HODEBRY: Høyre-leder Erna Solberg på Høyres møte for sentralstyret og den nye stortingsgruppen på Gardermoen sist fredag. Foto: SCANPIX

Internt olje-opprør i Høyre

«Den blå lagune»-opprørere krever full åpning i Lofoten og Vesterålen

Høyre-leder Erna Solberg er under hardt press fra sine egne etter at en rekke sentrale Høyre-tillitsvalgte på et internt møte krevde at hennes regjering sier ja til oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Ikke én møtende Høyre-tillitsvalgt fra Nordland og Troms satt stille på et kombinert møte for Høyres sentralstyremedlemmer og nye stortingsgruppe på Gardermoen fredag 13. september.

Krever åpning

Fire stortingsrepresentanter, ett sentralstyremedlem og to fylkesledere gikk alle på talerstolen for å gi Høyre-leder Erna Solberg en klar beskjed:

Høyre må få gjennomslag for et ja til oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen i regjeringssonderingene med KrF, Venstre og Frp.

- Jeg er ikke i tvil om at standpunktet Høyre har hatt om konsekvensutredning og om forsvarlig sameksistens med fiskerinæringen, er forsvarlig. Det har medført at vi har gjort meget gode valg i dette område, sier Jonni Solsvik, ordfører i Andøy og sentralstyremedlem i Høyre til VG.

Men saken er svært vanskelig for de fire borgerlige partiene som denne uken sitter på Radisson Blu hotell i Nydalen og forhandler om det i det hele tatt fins et politisk grunnlag for en regjering som inkluderer Venstre, KrF, Høyre og Frp.

Venstre- og KrF-stopp

Venstre-leder Trine Skei Grande uttalte til VG allerede før sonderingene startet, at hun ikke vil gå videre til forhandlinger om en politisk plattform for regjeringen, dersom det ikke blir enighet om at Lofoten og Vesterålen ikke skal konsekvensutredes de neste fire årene.

Det samme sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Samtidig signaliserte også kilder i Frp at partiet skal være villig til å droppe kravet om at områdene åpnes for oljevirksomhet. En flertallsregjering hvor disse tre partiene inngår sammen med Høyre, er Erna Solbergs store drøm.

Venstre og KrF uttalte imidlertid torsdag at de vil holde sammen i en eventuell fire-partiregjering.

Samlet krav

Men signalene om at en borgerlig regjering kan komme til å droppe åpning av feltene, har skapt sterk uro internt i Høyre.

I det lukkede møtet for partiets sentralstyre og nye stortingsgruppe på Gardermoen fredag, skal Erna ha fått advarsler fra samtlige av Høyres fire stortingsrepresentanter fra Nordland og Troms.

Hovedargumentene var, etter det VG får opplyst fra en rekke kilder, krystallklare:

Høyre har vunnet flere valg i regionen på å si ja til oljeboring. Det vil ikke bli forstått av velgerne, dersom en Høyre-ledet regjering sier nei til å åpne feltene.

FOR ÅPNING: Høyres stortingsrepresentant fra Troms, Elisabeth Aspaker. Foto: KRISTER SØRBØ

Høyre har også tydelige vedtak i sitt stortingsvalgprogram, om at det skal gjennomføres en konsekvensutredning av feltene utenfor Lofoten og Vesterålen.

- Det er bare å lese valgresultatene. Det er en åpenbar sammenheng. Se på kommunevalget for to år siden. Partiene som sa nei til konsekvensutredning ble nesten utradert. Høyres program er glassklart, sier Elisabeth Aspaker (H), Høyres første stortingsrepresentant fra Troms.

Også Høyres andre stortingsrepresentant fra Troms, Kent Gudmundsen og stortingsrepresentant fra Nordland, Magrunn Ebbesen, bekrefter overfor VG at de tok ordet på møtet og argumenterte for åpning.

- Jeg tok også ordet. Det var et møte vi hadde med partiledelsen hvor vi sa at det var viktig. Det er ingen hemmelighet at vi har drevet valgkamp for å få en konsekvensutredning, sier Odd Henriksen, første stortingsrepresentant for Nordland Høyre.

Flere snakket

De fire stortingsrepresentantene fikk støtte av fylkesleder i Troms, Geir-Inge Sivertsen.

- Jeg var på talerstolen på fredag, ja. Jeg snakket om Lofoten og Vesterålen, slik også flere andre gjorde. Jeg vet at dette er en del av forhandlingene som foregår nå, sier Sivertsen til VG.

FOR ÅPNING: Kent Gudmundsen, nyvalgt stortingsrepresentant for Troms Høyre. Foto: TERJE MORTENSEN

Opprøret har sitt utspring i et samlet krav fra Høyre-ordførerne i Lofoten og Vesterålen.

Internt kalles disse for ordførere i «Den blå lagune».

Navnet oppsto etter at Høyre i lokalvalget i 2011 fikk tre nye ordførere, og ble gjenvalgt i ytterligere fire kommuner i Lofoten og Vesterålen. Det gjør at Høyre nå har ordføreren i sju av de 11 kommunene som i hovedsak kan bli berørt av oljevirksomhet i feltene Nordland VI og VII, og Troms II.

- Ingen enkel sak

Årsaken til brakvalget tilskriver Høyre-tillitsvalgte i regionen partiets klare ja til oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen.

- Det er ikke en enkel sak for Høyre, Erna og forhandlingsutvalget å skulle forhandle bort en slik sak. Denne saken er utrolig viktig for oss. Nå bør det komme en beslutning som gjør det mulig å komme videre, sier Jonny Finstad, ordfører i Vestvågøy til VG.

Han viser til at i de siste 20 årene har området opplevd en befolkningsnedgang på 22 prosent i aldersgruppen 20 til 40 år i regionen. Tallet er hentet rett fra den såkalte kunnskapsinnhentingen, som den rødgrønne regjeringen har gjort om oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen.

En regjering med Høyre må utgjøre en forskjell sammenlignet med Jens Stoltenbergs (Ap) rødgrønne regjering, mener Høyre-ordføreren.

Den rødgrønne regjeringen skjøv i 2011 på den endelige beslutningen om oljefeltene skal konsekvensutredes eller ikke.

- Store deler av skog, olje, gass, sjø og mineraler er nå vernet i Nordland. Det tilsvarer et område på størrelse med fire ganger Vestfold fylke. Skal vi snu flyttestrømmen, så må vi ta i bruk de ressursene vi har. I åtte år nå har vi ikke fått gjort noe, på grunn av økt verneiver og sentralstyring, sier Finstad.

Doblet oppslutning

Fra stortingsvalget i 2009 og til nå har Høyere doblet sin oppslutning i Nordland og Troms. Dette har også gjort at partiet har doblet antall stortingsrepresentanter fra to til fire representanter.

Samtidig har SV røket helt ut av Stortinget i Nordland.

- Vi har vært klare på hva vi ønsker og det tror jeg vi har vunnet frem på. De som har vært klare på den andre siden har tapt. Det er veldig mange her som vil ha en konsekvensutredning, sier fylkesleder i Nordland Høyre, Jardar Jensen til VG.

Han sier at Høyre-lederen er fullt klar over styrken i kravet om oljeboring - senest formidlet på møtet sist fredag.

- Jeg sa at dette er viktig for oss, og jeg oppfatter at partiledelsen vet det. Erna er alltid lyttende, så jeg regner med at hun fikk det med seg, sier han.

Vil ikke kommentere

Høyre-leder Erna Solberg ville torsdag kveld ikke kommentere saken, opplyser kommunikasjonssjef i Høyre, Sigbjørn Aanes til VG.

- Erna Solberg kommenterer ikke interne forhold i Høyre, sier Aanes.

Solberg satt som krav at Venstre og KrF må gå inn i en borgerlig regjering, dersom de skal få gjennomslag for ett nei til oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

Les også

 1. LO frykter Høyre gir seg på oljeleting i nord

  LO, oljeindustrien og Rederiforbundet krever at Høyre sikrer konsekvensutredning av oljeleting utenfor…
 2. Sandberg pendler 3.160 kilometer hver dag

  Hver dag mens Høyre, Frp, KrF og Venstre skal forhandle om et regjeringssamarbeid, skal Frps Per Sandberg pendle 3.
 3. Dette er de vanskelige sakene for de borgerlige

  Oljeboring, bompenger og asylbarna er blant sakene som kan skape temperatur når de borgerlige samles til…
 4. Her tar Erna bakveien inn til regjeringssamtaler

  Mens de andre partilederne møtte pressen utenfor hotellet, snek Høyre-lederen seg inn via parkeringshuset i kjelleren.
 5. Erna før sonderingene: Nervene er helt fine

  SMESTAD/GREFSEN (VG) Høyre-leder Erna Solberg er forberedt på tøffe og harde forhandlinger når hun mandag møter de andre…
 6. De borgerlige klare for de tøffeste samtalene

  I morgen, på et hemmelig sted i Oslo sentrum, starter de fire borgerlige partiene på den mest utfordrende delen av…
 7. Hemmelig borgerlig møte i morgen

  I helgen har de sovet ut. I morgen møtes Erna Solberg og de øvrige regjeringspartnerne, til hemmelig møte. I Oslo.
 8. Vurderer Stordalens spahotell for regjeringsforhandlingene

  Når de borgerlige partiene skal forhandle om regjeringsmakten er et over 200 år gammelt gjestgiveri og Petter Stordalens…
 9. Kampen om Lofoten, Vesterålen og Senja: Erna presses kraftig av NHO

  NHO rykker nå ut og advarer sterkt mot at Høyre blir med på et kompromiss som kan stanse konsekvensutredning av…
 10. Disse skal forhandle om ny regjering

  12 personer setter seg mandag ned på et hemmelig sted i Oslo sentrum for å starte de første sonderingene om den nye…
 11. Venstre-Trine ivrer ikke for flertallsregjering

  Venstre-leder Trine Skei Grande avviser at deltakelse i en borgerlig flertallsregjering er en drøm som kan gå i…
 12. Venstre åpen for en tredje vei til makt

  Målet er å komme i regjering, men Venstre-leder Trine Skei Grande åpner for at partiet isteden ender med en…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder