SKREMTE PILOTENE: Dette Flight Radar-bildet viser SAS-flyet i tidsrommet da pilotene plutselig observerte en drone som fløy rett i nærheten av dem over Oslo. Foto: Flight Radar

Rutefly passerte drone i 6000 fots høyde over Oslo: – Livsfarlig og strengt ulovlig

Politiet ser meget alvorlig på meldingen og leter nå etter dronepiloten i Oslo.

Publisert:

– Vi fikk melding fra Avinors kontrollsenter cirka klokken 19 om at piloter på et fly på vei til Gardermoen hadde observert eller passert en drone i 6000 fots høyde (1828 meter, journ.anm) ved Skøyen. De ble naturlig nok skremt av dette, sier operasjonsleder Tor Jøkling i Oslo politidistrikt, til VG.

Avinor har bedt politiet om bistand til å lokalisere både drone og dronepilot.

– Det sier seg selv at dette er livsfarlig for flytrafikk og strengt ulovlig.

Jøkling opplyser at politiet har mannskaper i området som speider etter dronen, samt leter etter personen som styrer den. Han minner om at 120 meter er den maksimale høyden over bakken som er tillatt for dronebruk.

I 20.30-tiden får VG opplyst at kort tid før politiet avsluttet sitt søk ved Skøyen, kom det inn et tips som trolig kan knyttes til hendelsen.

– Vi fikk inn en telefon rett før klokken 20 fra en som hadde sett en drone som kom fra veldig stor høyde og landet like ved Huk aveny.

Patruljer, som rykket ut til Huk og snakket med melder, leter nå etter dronepiloten i området rundt Huk.

– Vi kan ikke utelukke at det er den samme dronen, sier Jøkling, og legger til at politiet uansett kommer til å opprette en anmeldelse i saken.

– Vi er interessert i tips fra publikum som kan ha sett den eller de som holdt på med dette. Vedkommende kan nok vente seg en reaksjon fra oss.

Sett denne? Drone kolliderte med småfly i Norge

Joachim Westher Andersen, kommunikasjonssjef ved Oslo Lufthavn, bekrefter at Avinors kontrollsentral fikk melding om dronen fra piloter på et SAS-fly som var på vei til Gardermoen fra London.

– Dette er en ulovlig hendelse og vi har dermed rapportert om dette videre til politiet.

SAS opplyser at de har prøvd å få kontakt med en aktuelle piloten som meldte fra om dronen, men sier han har flydd videre.

– SAS ser alvorlig på denne typen hendelser. Det er alvorlig i et sikkerhetsperspektiv at en drone befinner seg i en slik høyde under innflyvning, sier Anna Kansell, pressevakt i SAS, til VG.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder