RYKKER UT: Politioverbetjent Dag Harald Drevsjø på Manglerud i Oslo har stoppet «hjemme alene»-fester med opp mot 100 ungdommer, der de yngste har vært nede i 14-årsalderen. Her er han fotografert etter mandagens VG-debatt om festkulturen på vestkanten. Foto:Mattis Sandblad,VG

Slår alarm om oppblomstring av «hjemme alene»-fester

Etter fire ukontrollerte husfester sist helg, er Manglerud-politiets melding til tenåringsforeldrene klar: Sett grenser og lås barskapet!

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Politiet på Manglerud sørøst i Oslo har lagt en hektisk helg bak seg. Hittil i år har ikke ungdommen i drabantbyen skapt mye trøbbel for politibetjentene, mens denne helgen ble mønsteret brutt. Manglerud politistasjons avsnitt for forebygging så seg nødt til å legge ut denne meldingen på Facebook lørdag:

Foto:SKJERMDUMP FACEBOOK,

– I år har vi sett en oppblomstring av disse «hjemme alene»-festene. Dette bekymrer oss, sier politioverbetjent Dag Harald Drevsjø til VG.

Rusbelte fra Oslo vest til Bærum og Asker

Pappa og professor Torkel Brekke har skapt voldsom debatt etter at VG lørdag publiserte hans kronikk om en råtten ungdomskultur på Oslos vestkant. Der skriver Brekke om utagerende festing, rusbruk og sex i fylla blant ungdommen i Oslos vestlige bydeler helt ned i tidlig ungdomsskolealder. I tillegg mener han mange foreldre er dumme og naive som lar vestkantfylla utarte i ung alder.

Beskrivelsene får støtte i nasjonal forskning på ungdommens vaner. Ifølge NOVA-frosker Tormod Øia har det i mange år vært et rusbelte fra og med Oslo vest inn i Bærum og Asker.

– Oslos vestkant har nok utmerket seg med mest fyll og hasjbruk blant de unge, sier han.

Gruppepress for å arrangere fest

Festingen foregår ikke bare på vestkanten. Drevsjø på Manglerud vet ikke hvorfor flere arrangerer fester når foreldrene er borte, men han har en teori:

– I noen miljøer blir det sagt at man må arrangere ungdomsfester for å være med i det gode miljø.

Han har stanset fester med mellom 50 til 100 ungdommer. Ofte er festgjengere 16 år eller eldre, men Drevsjø har også vært ute på husfester med 14-åringer.

To av de fire hjemmefestene Manglerud-politiet rykket ut til sist helg, hadde kommet ut av kontroll.

– Det var snakk om liten og rolig «hjemme alene»-fest først for ungdom, men så kom det uinviterte til festen. Det er viktig at både foreldre og ungdom vet at budskapet kan spre seg i sosiale medier og på SMS, og at det fort blir gruppefester, sier Drevsjø.

Smuglersprit

Politibetjenten bekrefter det ungdomspappa og professor Torkel Brekke skriver i sin kronikk «En råtten ungdomskultur» at flere «kjenner polakker og litauere som selger smuglervarer».

– I noen tilfeller kommer vi over alkohol som har kommet inn over landegrensen. Da er det snakk om smuglersprit og smuglerøl. Andre ganger ser vi varer fra polet.

Drevsjø sier han vil være forsiktig med å anklage foreldrene for å sende med barna alkohol til festen med ideen om at da har de kontroll på hva poden får i seg.

– Men jeg vil si at de bør ha kontroll på alkoholen de har i hjemmet når de overlater huset til barn og unge. Lås barskapet!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder