PÅ PLASS: Statsadvokat Jan F. Glent og forsvarer for 30-åringen, Fredrik S. Brodwall, hilste på hverandre før retten ble satt. Foto:Frode Hansen,VG

PSTs romavlytting: «Jeg har lyst til å drepe alle fra liten til stor, mann, gå inn en eller annen barnehage, mann.»

OSLO TINGHUS (VG) Da PST plukket opp foruroligende uttalelser fra en av de tiltalte under avlytting av en bil i mai, ble pågripelsen av de tre framskyndet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er to norsk-albanske brødre på 25 og 28 år fra Bærum og en norsk-somalisk familiefar (30) fra Skien som er tiltalt for deltagelse eller støtte til en terrororganisasjon.

De to eldste er tiltalt for å ha vært i Syria og kjempet for IS, mens den yngste broren er tiltalt for å ha støttet IS fra Norge.

Begge de to norsk-albanske brødrene og norsksomalieren (30) svarte retten, etter å ha fått opplest tiltalen, at de nekter straffskyld for å ha deltatt i eller støttet IS.

BAKGRUNN: IS-tiltalt (30) var fotballtalent og «damemagnet»

«Gå inn en barnehage, mann»

Aktor Jan F. Glent gikk i sitt innledningsforedrag gjennom hendelsesforløpet i saken, slik påtalemyndigheten ser det. Et særlig kritisk punkt i etterforskningen kom like før 17. mai i 2014.

PST hadde i hemmelighet avlyttet to biler tilhørende de to norskalbanske brødrene.

På en biltur uttalte en av de tiltalte: «Jeg har lyst til å drepe alle fra liten til stor, mann, gå inn en eller annen barnehage, mann.»

PST hadde ikke andre opplysninger som tilsa at det ble planlagt en konkret aksjon.

– Denne uttalelsen gjorde likevel at man fant det maktpåliggende å få avsluttet den hemmelige etterforskningen raskt. Vi så på det som et slags state of mind, et tankesett, hvilke tanker man gikk med, sier Glent til VG i en pause.

Han vil ikke kommentere hvem av de tiltalte som står bak uttalelsen foreløpig, og han understreker også at det ikke var snakk om en spesifikk barnehage.

– Vedkommende vil ikke forklare seg om dette i avhør. Han nekter å forklare seg, sier Glent.

Fant håndskrevne testamenter

Glent oppsummerte ellers noen av hovedpunktene i hendelsesforløpet slik:

** 21. januar 2014 ble politiet varslet om 30-åringen og 28-åringen, etter at de hadde kontaktet generalkonsulatet i Istanbul og ba om nødpass.

** 28. januar opprettet PST en skjult etterforskning mot nordmennene der de fulgte bevegelsene deres tett. De to brødrenes bil ble i skjul romavlyttet av PST.

** Da de to ankom Oslo lufthavn 29. januar ble det gjort en ransaking hvor politiet fant at begge hadde to mobiltelefoner hver og 3500 Euro. I tillegg fant politiet syrisk valuta og håndskrevne testamenter.

** Gjennom vinteren og våren kjøpte de to brødrene våpendeler til blant annet AK47'er og stridsvester. Det ble diskutert å reise tilbake til Syria, ifølge PSTs overvåkning.

** Like før 17. mai ble uttalelsene om å drepe vantro, nevnt over, plukket opp.

** 27. mai ble alle tre pågrepet i sine hjem i en koordinert politiaksjon tidlig om morgenen 27. mai 2014.

Billedbevis og kontakt med Vasquez

PST mener at kameratene først kjempet for al-Qaida, men sluttet seg til IS da terrororganisasjonen brøt med al-Qaida våren 2013. De to kameratene nekter for å ha vært fremmedkrigere og hevder isteden at de drev med nødhjelpsarbeid.

Det finnes derimot bilder der familiefaren poserer med stridsutstyr og automatvåpen, samt at noen av disse bildene skal vise de to kameratene sammen med den terrorsiktede norsk-chileneren Bastian Alexis Vasquez (24) fra Skien.

Disse bildene ble vist fram i retten i dag.

PST mener at spesielt kontakten med Bastian Alexis Vasques – som er sterkt knyttet til IS – er nok et bevis på at familiefaren og storebroren var fremmedkrigere for terrororganisasjonen.

AVBILDET MED NORDMENNENE: Et av bevisene i rettsaken skal være bilder av IS-kjemperen Bastian Vasquez og familiefaren fra Skien. Dette bildet skal være distribuert av terrororganisasjonen. Foto: ,

Vil avdramatisere våpenhendelse

Dette er første gang nordmenn er tiltalt for å ha støttet og deltatt i Islamsk stat (IS). 30-åringen og den eldste broren skal ha kjempet med våpen i Syria fra juni 2013 til mai 2014, ifølge tiltalen.

Etter det VG forstår vil et sentralt tema i rettssaken være hvorvidt de to tiltalte som har vært i Syria visste at det var straffbart å være tilsluttet IS. Begge reiste ned høsten 2012. Ifølge tiltalen sverget de ikke troskap til IS før i mai 2013.

Det var først måneden etter at paragrafen de er tiltalt etter, straffelovens 147 d, ble innført i straffeloven, og januar 2014 kom altså de to eldste tiltalte tilbake til Norge.

– Jeg antar at min klient vil forklare seg. Han nekter straffskyld i henhold til tiltalen, sier advokat Fredrik S. Brodwall, som forsvarer 30-åringen fra Skien.

FORSVARER STOREBROREN: – Min klient erkjenner ikke straffskyld og ser frem til å gi sin versjon av hendelsesforløpet, sier advokat Svein Holden til VG. Foto:Frode Hansen,VG

Advokat Svein Holden, som forsvarer den eldste broren, sier dette til VG:

– Han erkjenner ikke straffskyld og ser frem til å gi sin versjon av hendelsesforløpet.

Den yngste brorens forsvarer, advokat Kjell T. Dahl, sier til VG at hans klient vil avdramatisere hendelsen der han dagen før pågripelsen i mai skal ha kjørt rundt med en avsagd hagle, pistol og ammunisjon.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld. Han vil forklare seg om hendelsen og avdramatisere våpenhendelsen betraktelig.

Satt av fire rettsdager til lydopptak

Førstestatsadvokat Jan F. Glent sier at retten har satt av mye tid til lydmateriale fra blant annet telefoner og avlyttede biler.

– Det er satt av fire rettsdager til å gå gjennom det avlyttede materialet. Det er snakk om et betydelig antall timer materiale som skal avspilles, men tiden som er satt av til dette i saken inkluderer også de tiltaltes forklaringer om hva som blir avspilt.

Glent sier til VG at rettssaken i tillegg til lydopptakene vil basere seg på fysiske beslag og beslag fra elektroniske lagringsmidler.

– Noe av beslagene knyttet til tiltaleposten som gjelder innkjøp av stridsutstyr vil blant annet bli lagt fram.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder