GENERALSEKRETÆR: John Peder Egenæs i Amnesty og deltok på møtet i Dublin.

GENERALSEKRETÆR: John Peder Egenæs i Amnesty og deltok på møtet i Dublin. Foto:Jan Petter Lynau,

Flere norske politikere sjokkert over at Amnesty vil legalisere sexhandel

Amnesty Norge vil ikke svare på hva de stemte

KrF, Arbeiderpartiet og Høyre skjønner ikke hva Amnesty holder på med. Frp jubler.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Amnesty International mener sexhandel bør avkriminaliseres og sier forbud mot prostitusjon gjør sexarbeidere mer utsatt for vold og diskriminering.

Forslaget om å støtte avkriminalisering ble vedtatt på et internasjonalt Amnesty-møte i Dublin tirsdag. 400 delegater fra 70 land, deriblant Norge, var samlet for å diskutere og deretter stemme over forslaget.

– Sexarbeidere er en av de mest marginaliserte gruppene i verden, og de er ofte i konstant fare for å bli utsatt for diskriminering, vold og misbruk, sier Amnesty Internationals generalsekretær Salil Shetty og legger til at å tillate salg og kjøp av seksuelle tjenester bidrar til å styrker menneskerettighetene til sexarbeidere, ifølge NTB.

Norske politikere kritisk

– Jeg mener de bommer totalt. Det overrasker meg at de legger seg på den linjen. Sexkjøpsloven er et viktig virkemiddel for å hjelpe flere ut av menneskehandel og hindre at flere blir rekruttert inn, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF), nestleder i justiskomiteen, til VG.

Arbeiderpartiet kaller vedtaket «underlig».

– Vi ser ingen grunn til å endre vår oppfatning av det ulike maktforholdet mellom den som kjøper og selger sex. Vår innfallsvinkel er at man gjennom å kriminalisere sexkjøp forebygger seksualisert vold og overgrep, men det er en viktig forutsetning at man også tar vare på utfordringene til de prostituerte som lider overlast, sier Kari Henriksen (Ap), medlem i justiskomiteen.

RISTER PÅ HODET: Hårek Elvenes (H) bruker kraftige ord for å beskrive Amnestys policyvedtak. Foto:Fredrik Solstad,VG

Det blir ikke bedre når VG ringer Høyre.

– Prostitusjon er ensbetydende med tvang, nød og bakmenn. Dette er langt fra de verdier Amnesty bør stå opp for, sier Hårek Elvenes (H), også han i justiskomiteen.

Han utdyper:

– Dette er meget oppsiktsvekkende. Med dette så er Amnesty med på å legitimere prostitusjon, som utgjør en vesentlig del av den menneskehandelen som foregår i Europa i dag.

Frp jubler

TV 2 har snakket med Frps stortingsrepresentant Bente Thorsen, som er veldig fornøyd med Amnestys sexkjøps ja.

Ifølge Thorsen gir Amnesty argumentene til Frp tyngde.

– Dette er samme argumentasjon som Fremskrittspartiet brukte da vi stemte nei, sier Stortingsrepresentant Bente Thorsen i Frp til kanalen, og fortsetter:

– Fremskrittspartiet og mange andre som tok del i debatten var fryktelige motstandere av å kriminalisere dette fordi de som selger å selge sex blir gjort rettsløse.

KRONIKK: «Ta deg en tur på bordellet kjære, du fortjener å kose deg litt»

Amnesty Norge: Kriminalisering = marginalisering

Patricia Kaatee, rådgiver i Amnesty Norge, vil ikke opplyse hva Norge stemte på møtet.

– Når vedtaket er fattet, så er det det som er Amnesty Internationals prinsipper for policy. Det aller viktigste er at Amnesty er tydelige på at sexarbeidere er en utsatt og marginalisert gruppe, som står i kontinuerlig fare for diskriminering. Amnesty vil nå styrke sitt arbeid for sexarbeidernes rettigheter ved å lage en egen policy der et av tiltakene vil være avkriminalisering av sexarbeid, sier Kaatee til VG.

– Hvorfor hjelper avkriminalisering?

– Det bygger på en forståelse av at kriminalisering påfører en ytterligere marginalisering, svarer Kaatee.

Rådgiveren forklarer at vedtaket kommer etter en toårig konsultasjonsprosess, hvor Verdens helseorganisasjon og FNs spesialrapportør for helse har tilrådet avkriminalisering.

LES OGSÅ: Advarer mot å fjerne sexkjøpsloven

Ifølge Kaatee innebærer vedtaket at Amnesty også vil avkriminalisere tilrettelegging, som utleie av leiligheter og hotellrom, samt transport, men ikke hallikvirksomhet.

– Amnestys policy for sexarbeid vil omhandle kjøp og salg av seksuelle tjenester mellom samtykkende voksne mennesker. Menneskehandel og enhver annen form for prostitusjon som bygger på vold, tvang eller utnyttelse vil ikke omfattes av Amnestys policy, men tvert imot være brudd på grunnleggende rettigheter som Amnesty bekjemper.

STO FRAM: Norske Hege Grostad viste ansikt for å endre sexkjøpsloven

Norsk rapport: Sexkjøpsloven fungerer

I august i fjor kom Vista Analyse med sin uavhengige evalueringsrapport om sexkjøpsloven.

Ifølge rapporten har sexkjøpsloven dempet etterspørselen og gjort det mindre attraktivt å drive med prostitusjon i Norge.

Vista Analyse anslår en nedgang på 25 prosent, og mener det ikke finnes indikasjoner på at volden mot prostituerte har økt etter at sexkjøpsloven ble innført 1. januar 2009.

Men: «De prostituerte opplever en større utrygghet og redusert forhandlingsmakt i gatemarkedet. På innemarkedet oppleves det som en større risiko for de prostituerte å betjene sine kunder utenfor egen leilighet og/eller hotellrom. Terskelen for å anmelde en voldelig kunde kan ha blitt høyere av redsel for å «blåse» leiligheten eller stedet der sexhandelen foregår,» står det i rapporten.

UENIG: Skuespiller Lena Dunham, kjent fra HBO-serien Girls, mener sexkjøp burde være kriminalisert. Foto:Richard Shotwell,Ap

Kjente skuespillere kjempet mot

Amnesty får kritikk fra flere hold også internasjonalt, blant annet fra organisasjonen Koalisjonen mot menneskehandel av kvinner (CATW), som nylig skrev et åpent brev til Amnesty der den sier at menneskerettsorganisasjonens troverdighet vil bli alvorlig svekket.

Ifølge The Guardian mener CATW at Amnesty med vedtaket «i praksis vil forsvare legaliseringen av hallikvirksomhet, bordeller og sexkjøp – hjørnesteinene til en 99 milliarder dollar stor sexindustri.»

– Det er ingen logikk bak argumentet om at man for å beskytte dem som utnyttes, må avkriminalisere dem som utnytter, sier CATW-direktør Tania Bien Aime.

Hennes organisasjon henviser til en studie fra 2012 som avdekker vekst i menneskehandel til land der prostitusjon er lovlig.

Brevet fra CATW til Amnesty er undertegnet av over 600 kvinnerettighetsgrupper, tidligere sexarbeidere og internasjonale filmstjerner som Meryl Streep, Emma Thompson, Lena Dunham og Kate Winslet.

Andre er fornøyde:

– Jeg er henrykt, sier Laura Lee, en irsk prostituert og aktivist, ifølge NTB.

– Dette er den beste måten å løfte sexarbeid ut av den mørke middelalderen på og gi oss rettighetene og beskyttelsen vi fortjener, sier hun.

NTB/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder