Sea Shepherd til VG: – Vi har ingen intensjoner om å bryte norsk lov

AKSJONISTER: Mannskapet på Sea Shepherd-fartøyet «Sam Simon» oppgir at de vil være i Tromsø noen dager i forbindelse med en TV-dokumentar om handel med utrydningstruede dyrearter. I bakgrunnen KV «Harstad». Foto:Terje Mortensen,VG

Overvåker lasteskip med hvalkjøtt

TROMSØ (VG) Her ligger Sea Shepherd-fartøyet «Sam Simon» i tromsøsundet og overvåker lasteskipet «Winter Bay» med 1800 tonn hvalkjøtt om bord.

 • Thor Harald Henriksen
 • Terje Mortensen (foto)

Artikkelen er over fem år gammel

«Sam Simon» deltok tidligere i år i den langvarige og dramatiske jakten på det norskbygde fiskepiratskipet «Thunder», som ble senket i Guineabukta i april.

Nå er mannskapet klart for å tilbringe sommeren i Nordatlanteren, sammen med Sea Shepherd-fartøyene «Bob Barker» og «Brigitte Bardot».

Ifølge skipper Lockhart Maclean på «Sam Simon» er organisasjonen i Tromsø for å lage en TV-dokumentar om internasjonal handel av utrydningstruede arter, som senere skal vises på Discovery Channel.

Den norske hvalfangsten er godt i gang, og Sea Shepherd varslet tidligere i år aksjoner mot Island og Norge.

Husker du?Lurer hvalfangere med norsk flagg

Hvalkjøtt til Japan

– Vi har ingen planer om å aksjonere mot norsk hvalfangst. Vi hadde et hyggelig møte med Kystvakten mandag, hvor vi gjorde det klart at vi har ingen intensjoner om å bryte norsk lov, sier Maclean til VG.

Han er åpen på at frakteskipet «Winter Bay» er årsaken til at «Sam Simon» nå ligger i Tromsø.

Ifølge Fiskeribladet Fiskaren har lasteskipet – som er registrert på Saint Kitts and Navis i Karibia – 1800 tonn finnhvalkjøtt fra Island om bord. Det ligger for tiden ved kai i Tromsø og venter på klarsignal fra russiske myndigheter for å slippe gjennom nordøstpassasjen til Japan.

Selskapet Dalriada Ltd. står oppført som eier av lasteskipet, som inntil i 2014 var norskeid.

– Vi har også vært på Galapagos og i Costa Rica og dokumentert handel av andre utrydningstruede arter. Nå følger vi ruten til «Winter Bay», forteller Maclean.

FRAKTER HVALKJØTT: Her ligger lastebåten «Winter Bay» med 1800 tonn hvalkjøtt som skal fraktes gjennom Nordøstpassasjen til Japan. Foto:Terje Mortensen,VG

«Sam Simon» ble bordet av politiet, tollvesenet og Kystvakten da fartøyet ankom Tromsø mandag kveld. Tirsdag ettermiddag lå fortsatt KV «Harstad» like ved fartøyet.

Les også:Protesterer mot Sea Shepherd-bruk av Norges flagg

Politiet: – Vi følger med

Ifølge politimester i Troms politidistrikt, Ole B. Sæverud, er Sea Shepherds offisielle begrunnelsen for Tromsø-besøket at man ønsker å reparere en generator samt hente to passasjerer.

FØLGER MED: Politimester Ole B. Sæverud og Troms politidistrikt følger bevegelsene til Sea Shepherd. Foto:Terje Mortensen,VG

– Vi følger med og er i dialog med mannskapet, og har gjort det klart for dem hvor grensen går for hva de kan gjøre i norske farvann. Hvis de holder seg innenfor grensen, er det greit. Går de utenfor denne grensen, må vi vurdere hva vi skal gjøre, sier Sæverud til VG.

Også overfor skipsagenten har miljøorganisasjonen forsikret at «Sam Simon» ikke vil gjennomføre hvalfangstaksjoner.

– Vi hadde en god dialog i forkant av anløpet, hvor organisasjonen bekreftet at de ikke har planlagt aksjoner i Nord-Norge. Det var også en forutsetning for at jeg skulle ta oppdraget, opplyser skipsagent Marius Storli i North Agency.

Vil fjerne flagget

Ifølge Nordlys er det startet en underskriftskampanje for å få fjernet øygruppens flagg fra lasteskipet «Winter Bay», slik at båten ikke kan forlate havnen den ligger i.

Til nå har nesten 800.000 skrevet under på kampanjen i regi av dyrevelferdorganisasjonen Aveez. Organisasjonen har også sendt brev til øygruppens statsminister for å få fjernet flagget på lastebåten.

Mer om

 1. Dyrevern
 2. Miljøvern

Flere artikler

 1. Pamela vil ha Putin til å redde hvalene

 2. VG eksklusivt: På innsiden av Norges Syria-oppdrag

 3. Slik feires samenes nasjonaldag

 4. Pluss content

  Kjerstins overjordiske møte på åpent hav

 5. Slik kan du slå ned på rasisme

Fra andre aviser

 1. Frakt av kjemiske våpen ble kostnadsbombe

  Bergens Tidende
 2. Mission Impossible i Middelhavet

  Bergens Tidende
 3. Norge rundt måned for måned

  Bergens Tidende
 4. «Tide Carrier, er alt under kontroll?»

  Bergens Tidende
 5. «Det dere har der sørpå, er bare leketog. Det vi har, er Ofotbanen»

  Aftenposten
 6. «Tide Carrier, er alt under kontroll?»

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no