MATPAKKE: Siri Rustad som er UDIs leder på Vestleiren, Ankomstsenter Finnmark lover mat på veien og overnatting i Russland for returnerte asylsøkere. Foto: Terje Mortensen , VG

UDI: Uttransporterte asylsøkere får matpakke og overnatting

PU: Ingen uttransportering onsdag

KIRKENES/OSLO (VG) Mens livredde flyktninger i Vestleiren i Kirkenes frykter en ny busstransport mot russergrensen, sier PU til VG at det ikke blir noen returer onsdag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg kan bekrefte at det ikke blir uttransportert noen til Russland i dag, sier Tor Espen Haga, leder for Politiets Utlendingsenhet i Kirkenes, til VG.

Siri Rustad, stedlig leder for UDI på ankomstsenter Finnmark, opplyser til VG at det er rundt 70 personer i leiren onsdag.

Hun sier imidlertid at de som sendes ut vil få med seg matpakke til transporten og at «det skal ordnes med overnatting i Russland, på hotell eller lignende, ved behov.»

– Hvordan er helsesituasjonen blant de rundt 70 personene?

– Det er ingen alvorlige helsetilstander. Noen har mindre plager. En har vært i kontakt med lege.

– De er livredde

Gyri Mentzoni, en frivillig hjelper i Refugee Welcome to Norway, forteller at hun har kontakt med et syrisk ektepar som ble hentet fra et mottak i Lofoten i helgen.

– Hun er gravid i femte måned og er livredd for at hun og ektemannen blir splittet i Russland. Hun er redd for at mannen blir i Russland, mens hun må reise tilbake til Syria, sier Gyri Mentzoni.

Hun legger til at det er mange redde asylsøkere i leiren.

– De er livredde. Det er ti barn i leiren nå. Blant dem er en autistisk femåring og et lite barn på halvannet år som har feber, sier Mentzoni.

Les også: Listhaug forsvarer omstridte asylreturer

Søknader behandles kontinuerlig

VG meldte tidligere onsdag at frivillige hjelpere i leiren hadde fått opplysninger om en uttransport til Russland kl. 16 onsdag. Dette var altså ikke korrekt.

Politiets utlendingsenhet har tidligere uttalt at de jobber kontinuerlig med saksbehandling, og at de som får et vedtak som gjør at de sendes til Russland, skal sendes til Russland.

Tirsdag ble flere asylsøkere hentet fra samme ankomstsenter og transportert over grensen til Russland.

Les også: NOAS om asylsøkere som skal returneres: - Mange er apatiske

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder