DRAMATISK: Beboere ved det statlige asylmottaket i Hemsedal forteller at de fryktet for livet sitt da det tok fyr i bygningen midt på natten. Foto: Trond Solberg , VG

Hemsedal-brannen: Politiet sjekker busselskap

Politiet sier de foreløpig ikke har funnet noe som tyder på at brannen på asylmottaket var påsatt. Likevel sikrer de nå spor fra flere hold.

Marthe Berg
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Politiet holder nå på med taktiske undersøkelser. Vi innkaller vitner til avhør, sikrer elektroniske spor og sjekker bussavganger og busselskap for å se om noen har gått av og på, og så videre, sier regionlensmann i Hemsedal og Gol, Inger Lill Lanes, til VG.

Hun forteller at politiet etterforsker bredt, og kan ikke utelukke noe som helst.

– Per nå etterforskes det som en brann, men vi har selvfølgelig det som har skjedd i Sverige i tankene.

På pressekonferansen forteller hun at det er synd at åstedet er i så dårlig stand, i forhold til å sikre spor. Brannsjef Dag Botnen sier at brannen fortsatt er pågående, og at slukningsarbeidet fortsatt pågår.

– Vi kan ikke slappe av ennå, sier han.

Far flyktet fra brannen med to barn: – Vi kan ikke reise tilbake til Syria, selv om til og med brannen følger oss hit

Mottaket var ubemannet

Det var natt til onsdag at det brøt ut brann i Hemsedal statlige asylmottak. 162 beboere ble evakuert og ingen ble skadet i brannen. Tidlig onsdag morgen ble det bekreftet at brannen var slukket, men brannvesenet vil drive etterslukking utover dagen.

Foreløpig vil hverken politiet eller brannvesenet si noe om brannårsaken, men de har bedt om teknisk bistand fra Kripos som etter planen vil ankomme torsdag, da etterslukkingen er ferdig.

– I en så alvorlig sak er det helt naturlig å be om bistand, sier Lanes.

Tidligere onsdag ettermiddag bekreftet mottaksleder Gry Herland overfor VG at asylmottaket var ubemannet på natten, da brannen brøt ut.

– Det stemmer. Ordinære mottak er ikke bemannet om natten, men har våken nattevakt - en av beboerne. Det er helt i tråd med UDIs regelverk, sier hun.

Hun sier hun føler bemanningen er godt nok ivaretatt, og at de vil opprettholde dagens bemanning. Under pressekonferansen skryter hun av beboernes håndtering av situasjonen, og hevder de forholdt seg rolig til tross for den dramatiske situasjonen.

– For tidlig å si

– Vil dere fortsette å la asylmottaket som brant være ubemannet om natten?

– Det er altfor tidlig å si hva som vil skje når det gjelder bemanning om natten på Tuv. Vi må først la politiet og Kripos gjøre sin jobb og så konferere med UDI når den tid kommer, sier Herland på spørsmål fra VG.

Politiet forteller at de også tidlig ble informert om at det ikke var bemanning på jobb da brannen brøt ut.

– For oss hadde det selvfølgelig vært ønskelig med vakthold hele døgnet, men dette er et etablert mottak som har vært her i seks år, og de har rutinene på plass. De har hatt brannøvelser og det kan være ble av grunnen til at evakueringen gikk greit, sier Lanes til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder