Og lanserer norsk «trafikklys»-flertall

Giske varsler Høyre-mannefall

TRONDHEIM (VG) Ap-nestleder Trond Giske varsler samarbeid med KrF – og Høyre-frie byer nord for Dovre.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over fem år gammel

– Molde kan bli den nordligste blant de større byene i Norge, med Høyre-ordfører. Byene i Nord-Norge kan bli fritt for Høyre-ordførere, sier i en Portugal-solbrun og offensiv Giske, som tar i mot oss i Midt-Norges hovedstad.

– Bryr seg ikke

Han ramser opp den ene byen etter den andre, som har Høyre-ordfører, som han mener kan miste sin posisjon etter kommunevalget mandag 14. september:

– Alta, Tromsø, Narvik, Bodø, Mo i Rana. Alle de byene har vi en god sjanse til å frata Høyre ordføreren. Jeg tror det blir jevnt i Bodø, men vi har gode sjanser også der. Vi opplever at regjeringen verken bryr seg om eller har en politikk for Nord-Norge. Det har frustrert mange, sier han.

– Mannefall

– Derfor tror jeg Høyre står overfor et mannefall i nord. De er veldig sårbare. Det er en landsdel som opplever en regjering som ikke ser dem.

– Har dere gjort så mye mer for Nord-Norge?

– Vi har løftet nordområde-satsningen, mens dagens regjering ikke leverer innenfor fiskeri, distrikts- og næringspolitikken eller de kommunale budsjettene. Høyre gjør det så svakt i nord at det nok ikke er uten grunn at statsminister Erna Solberg i helgen innleder valgkampen i Nord-Norge, sier han.

Vi sitter og nyter en lunsj i solen på Bakklandet ved den gamle bybroen i Trondheim.

– Når du tar med at Høyre bare har en ordfører i Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag, så er vi i en situasjon hvor Høyre kan bli utradert nord for Dovre, i hvert fall i de sentrale byene. Det skal vi kjempe for at skjer. Vi har god sjanse til å vinne tilbake gamle bastioner, sier Giske.

KrF og Ap

Ved siden av angrepet på Høyre, gir han ett klart politisk signal:

– Jeg tror dette valget er innledningen på et nært samarbeid mellom KrF og Ap, slik vi nå ser her i Trondheim. Jeg tror det vil spre seg til stadig flere kommuner og til rikspolitikken.

– Det er i hvert fall en våt Ap-drøm som kan sikre solid flertall for Ap-regjeringer i mange år fremover?

– Jeg tror denne valgkampen og valget vil vise at det lokalt vil bli innledet en rekke politiske samarbeidsprosjekter rundt omkring i kommunene mellom KrF og Ap. En viktig årsak til det er at de to partiene for første gang på 30 år ikke står i opposisjon til hverandre i rikspolitikken. KrF har et budsjettsamarbeid med regjeringen, men er ikke en del av regjeringen. De definerer seg som et opposisjonsparti.

– Trondheim går foran

Giske viser til at hans by, Trondheim, er et godt eksempel på at nye konstellasjoner først starter lokalt.

VALGKAMPSTART: Trond Giske nyter roen på en benk ved Nidarosdomen. Han sier han skal besøke alle landets fylker i valgkampen. Foto:Kyrre Lien,VG

– I 2003 innledet de et rødgrønt samarbeid i Trondheim. To år etter fikk vi en rødgrønn regjering. I år har de rødgrønne inngått et samarbeid med KrF her i byen. Vi ser det også i Hordaland fylke. Jeg tror vi vil se det samme i rikspolitikken senere. Spesielt fordi mange i KrF lokalt har oppdaget at de står mye nærmere oss, enn Høyre og spesielt Frp i den politiske hverdagen.

– Mange frykter å bli spist av Ap-arrogansen når de skal samarbeide med dere?

– Det var det nok noe grunn til på 1960- og 70-tallet, men dagens moderne Arbeiderparti vet at alle i et samarbeid må få gjennomslag og komme godt ut. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier de er mer positiv til en rødgrønn løsning etter åtte år i regjering, enn da de ble med første gang. Og ikke minst, sier han:

– KrF støttet Gro ni ganger

– Så glemmer folk ofte de lange trendene: Det er altså slik at Gro Harlem Brundtland laget ni statsbudsjett. Alle med støtte fra KrF. Jeg tror på en trafikklys-koalisjon i Norge i fremtiden: Rødt, gult og grønt. Vi har en unik mulighet til å skape nye konstellasjoner.

– Hva har Ap å tilby KrF?

– Innenfor fordelingspolitikken, satsning på kommunene, skole, eldreomsorg, kollektivtrafikk, har vi felles grunnlag. Mange må si opp folk i kommunene i dag. Det vil vi ikke akseptere.

– Har du konkrete eksempler?

– Det er ikke lenge siden en undersøkelse viste at syv av ti skoleledere planlegger nedbemanning. Og er det noe vi ikke trenger nå, med økt ledighet, så er det å si opp folk i skole og omsorg. Bekjempelsen av ledigheten blir et viktig tema i valgkampen. Høsten blir tøff for mange, fordi de vil miste jobben sin.

Kyllingsalaten er borte fra tallerkenen. Et glass hvitvin nytes i sommersolen. Giske (48) har som vanlig ladet batteriene i noen uker i Portugal sammen med sin datter og partikollega Knut Storberget og hans famile. Og kjæresten Haddy Njie (36).

PÅ TUR: Trond Giske og partikollega Knut Storberget koser seg på ferietur i Portugal hver sommer. I år var de der i nesten tre uker. Også LO-leder Gerd Kristiansen bor i nabolaget og de møttes til politiske middager flere ganger. Bildet er tatt da VG besøkte dem foran valget for to år siden. Foto:Helle Gannestad,VG

Barbermaskin

Nå er Giske hjemme i Trondheim, hvor han hjelper sine foreldre med å rydde i gamle saker.

– Jeg fant min første barbermaskin, sier han og viser oss bilde på mobilen.

Den ser riktig ille ut og fremstår som en mulig forklaring til at han senere i livet oftest har hatt småskjegg.

Hans Ap har i år gått fra målinger over 40 prosent til mellom 35 og 40.

– 10000 flyktninger fra Syria bidro trolig sterkt. Var Aps håndtering av den saken dårlig?

– Nei, men det er saker du må kjøre som ikke alltid gir positive utslag på målingene. Dette var en slik sak, som det var viktig å ta. Jeg tror ikke vi tapte så mange velgere, men en del Frp velgere som hadde satt seg på gjerdet, vipper ned til Frp når innvandring settes på dagsorden. Vi skal tilbake til 1983 for å finne et bedre utgangspunkt for Ap enn det vi nå har. Den gang fikk vi 38,9 prosent ved fylkestingsvalget.

Oslo

– For første gang på lenge hadde dere en gyllen mulighet til å ta Oslo, men forslaget om eiendomsskatt har bidratt til at dere har mistet velgere?

– Her i Trondheim gir eiendomsskatt oss velgere fordi folk ser at de får tilbake bedre skoler og eldreomsorg. I Oslo er det selvfølgelig større usikkerhet, fordi det er nytt og folk ennå ikke ser hva de får for pengene og at skatten ikke vil ramme vanlige folk.

– Folk stemmer ofte etter lommeboken: Det kan være at antallet velgere på vestkanten i Oslo blir kraftig redusert?

– Oppgaven for Arbeiderpartiet i Oslo blir å fortelle innbyggerne hva pengene skal brukes til. Og jeg sliter med å se de høyrøstede argumentene fra Høyre og Frp. Under finansminister Siv Jensens regjeringstid har 45 nye kommuner innført eiendomsskatt. Og deres byråd i Bergen har måtte gjeninnføre det, sier Giske, som ny nestleder i Ap står foran en litt annerledes valgkamp.

– Tidligere har jeg vært mye på hjemmebane, men som nestleder skal jeg representere partiet bredere. Jeg skal besøke samtlige fylker i valgkampen, mange av dem flere ganger.

Mer om

 1. Arbeiderpartiet (Ap)
 2. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Høie: –  Giske har glemt Vadsø

 2. Pluss content

  Giske: - Gleder meg veldig til å bli småbarnspappa igjen

 3. Trond Giske: Ap kan vinne valget og få over 30 prosent

 4. Ny måling gir rødgrønt flertall

 5. Suksess-ordfører kan utfordre Giske: Vil si ja til å lede Trøndelag Ap

Fra andre aviser

 1. Intern Ap-strid om hvorvidt byrådsmakten i Oslo skulle brukes som utstillingsvindu i valgkampen

  Aftenposten
 2. Viktigere å vinne i sør enn i nord

  Aftenposten
 3. Giske: Tabbe å gi Kunnskapsdepartementet til SV

  Bergens Tidende
 4. Ap-topper tror ikke KrF-flørt er årsak til krisemåling

  Fædrelandsvennen
 5. Betaler folk i blå kommuner egentlig mindre eiendomsskatt?

  Aftenposten
 6. Trond Giske i 1. mai-talen: Ingen selvfølge at Ap kommer tilbake

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder