FRA BY TIL BYGD: Thor Ivar Kallevik orket ikke å være ledig lenger og flyttet fra sønnen og Haugesund for å finne jobb i Valdres. – Det er det beste jeg har gjort, sier han. Foto: Hallgrim Rogn.

Flyktet fra ledighetskrisen: - Det var grusomt

Slik er ledigheten i Norge - by for by

I mange byer i Norge lever man fullstendig avskåret fra ledighetskrisen. Thor Ivar Kallevik har flyktet fra ledighets-helvete til et jobb-paradis.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Han var arbeidsledig i Haugesund – og flyttet til innlands-Norge for å få jobb.

– Jeg greide ikke å gå ledig. Jeg opplevde det etter hvert som så vanskelig å gå rundt i Haugesund: Alle kjenner alle og visste at jeg var ledig der jeg gikk rundt i byen. Det var grusomt. Til slutt bestemte jeg meg for å flytte. Derfor sitter jeg nå i en flott jobb som miljøarbeider for et bofelleskap for mindreårige barn med innvandrerbakgrunn i Vang kommune i Valdres, sier en fornøyd og utflyttet haugesunder.

Dagens oversikt over helt ledige arbeidstakere i sentrale byer i Norge, viser i hovedsak en våryr ledighetsglede, med ledighetstall langt ned på to-tallet.

Fikk ikke solgt huset i kriserammet marked: Tilbyr båt på kjøpet

Solskinn i nord

I nord skinner snart solen døgnet rundt. Det gjør den også over arbeidsmarkedet.

Saken fortsetter under grafikken

I by etter by er ledigheten langt nede på to-tallet: Tromsø 2,2, Bodø 2,3 og Harstad 2,3 er tre ledende byer i nord, som lever et relativt ledighetsfritt liv. I tillegg til lav ledighet, har den faktisk også gått noe ned det siste året.

Les også: Her er hovedtallene fra NAV

I Nord-Norge er det få unntak, men en kommune sliter: Gruvekommunen Sør-Varanger opplever en eksplosiv vekst i ledigheten, med 85 prosent oppgang i ledigheten på ett år; opp til 5,4 prosent helt ledige.

Det positive ledighetsbildet ser vi også i stor grad i Innlands-Norge og på Østlandet. På Hamar er ledigheten to prosent, på Lillestrøm 2,5, på Kongsberg 2,6. Også langs Oslofjorden er det stor aktivitet og få ledige, spesielt positiv er utviklingen i Østfold, hvor ledigheten har falt markant.

Les også: Advarer mot oljedop

Fall i stor-Oslo

Legger vi sammen tallene, har ledigheten falt i Østfold (- 8 prosent), Akershus ( - 4), Oslo ( - 5), Hedmark (- 9) og Oppland (- 6) de siste året.

Det betyr at fastlands-Norges store maskin, Oslo-området, durer og går som en duracel-kanin, selv om oljekrisen har ridd landet i flere år.

Også i Trøndelag-fylkene er ledigheten lav og stabil. I Midt-Norges store maskin, Trondheim, er ledigheten stabil og nede i 2,8 prosent.

Men oljekrisen svir på Vestlandet. Tallene viser at problemene i Stavanger og Rogaland har spredt seg sydover til Agder-fylkene. Men ledigheten flere steder er synkende og relativt lav fra Skien/Porsgrunn og nordover, er den økende på Sørlandet, med 13 prosent vekst i ledigheten i Sørlandets kraftsenter, Kristiansand.

Ingen krise i nord: Tromsø-ordføreren jubler over rekordfiske og vekst

Verst stilt

Og jo nærmere oljeselskapenes hovedkvarterer man kommer, jo mer stiger ledigheten. I Farsund, Flekkefjord, Stavanger og Sandnes, har ledigheten økt med rundt 50 prosent det siste året.

Og på Sola, rett utenfor Stavanger, hvor oljeprodusentenes kontorer ligger på rekke og rad, har ledigheten steget med 86 prosent siden april i fjor.

Også de som leverer varer og tjenester til oljesektoren er rammet. Bergen har moderat ledighet, men den har økt med 27 prosent det siste året.

Fikk jobb etter to år som arbeidsledig: Det finnes et liv utenfor oljen

Sogn og Fjordane er ikke så veldig oljerelatert og lever foreløpig som en liten øde øy, tilnærmet fri for ledighetskrise, med en ledighet på 2,1 prosent.

Men eksempelvis i Florø er ledigheten 4,2 prosent og økende, så ikke alt er idyll i fjordfylket.

Fosnavåg

Nordover på Vestlandet ligger det mange offshore-rederier og industri som i mange år har levert til oljebransjen: De sliter. I Kristiansund har ledigheten steget med 65 prosent det siste året. Og Møre og Romsdal er det fylket etter Rogaland hvor ledigheten har steget mest det siste året: 36 prosent vekst i ledigheten, mot 47 prosent i Rogaland.

Ser vi på enkeltkommuner, er den tradisjonsrike industribygda Ulstein, hardt rammet, med en ledighetsvekst på 115 prosent siden april i fjor. Også i Herøy, hvor utsatte Fosnavåg ligger, har opplevd at ledigheten har økt med 81 prosent det siste året og nå er oppe i 5,2 prosent.

Råd til ledige

Kallevik flyktet fra ledigheten og han anbefaler andre å gjøre det samme. Selv ofret han mye:

– Det verste er at jeg måtte flytte fra min 12 år gamle sønn. Men det var viktigere å få seg jobb. Han var nylig på besøk; det går bra.

Han oppfordrer alle som ikke får seg jobb, å flytte på seg.

– Det er så mange steder hvor det er ledige jobber. For meg var det verste i livet å gå ledig. Nå har jeg en jobb og trives godt. Det er det beste valget jeg har tatt.

Han har i hovedsak jobbet som innleid arbeidskraft for Aker Stord og andre selskaper innen oljesektoren.

14 personer ledige

Han sier ledige venner i Haugesund frykter å reise ut, fordi lønnen er så mye lavere.

Les: VG vil ha ansvarlighet

– Det er riktig at jeg har gått ned i lønn, men kostnadene her i Vang er så mye lavere at det minst kompenserer for lønnsnedgangen. Jeg har nå inngått en leieavtale for en flott leilighet med flere soverom for 4500 kroner måneden. Det er under halve prisen, sammenliknet med Haugesund, sier han og legger til:

– Jeg er veldig takknemlig for kvalifiseringsprogrammet som NAV Haugesund som fikk meg til å mulighetene, der jeg så begrensningene.

I Haugesund er ledigheten for tiden 5,6 prosent. I Vang i Oppland 1,7 prosent: Av en befolkning på knappe 2000, går 14 personer ledige i Vang.

Les også

 1. LO-Gerd slakter revidert budsjett

  LO-leder Gerd Kristiansen mener regjeringen satser for lite mot ledigheten og viser styringssvikt.
 2. Avviser Støres løsning

  Høyre avviser Ap-leder Jonas Gahr Støres kritikk mot skattelettelser for å få flere folk i arbeid.
 3. Ny beregning fra SSB om arbeidsledighet: Offentlig pengebruk 70 ganger mer effektivt enn skattelettelser

  En helt ny beregning fra Statistisk Sentralbyrå (SSB), som er betalt av Ap, viser at skattelettelser er et svindyrt og…
 4. Tenk på dette når du velger utdanning

  Ennå ikke valgt utdanning? Fredag går fristen ut for å søke. VG gir deg eksperthjelp helt på tampen.
 5. – Det finnes en verden utenfor oljen også

  Siv Jensen vil bruke 900 millioner kroner på tiltak for å dempe oljekrisen.
 6. Over 1300 nye jobber i norske asylmottak siden i fjor sommer: Jørn-Ole (27) ble arbeidsledig - fikk jobb på asylmottak

  HYLLESTAD (VG) Jørn-Ole Systad (27) var rørlegger på det lokale skipsverftet.
 7. Ny arbeidsminister om ledigheten:
  – Det er lite sannsynlig at gutta offshore skal omskolere seg til å
  jobbe med omsorg

  Idet Anniken Hauglie (H) tar over stafettpinnen for Norges arbeidsliv, blir hun møtt av 127.000 arbeidsledige nordmenn.
 8. Arbeidsministeren: Det er ingen nasjonal ledighetskrise i Norge

  Arbeidsminister- og sosialminister Anniken Hauglie (H) trapper opp tiltakene mot ledigheten, men mener at det ikke er en…
 9. 130.000 arbeidsledige i februar

  Arbeidsledigheten var på 4,6 prosent i februar i år, ifølge sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder