt av å styrke barn og unges svømmeferdigheter og at høringsrunden om svømmeprøver er en oppfølging av samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre.

– Vi bestemmer ikke hvor mange timer skolene skal bruke på svømmeopplæring. Det er skolenes ansvar å legge opp undervisningen slik at elevene kan nå kompetansemålene, skriver Jordahl.
I arbeidet med både revideringen av kompetansemålene og en ferdighetsprøve har Utdanningsdirektoratet samarbeidet tett med fagpersoner fra blant annet NIH, NTNU, Svømmeforbundet og Livredningsselskapet.

Oslo-byråd lover skjerping

Etter årevis med nedprioritering av svømmeopplæring i Osloskolen, går elevene nå nye tider i møte, ifølge byråd for oppvekst Tone Tellevik Dahl (Ap).

– Alle skal lære seg å svømme, og byregjeringen styrker innsatsen for elever som ikke kan svømme etter den obligatorisk svømmeopplæringen på 4. trinnet, sier Dahl til VG.

Fra neste skoleår vil elevene få flere svømmetimer i Osloskolen, lover byråden.

– Vi dobler de obligatoriske årstimene i svømming som en del av kroppsøvingsfaget for alle elever i grunnskolen, fra 10 til 20 timer, fra skoleåret 2016–17, sier Tone Tellevik Dahl.

Elever som ikke har lært å svømme etter den obligatoriske svømmeopplæringen på skolen skal tilbys egne intensiv-svømmekurs.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder