- BLE SJOKKERT: Bistandsadvokat Rolf Knudsen forteller at foreldrene ikke hadde noen mistanke mot den barnehageansatte mannen som nå er siktet for voldtekt.
- BLE SJOKKERT: Bistandsadvokat Rolf Knudsen forteller at foreldrene ikke hadde noen mistanke mot den barnehageansatte mannen som nå er siktet for voldtekt. Foto: Paul S. Amundsen VG

Fireåringens foreldre: – De hadde et lite håp om at det bare var fantasi

INNENRIKS

BERGEN (VG) Torsdag kveld sto fireåringen opp fra sengen og fortalte foreldrene historien som gjorde at de slo alarm.

Publisert: Oppdatert: 20.04.16 12:36

Da han ble lagt for kvelden hadde gutten vært unormalt urolig. Senere ble det klart at det var en svært alvorlig hendelse som plaget ham.

– Han fortalte uoppfordret om det som skal ha skjedd i barnehagen. Det var selvfølgelig et stort sjokk for dem. Samtidig hadde de et lite håp om at dette kanskje ikke var tilfelle og bare fantasi eller en misforståelse. Men opplysningene til gutten var av en slik karakter at dette måtte de gå videre med, forteller familiens bistandsadvokat Rolf Knudsen til VG.

Foreldrene oppsøkte i etterkant Statens barnehus i Bergen for å få råd om hva de skulle gjøre.

Fredag kom sivilkledde polititjenestemenn til barnehagen og tok med seg mannen som fireåringen hadde forklart seg om inn på et kontor. Han ble bedt om gi fra seg mobiltelefonen og spurt om han hadde PC. Da han ble ført ut, skal han ifølge Bergens Tidende ha sagt «jeg kommer neppe tilbake her».

Tilsto i politiavhør

I avhør i helgen innrømmet han å ha utført overgrep på fireåringen, som i straffeloven er sidestilt med voldtekt. Forholdet har en strafferamme på 21 års fengsel. I tillegg fortalte han om overgrep på fire andre barn, enkelte av disse er gjennomført i en barnehage hvor mannen i 30-årene arbeidet tidligere.

– Siktedes erkjennelse har gjort situasjonen noe annerledes, og kanskje enklere, fordi guttens troverdighet ikke blir tema, noe det ofte kan bli i denne typen saker. På den annen side, så er det den endelige bekreftelsen på at det har skjedd, påpeker Knudsen.

Siden den siktede mannen har arbeidet i barnehagen en stund, visste foreldrene godt hvem han var.

– For dem var det ikke noe som indikerte at han kunne stå bak noe slikt. Det kom som lyn fra klar himmel og var et forferdelig sjokk, forteller bistandsadvokat Rolf Knudsen.

Foreldrene er nå opptatt av å skape ro rundt gutten, slik at han så raskt som mulig kommer tilbake til en normal hverdag.

– Hvordan går det med ham?

– Det er veldig vanskelig å si, siden han er så liten. Men foreldrene har er et sterkt håp om at dette ikke skal være en sentral del av hans videre liv, sier Knudsen.

Fant overgrepsbilder

Da politiets etterforskere ransaket boligen til siktede, fant de video og bilder som viser seksuelle overgrep mot barn. Materialet skal ha blitt lastet ned jevnlig siden midten av 2000-tallet, og etterforskningen viser at mannen også har delt bilder og film med andre, får VG opplyst.

Etter det VG kjenner til, er alle de fem misbrukte barna fra Bergen-området.

– Han kom selv med navnene uoppfordret, og er innstilt på å samarbeide med politiet. Han er dypt preget og forstår alvoret i saken, sier forsvarer Beate Hamre til VG.

Den voldtektssiktede mannen er født og oppvokst på Østlandet og har jobbet på barneskoler og i barnehager hele sitt yrkesaktive liv.

– Frykter du at saken vil vokse i omfang?

– Han har forklart at det er snakk om fem tilfeller, svarer forsvareren.

Her kan du lese mer om