KRITISK: Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talskvinne Helga Pedersen. Foto: Krister Sørbø , VG

Helga Pedersen (Ap) om asylkaoset: - Regjeringen klarer ikke å håndtere situasjonen på Storskog

KIRKENES/TROMSØ (VG) Helga Pedersen (Ap) mener det er uholdbart at Politiets Utlendingsenhet i Finnmark ikke ble varslet om Russlands asylretur-nei.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Bomben slo ned på NRK Dagsrevyen klokken 19.00 lørdag kveld.

I et intervju fortalte utenriksminister Børge Brende (H) at russiske myndigheter hadde tatt kontakt ett døgn i forveien, fredag kveld, og formidlet at de ikke kom til å ta imot avviste asylsøkere fra Norge over Storskog i Finnmark.

Samtidig publiserte Utenriksdepartementet en pressemelding om det samme.

Etter det VG får opplyst fikk personellet i Politiets utlendingsenhet (PU) ved Vestleiren utenfor Kirkenes vite om Russlands nei da NRK Dagsrevyen gikk på luften – og ikke fra Justis- og beredskapsdepartementet (JD) eller politiforvaltningen.

UVITENDE: I ett døgn var Finnmarks PU-sjef Tor Espen Haga uvitende om at utenriksminister Børge Brende hadde fått beskjed om retur-nei fra Russland. Foto: Helge Mikalsen , VG

– Har skapt tvil og bekymring

– Dersom det er riktig at PU ble informert gjennom Dagsrevyen, er det ikke bra. Dette faller inn i bildet som har etablert seg siden i høst: Regjeringen har for dårlig kontroll og klarer ikke å håndtere situasjonen på Storskog, sier Helga Pedersen, Aps innvandringspolitiske talskvinne.

– Det begynte med at det tok altfor lang tid før man fikk politi og saksbehandlere på plass i Øst-Finnmark. Sist uke skapte innvandringsminister Sylvi Listhaug usikkerhet om hvilket faglig grunnlag hun har for å sende folk tilbake til Russland. Arbeiderpartiet har ved flere anledninger stilt spørsmål om returene, dialogen med russiske myndigheter og om praksisen er i tråd med folkeretten. Da Listhaug nylig ble spurt av VG om det faglige grunnlaget, var hun ikke i stand til å svare. Det har skapt tvil og bekymring, som burde vært ryddet bort.

Listhaug om hvorfor hun sier Russland er trygt for asylsøkere: – Det kan ikke jeg gå inn på

– Og nå kommer dette på toppen, sier Pedersen til VG.

Mandag har Justis- og beredskapsdepartementet invitert Politidirektoratet og Utenriksdepartementet til et hastemøte.

– Justis- og beredskapsdepartementet har invitert POD og UD for å diskutere situasjon og mulige løsninger, bekrefter Andreas Skjøld-Lorange, kommunikasjonsrådgiver i Justis- og beredskapsdepartementet overfor VG.

Ber om oppstramming

Pedersen mener saken reiser viktige spørsmål om kontroll på grensen, rettssikkerhet og samarbeid og koordinering mellom etater og politifolk på «bakken».

– Det er ekstremt viktig at regjeringen evner å koordinere de ulike kreftene, sier Pedersen.

– Det er ingen som er uenige i at asylsøkere som ikke har krav på beskyttelse må reise ut av landet. Det er ofte vanskelig, det kjenner vi også fra vår tid i regjering. Nettopp derfor er det så viktig at dette gjøres på en mest mulig ryddig og forutsigbar måte, i tråd med folkeretten og de vilkårene Stortinget har stilt.

Brende om Storskog-stansen: – Vi har en skjør forståelse med Russland

KRITISK: Ola Elvestuen, nestleder i Venstre. Foto: Helge Mikalsen , VG

Venstres nestleder Ola Elvestuen mener statsminister Erna Solberg (H) bør stramme opp den politiske ledelsen i Justisdepartementet.

Han reagerer kraftig på VGs opplysninger.

– Nå forventer jeg at statsministeren strammer opp politisk ledelse i Justisdepartementet og sørger for at de gjør jobben sin på en skikkelig og ordentlig måte og sikrer en human returpraksis og bedre kommunikasjon nedover i rekkene, sier Elvestuen til NTB.

Hareide: – Dårlig intern kommunikasjon

Han gir samtidig innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) et spesielt ansvar for situasjonen.

– Hun bør begynne å gjøre jobben sin i departementet og sørge for at politifolkene, asylsøkerne og andre som står midt oppi i en vanskelig situasjon i Finnmark, blir orientert om hva som skjer, istedenfor hele tida å løpe til mediene for å spre redsel, frykt og usikkerhet hos vanlige folk, sier Elvestuen.

Også KrF-leder Knut Arild Hareide er kritisk:

LITT KRITISK: KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Therese Alice Sanne , VG

– Hvis det er slik at PU ikke ble informert, og fikk vite dette via media, så er det en veldig dårlig intern kommunikasjon, sier Hareide til VG.

Han ønsker likevel ikke å kritisere regjeringens håndtering av Russlands returstopp over Storskog.

– Det er veldig vanskelig å gjøre en vurdering om hvordan regjeringen har håndtert dialogen mot Russland. Samtidig virker det som at dette kommer overraskende på norske myndigheter. Og da er det viktig å forholde seg til problemet, og gjøre det man kan. Jeg er glad for at Brende nå går inn i saken.

De avviste asylantene ved Ankomstsenter Finnmark som ble pågrepet fredag, løslates mot pålegg om et bestemt oppholdssted i inntil en uke, opplyser Politiets utlendingsenhet (PU).

I alt 82 personer ved Ankomstsenter Finnmark utenfor Kirkenes ble pågrepet fredag, noe som innebar at de ikke fikk forlate senteret.

Listhaug: PU informert fredag kveld

Hverken innvandringsminister Sylvi Listhaug eller utenriksminister Børge Brende var tilgjengelige for kommentar sent søndag kveld.

Listhaug opplyser til NTB at Justis- og beredskapsdepartementet fredag kveld ble varslet om at Utenriksdepartementet hadde mottatt en note fra russiske myndigheter.

– Fordi det var viktig at Politiets utlendingsenhet (PU) ble gjort kjent med dette, ble de informert samme kveld av Justis- og beredskapsdepartementet. Neste morgen var det igjen kontakt med Politidirektoratet og PU om noten, uttaler Listhaug i en epost til NTB.

Hun understreker at det var et behov for å gå gjennom noten og se hva den innebar.

– For regjeringen var det viktig å få informert offentligheten raskt slik at alle ble gjort kjent med at vi hadde fått denne henvendelsen fra Russland. Dersom vi ikke hadde gått ut raskt ut i offentligheten, hadde vi fått kritikk for det, sier innvandrings- og integreringsministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder