VALGDAGEN: Denne gjengen forbereder seg nå på en lang og spennende kveld og natt. Fra venstre: Statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen. Knut Arild Hareide, Trine Skei Grand, Rasmus Hansson, Trygve Magnus Slagvold Vedum og Jonas Gahr Støre. Foto: Helge Mikalsen , VG

Disse sakene kan ha avgjort valgkampen

Bråk i Bergen, en skrytevideo av de sjeldne og millioner av mennesker på flukt. Dette er sakene som har preget kommunevalgkampen 2015.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Et halvt døgn før kommunevalget er avgjort er det på tide med et tilbakeblikk på valgkampens store saker.

For valgkampen 2015 har ikke bare handlet om lokale kampsaker:

Flyktningkatastrofen

Siv Jensen åpnet valgkampen med et brak i Ålesund, da hun oppfordret sine partifeller til å motarbeidet Stortingets vedtak om å hjelpe 8000 syriske flyktninger i Norge.

­– Ingen skal føle seg presset. Si klart nei i alle landets kommuner til å ta imot flere flyktninger! oppfordret Jensen ifølge TV 2.

Så eksploderte flyktningkrisen i Europa. Mange tusen flyktninger har mistet livet på den farlige reisen over Middelhavet. De som har overlevd båtreisen har kjempet seg videre inn i Europa. I Oslo er mottakskapasiteten sprengt, og flyktningsituasjonen har vekket et enormtengasjement i det norske folk.

Fremskrittspartiet mener at man skal hjelpe flyktningene i nærområdene. Carl I. Hagen har blant annet uttalt at man bør snu båtene i Middelhavet og sende flyktningene tilbake. Men i løpet av sommeren har antall nordmenn som mener Norge må ta imot flere flyktninger doblet seg.

Følg VGs valgstudio og bruk #VGvalg i dag!

KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande har lagt et tungt press på statsminister Erna Solberg i flyktningsaken. Men også Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre har fått kritikk fra de to for å falle ned på feil side i debatten om Norges ansvar for flyktningene som har kommet til Europa.

Valgdagen er justisminister Anders Anundsen til stede på et EU-toppmøte i Brussel hvor man skal forsøke å bli enige av fordelingen av 160.000 flyktninger.

Eiendomsskatt

Over 80 prosent av landets kommuner har innført eiendomsskatt i en eller annen form. Men i Oslo har eiendomsskatt vært en av de viktigste og mest omstridte valgkampsakene – som skiller høyre- og venstresiden.

Kommentar: Fem spenningsmomenter i valgnatten

Høyre mener at Arbeiderpartiet har skjult at skatten vil gjelde flere dersom boligprisenestiger. Oslo-ordfører Fabian Stang har uttalt at Aps eiendomsskatt i Oslo er ulovlig. Til VG takket han Arbeiderpartiet for å gi Høyre en gavepakke i valgkampen.

– Ja, det er ikke akkurat noen oppskrift for suksess å pålegge folk ekstra skatt, når det ikke trengs, sa Oslo-ordføreren i august.

KRANGLEFANTER: Høyres Oslo-ordfører Fabian Stang (t.h.) og byrådslederkandidat Raymond Johansen (Ap) har brukt valgkampen på å være uenige om eiendomsskatt. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Arbeiderpartiets Raymond Johansen har på sin side beskyldt Høyre for å manipulere og feilinformere rundt eiendomsskatten.

I den siste partilederdebatten før valget, innrømmet partileder Jonas Gahr Støre at eiendomsskatt har vært en upopulær sak å gå til valg på – men hevdet samtidig at dette var en «ærlig sak» fra Arbeiderpartiet, fordi Oslo trenger penger til både et barnehageløft og til bedre eldreomsorg.

VGs leder: Godt valg!

Kaos i Bergen

Alt har gått galt for Høyre i Bergen. Først fjernet de eiendomsskatten i to år, for så å gjeninnføre den til en mye høyere sats. Det har vært bråk rundt Bybanen og forfallet i skolene i Bergen.

I HARDT VÆR: Bergenspolitiet har åpnet etterforskning mot byens ordfører Trude Drevland etter cruisebåt-saken. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Og ikke nok med det – så ble det midt i valgkampinnspurten åpnet politietterforskning mot Høyre-ordfører Trude Drevland, etter at hun ble påspandert et tredagers cruise etter en skipsdåp. Drevland skal senere ha forsøkt å overtale venninnen – næringsminister Monika Mæland (H) – til å endre regelverket for redernes skip.

«Det går mot en real valgthriller i Bergen», melder Bergens Tidende på forsiden i dag. For velgerne rømmer Høyre i Bergen.

Statsminister Erna Solberg har vært i hjembyen og banket på dører i helgen, men mye tyder på at Arbeiderpartiet tar over makten i Vestlandshovedstaden.

Anundsens skrytevideo

Justisminister Anders Anundsen braste inn i kommunevalgkampen med en skrytevideo av de sjeldne. Filmen «Trygghet i hverdagen» tok all oppmerksomhet i mediene da den dukket opp på nettet siste uken i august.

I den 30 minutter lange filmen intervjuer justisministeren en rekke offentlig ansatte om hvor fornøyde de er med regjeringens politikk – samtidig som justisministeren gikk til angrep på norsk presse for kun å fokusere på negative saker.

Professor: Minner om Nord-Korea

Anundsen mener videoen, som kostet 50.000 kroner å lage, ikke er en valgkampvideo for Frp, men snarere en informasjonsvideo fra Justisdepartementet. Det er Venstres Abid Raja rasende uenig i – og har varslet at han vil fremme saken i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

De grønne på fremmarsj

Miljøpartiet de grønne har fosset frem på meningsmålingene gjennom hele sommeren. Nå kan partiet havne på vippen i flere av de store byene, til tross for at de gikk noe tilbake på VGs siste måling på lørdag. Partiet fikk da 4,3 prosent – et fall på 1,1 prosentpoeng.

Miljøpartiet de grønne vil i stor grad revolusjonere den oljebaserte norske økonomien for å skape et bærekraftig miljøsamfunn.

VINNERE: Miljøpartiet de grønne kunne juble etter årets skolevalg. Her ved talspersonene Hilde Opoku og Rasmus Hansson. Foto: Helge Mikalsen , VG

Andre kampsaker for de grønne er som følger:

* I fremtiden får du ikke reallønnsøkning etter et lønnsoppgjør, men mer fritid.

*All leting etter olje og gass stanses.

* Blankt nei til alle nye veier som gir plass til flere biler.

* En kraftig økning i samlede skatter og avgifter.

* Og: Så får du kanskje lov til åkjøpe hasj – i en prøveordning.

De grønne gjorde også et glitrende skolevalg i år.

Kommunesammenslåing

For at kommunene skal kunne håndtere nye og viktige oppgaver, må de være større enn i dag, mener Høyre – og Kommunal- og regionalminister Jan Tore Sanner. Regjeringen ønsker færre kommuner i Norge. Men kommunereformen, som i utgangspunktet var et prestisjeprosjekt for Høyre, har blitt mer som et mareritt for regjeringen.

Kommunene selv er ikke begeistret for kommunesammenslåing. I forrige uke gikk over hundre ordførere sammen om et opprop mot regjeringens reform, skriver Klassekampen.

Mange frykter at regjeringen vil bruke tvang, dersom kommunene ikke blir enige selv imellom. Tvang er også noe Arbeiderpartiet imot – til statsministerens store irritasjon.

Eldreomsorg

Særlig Trondheim og Ap-ordfører Rita Ottervik har vært under lupen i eldreomsorg-spørsmålet i kommunevalgkampen i år. I den Ap-styrte byen har det kommet massiv kritikk mot tilbudet til de eldre, etter at Adresseavisen har publisert en rekke artikler om avvik i eldreomsorgen. Trondheim har gikk avisen innsyn i avviksmeldinger i eldreomsorgen.

VG fortalte i starten av september om Inga Fremstad (89) som opplevde et seks månedersmareritt på tre av Trondheims sykehjem – før hun døde.

I Oslo er Høyre og Arbeiderpartiet uenige om man skal bruke eiendomsskatt for å sørge for en bedre eldreomsorg. Samtidig har Oslos eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF) fått kritikkfor ikke å gi innsyn i avviksmeldinger i eldreomsorgen i hovedstaden.

Byrådslederkandidat Raymond Johansen har krevd full åpenhet om Oslos eldreskandaler, og nå snur Kvalbein. Men ikke før etter valget:

– Jeg må konstatere at kommunen utsettes for massiv kritikk om manglende åpenhet om enkeltsaker. Det er min vurdering at det ikke er mulig å imøtekomme denne kritikken på annen måte enn å åpne for offentlig innsyn, sier Kvalbein til NTB. Kvalbein forteller videre at det neppe blir en offentliggjøring av rapportene i løpet av valgkampen, hun antyder at arbeidet vil kreve et årsverk og ta tid.

Søndagsåpne butikker

Det kommer vel neppe som noen overraskelse for noen at striden om søndagsåpne butikker har vært en av de aller viktigste valgkampsakene for Kristelig Folkeparti og partileder Knut Arild Hareide.

Partiet ønsker å holde søndagen hellig, og får bred støtte hos de andre partiene. Venstre vil ha et kompromiss der kommunene kan bestemme selv, mens regjeringen står ved sitt forslag om å la nordmenn handle også på søndager.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) står på sin side fast bestemt på å fremme et lovforslag om søndagsåpne butikker – uansett hva KrF måtte mene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder