URETTFERDIG: Monica Ximena Bernal Sanches fikk avslått søknaden om oppholdstillatelse fordi inntekten til ektemannen Thomas Kjeldsås Pedersen ikke var høy nok. Foto: Privat

Gravide Monica (30) må ut av Norge fem dager før termin

Ecuadorianske Monica Ximena Bernal Sanchez (30) er høygravid, med termin 27. august. Fem dager før må hun forlate Norge.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Dette føles fryktelig urettferdig, sier Sanchez.

30-åringen kommer fra Ecuador, men giftet seg med norske Thomas Kjeldås Pedersen i fjor sommer, og bor nå i Kristiansand. Hun er gravid i niende måned, men må reise ut fra landet fem dager før termin.

Det var avisen Fædrelandsvennen som først omtalte saken.

For lav inntekt

Monica og Thomas ble kjærester i 2013, og ble altså gift for ett år siden. Monica har vært til og fra Norge siden 2005, gjennom au pair-arbeid, folkehøyskole og de siste somrene som sesongleder i Dyreparken i Kristiansand.

Kort tid etter bryllupet søkte Sanchez om oppholdstillatelse. Den ble avslått fordi ektemannens inntekt året før hadde vært for lav – han tjente 18.000 kroner for lite.

Paret klaget på avslaget, og saken ble nylig behandlet hos Utlendingsnemnda (UNE). 25. juli ble den ferdigbehandlet, og kvinnen må fremdeles ut av landet.

Utreisedato er satt til 22. august, og i vedtaket står det at hun kan bli utestengt av Schengen-området hvis hun ikke reiser innen fristen.

ESA: – Norge for strenge på familiegjenforening

– Standard

Utlendingsnemnda begrunner avslaget delvis med at barnet det her er snakk om ennå ikke er født, og at hensynet til barnets beste ikke blir vurdert når det er snakk om ufødte barn.

«Grunnen til dette er at det ikke er mulig å foreta en konkret vurdering av barnets beste før barnet er født siden man ikke vet hvilke behov barnet eventuelt vil ha etter fødselen», skriver nemndleder i UNE, Birgitte Janecke Lund, i en e-post til VG.

På spørsmål om hvilke begrunnelser UNE har for å sette utreisefristen til fem dager før Sanchez termin, forklarer Lund med at fristen settes som standard fire uker etter vedtakstidspunktet.

Hun påpeker at det var «fortsatt fem uker igjen til termin» i den første utreisefristen, som ble satt på grunnlag av det opprinnelige vedtaket.

Les også: Mohammed har en dødelig leversykdom – nå sendes han ut

– Høl i hue

Jordmor ved St. Olavs Hospital, Ingunn Bastholm, forteller på generelt grunnlag at de ikke anbefaler å fly så sent i et svangerskap.

– Flyselskapene pleier ikke å tillate at gravide reiser så sent på grunn av risiko for å føde ombord, forteller hun til VG.

Amerikanske Elisabeth: Kastes ut fordi hun har to arbeidsgivere

Ekteparet har klaget inn utreisefristen, og håper å få den utsatt til etter barnet er født.

– Dette virker helt høl i huet, sier parets advokat, Vegard Bø Bahus.

Han forteller at de kommer til å gå rettens vei hvis det ender med at kvinnen må forlate Norge.

Husker du? Nathan kriget for Norge – ble sendt ut av landet

– Det er lov å bruke huet

Stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad er opprørt over saken.

– Jeg synes det er tragisk og håpløst å se hva som har skjedd her. Det er tydelig at man kan bruke skjønn i saker hvor barn er involvert, men det gjør ikke UNE her fordi de er redd for å skape en presedens. Men man kan ikke sende en høygravid kvinne til Ecuador fem dager før termin av den grunn, sier han.

Han mener reglene åpenbart ikke er gode nok, og forteller at han kommer til å gjøre sitt for at dette forandrer seg.

– Det er noe riv ruskende galt i systemet når det ikke går an å ta hensyn i denne typen saker. Reglene stenger for oppegående og ressurssterke mennesker, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder