URIKTIG FORKLARING: Sajjads Hussains forsvarer, Karen Forbrigd, sa i retten torsdag at hun mener de fornærmede har forklart seg falskt, med motivasjon i å få varig opphold i Norge. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

Forsvarer i Lime-saken: – Politiet har lovet fornærmede oppholdstillatelse

Aktor: – Bevis har forsvunnet

Sajjad Hussains forsvarer mener at politiet har lagt seg på en særdeles aggresiv linje mot hennes klient.

Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

13 mennesker sitter på tiltalebenken i sal 828 i Oslo tingrett denne uken. Alle nekter straffskyld, med unntak av en tidligere Lime-ansatt kvinne som onsdag erkjente delvis straffskyld hva gjelder bedrageri og heleri. Hun nekter for å ha vært delaktig i menneskehandel.

Aktor Geir Evanger mener derimot at alle tiltalte har en rolle i den gigantiske menneskehandelsaken tilknyttet dagligvarebutikkene i Lime-kjeden.

Les også: Tilbød å droppe mafiatiltale, hvis Lime-tiltalt tilstod

Karen Forbrigd, som forsvarer hovedmannen Sajjad Hussain, sier i retten torsdag at hun mener det kan føres bevis for at politiet har lovet de fornærmede opphold i Norge, hvis de forklarte seg om forhold som ville sverte Sajjad Hussain.

– Vi mener å føre bevis for at det gitt løfter fra politiet om at de fornærmede vil få opphold i Norge om de forklarte seg i saken. De skal ha blitt fløyet inn på Statens bekostning og oppholdet i Norge skal ha vært på Statens bekostning, sier Forbrigd.

Advokaten mener at ofrene hadde det bedre enn tiltalen tilsier, og påpeker at noen av de fornærmede bor i fine hus til flere millioner kroner. Tre av de fornærmede skal ifølge Forbrigd ha hentet konene sine til Norge, og bor ifølge advokaten i leiligheter i Norge i dag.

– De fornærmede hadde et helt annet liv, både arbeidsmessig og privat, enn det som er beskrevet i tiltalen, sier Forbrigd og sier at retten må være klar over at fornærmede kan ha vært motivert av å få varig opphold, og dermed forkart seg uriktig til politiet.

– Politiet har også lagt seg på en særdeles aggresiv linje mot min klient, hvor man fra tidlig av har vært drevet av et ønske om at han skal tas uansett hva.

Flere av forsvarerne sa i tingretten torsdag at de mente etterforskningen har vært mangelfull, og at den mangler objektivitet.

LO om Lime-saken: – Minner om rent slaveri

Aktor: – Bevis er blitt slettet

Evanger sier i sitt innledningsforedrag at politiet startet avlytting av flere av de tiltalte i februar 2014, og at de gikk til pågripelse av Hussain 16. august samme år, med bakgrunn i unndragelsesfare.

Fra pågripelsen av Hussain til den omfattende razziaen av Lime-butikkene i september, sier Evanger at bevismateriale har forsvunnet.

– Dette ville naturligvis vært det beste for politiet å foreta razziaen samme dag som pågripelsen av Hussain, men dette lot seg ikke gjøre. I perioden Hussain sitter varetektsfengslet mener politiet at det forsvinner bevis fra flere av stedene man senere tar beslag fra.

Lime-tiltalt i retten: – Jeg har problemer med å forstå hva som er kriminelt

I RETTEN: Geir Evanger (t.v.) og Petter André Johansen i . I sal 828 i Oslo tingrett sitter 13 personer på tiltalebenken, alle med to forsvarsadvokater hver. Saken er beregnet til å ta rundt et halvt år. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

Satt av et halvt år

Det er satt av rundt et halvt år til rettssaken, og tiltalen inneholder hele 20 hovedpunkter.

De 13 som møtte i rettssal 828 onsdag morgen er blant annet tiltalt for grov menneskehandel, grovt lånebedrageri, trygdebedrageri og heleri.

– Retten må ta stilling til om de har fornærmede har jobbet for mye, om har de blitt utsatt for tvang og om de tiltalte har medvirket til dette, sier Evanger i sitt innledningsforedrag torsdag.

Det alvorligste punktet omhandler menneskehandel, der ti ofre skal ha blitt tatt inn i landet for å jobbe i Lime-butikkene. Flere av dem har i avhør forklart at de ble lovet et godt liv i Norge, men at de heller opplevde tvang, frykt og 14-timersdager.

Ifølge tiltalen skal ytterligere fire ofre ha blitt utsatt for sosial dumping.

Bistandsadvokatene til de fornærmede formulerte i retten onsdag et ønske om at Lime-brødrene ikke skulle være tilstede når de fornærmede forklarer seg, da de mener at de ikke vil kunne forklare seg fritt.

Dette ble ikke tatt til følge, men dommer Yngvild Thue sa torsdag at Lime-brødrene må flytte seg bak i salen når flere av de fornærmede inntar vitneboksen.

Les også: Politimann brukte egen mor som tolk i Lime-saken

Kan måtte betale tilbake 103 millioner

Den organiserte kriminaliteten skal ha gitt eventyrlige svarte inntekter. Omfanget synliggjøres i statsadvokat Geir Evangers varsel om inndragning av hele 103 millioner kroner fra åtte av de tiltalte.

Det dreier som for det meste om kredittkortsvindel og NAV-svindel. Av dette vil påtalemakten holde brødreparet ansvarlige for 67 millioner kroner.

Politiet: Lime-bror lydoverførte fra retten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder