Norske helter: Her er vinnerne

I går kveld fikk mannskapet på Bourbon Orca pris for Årets heltedåd, etter å ha reddet rundt 2000 flyktninger i Middelhavet. 12 hverdagshelter fikk tildelt pris for sin innsats.

  • Cathrine Ekehaug

Artikkelen er over fem år gammel

Høsten gjennom har VG-leserne nominert sine hverdagshelter.

Rundt 420 innspill har blitt sendt inn til VG, og i går kveld ble noen av de mest eksepsjonelle heltene hedret i en stjernespekket prisgalla på TV.

Prisutdelingen «Norske Helter» ble sendt på TVNorge, og er et samarbeid mellom VG, Gjensidige stiftelsen og TVNorge. Programmet ble ledet av Carsten Skjelbreid.

33 norske sjømenn på skipet Bourbon Orcable tildelt en av de gjeve prisene, etter sin historiske innsats i flyktningkrisen i år.

- Det har vært et fantastisk teamarbeid i alle ledd fra rederiet, til kontoret og ned til lærlinger og mannskap. Vi vil også takke sjømannsprestene Ole Dagfinn Sky og Morten Høst for all støtte, vi satte utrolig stor pris på at de tok seg tid til å komme ombord på Orca for å prate med oss, sier verneombud Glenn Midtvik (41) ved Bourbon Orca til VG.

Publikum i salen reiste seg for de 19 mennene fra Bourbon Orca og rederiet.

En annen av vinnerne, hadde tatt turen i bil helt fra Ålesund.

ALS-syke Pål Eikrem mottok pris etter en mengde tips til helteteamet, om hvordan han til tross for verdens verste nervesykdom står på for omgivelsene med et fantastisk pågangsmot og smittende godt humør.

Pål Eikrem (43) var frisk og aktiv da han fikk ALS. Sykdommen kom snikende, og lammet kroppsdel for kroppsdel. Selv om han bare kan bevege ansiktet i dag, kjemper han for å stille opp for familien og andre.

Han lever 5. året på overtid med pustemaskin, og ble nominert av datteren Ingrid (15). Hele familien var med da Pål mottok helteprisen.

LES OM HELTENE: De har reddet rundt 2000 fra drukningsdøden | Pål fikk verdens verste nervesykdomvil hjelpe andre | Victor (8) har reddet pappas liv fem ganger | Irsk-norske Shirley kåret til hverdagshelt| Margit (17) ble mobbet: –Jeg har synlige og usynlige arr| Gaute ble skadet av motorsag – reddet av Christian

Skuespilleren Lise Fjeldstad, som selv har mottatt en rekke priser, var en av prisutdelerne på utdelingen. Hun og en rekke andre kjendiser hyllet de norske hverdagsheltene.

– Du vet, kjendiseri er jo egentlig forferdelig. Det er disse menneskene, de som har gjort en virkelig innsats, som fortjener oppmerksomhet, sier Fjeldstad til VG.

Se video fra VGs «Norske Helter»–nachspiel nederst i saken.

Her er vinnerne:

ÅRETS UNGE HELT:Victor (8) har reddet livet til pappa Stig Hem Lian (33) hele fem ganger. Lian har alvorlig epilepsi og gjentatte ganger har han uten forvarsel fått voldsomme, livstruende anfall.

ÅRETS INITIATIVTAGER: Kreftsyke Ingvild Sønsteli Aasen (16) har delt sin kamp mot kreften med hele Norge, og fikk prisen for sitt prosjekt «Ungdomsrom» på sykehuset.

– Jeg klarer ikke å snakke, det betyr veldig mye, sier Ingvild gråtkvalt, som hittil har samlet inn minst 104 000 kroner til prosjektet sitt.

ÅRETS REDNINGSMANN:Christian Vedeler (18) reddet familiefar Gaute Øksne i motorsagdrama. Nå takker Øksne 18-åringen for at han lever.

– Du skal være veldig stolt, dette er noe den moderne generasjon virkelig hyller, sier Jarle Andhøy om redningsdåden.

ÅRETS KRONERULLER: I 35 år har 80 år gamle Shirley Bottolfsen samlet inn millionbeløp for å gi til vanskeligstilte mennesker i byen, og spesielt rundt juletider har hun det ekstra travelt.

– Har jeg vunnet en pris, spør Bottolfsen flere ganger da Magnus Devold forteller henne nyheten. Se hele reaksjonen i video nederst i saken.

ÅRETS MEDMENNESKE: Personlig trener Soroush Jozani ga overvektige og deprimerte Mia 100 timer gratis trening – og en ny livsfilosofi.

– Han har gitt meg hele livet mitt tilbake, sier Mia til VG.

ÅRETS ILDSJEL: Tidligere rusmisbruker Rita Nilsen grunnla Stiftelsen Retretten i 2002. Siden den gang har Nilsen som daglig leder av stiftelsen hjulpet en rekke rusmisbrukere og pårørende.

ÅRETS FORBILDE: For deres innsats mot mobbing ble og Kristian L.E. Sætre kåret til årets forbilder.

Axelsen ble mobbet, og har siden engasjert seg politisk mot mobbing (se video nederst i saken). Sætre ble vitne til mobbing, men gikk i mellom og stanset det:

– Tenk deg alle som ser på superheltfilmer. Alle tenker: «Tenk å kunne vært dem.» Det er bare å sette andre sine behov foran dine egne, så er du en helt, sier han til VG.

ÅRETS HELTEBRAGD: Mannskapet på norske Ms Bourbon Orca, bestående av 33 sjømenn, har reddet nesten 2000 flyktninger fra drukningsdøden i det tøffeste flyktningdramaet siden 2. verdenskrig.

ÅRETS PÅDRIVER: Camilla Berntzen Kvalheim er produksjonsleder for TV BRA, som er en nett-TV-kanal av og for personer med utviklingshemming. Hun ble nominert av sine ansatte og er deres hverdagshelt.

LIVSLANG INNSATS: Trond Boye Hansen har jobbet som ambulansesjåfør i over 40 år og søndag kveld ble han hedret for sin innsats av det norske folk.

INSPIRASJONSPRISEN: ALS-syke Pål Eikrem (43) lever med verdens verste nervesykdom og kan bare bevege ansiktet. Likevel vier han livet sitt til å hjelpe andre med ALS, samt stille opp for familie og venner.

VG+: Les portrettintervju av Pål Eikrem: Livet på lånt tid

Margit Kristine Axelsen vant pris i kategorien «Årets Forbilde» sammen med Kristian L.E. Sætre. I denne videoen drar hun tilbake til skolen hvor hun ble mobbet.

Norsk-irske Shirley Bottolfsen (80) vant pris i kategorien «Årets kroneruller». Hun har samlet inn millionbeløp til vanskeligstilte mennesker i 35 år.

ALS-syke Pål Eikrem (43) vant «Inspirasjonsprisen». Tross den alvorlige sykdommen vier han livet sitt til å hjelpe andre med ALS.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder