FESTKVELD: 15 personer endte opp på legevakten eller på sykehus etter å ha besøkt en post under en opptaksprøve til en linjeforening ved NTNU. Posten lå like ved Elgeseter bru i Trondheim sentrum. FOTO: OLE MARTIN WOLD, VG

Student drakk eddik på kontroversiell studentfest: – Det var ganske lite gjennomtenkt

TRONDHEIM (VG) Student deltok på seremoni der 15 personer endte på legevakten: – Alt var frivillig, jeg merket ingenting selv. Men vi oppdaget fort at noen hadde blitt dårlige.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Elleve NTNU-studenter måtte til sykehus tirsdag kveld etter å ha drukket en etsende eddikløsning under en studentfest i forbindelse med studiestart.

Fire av studentene er fortsatt til observasjon ved St. Olavs Hospital. En person er på intensivavdelingen.

– Vi ble fortalt at blandingen inneholdt 50/50 av vann og eddik. I tillegg måtte vi spise fra en bolle som inneholdt en blanding av ansjos, makrell i tomat og sardiner, forteller en 21-åring, som deltok på studentfesten tirsdag kveld, til VG.

Les mer: Studentsamskipnaden etter studentseremoni: – Ligner på opptaksprøver i militæret

– Lite gjennomtenkt

Førsteklassingen på maskinfag ønsker å være anonym, men forteller at de ulike studentene som skilte seg ut negativt i fadderukene fikk påsatt et kryss, og at det var disse studentene som måtte shotte eddik under linjeforeningens seremoni tirsdag.

– Alt var frivillig, jeg merket ingenting selv. Men vi oppdaget fort at noen hadde blitt dårlige, forteller mannen.

– Kan du forklare hva annet dere måtte gjøre i går?

– Nei, det ønsker jeg ikke å prate om.

Fikk du med deg denne? Frihet, brorskap og råhet (VG+)

Selv kom han gjennom hele løypa, og beskriver seremonien som en sosial ting uten press på å gjennomføre poster studentene ikke ønsket å delta på.

– Det er kult å ha vært gjennom. Jeg gledet meg ikke til det, men jeg synes det var en artig greie, og opplevde det som trygt, sier han om det som skjedde under seremonien.

I etterkant viste det seg at flere ble dårlige av eddikblandingen de drakk.

– Men det med eddiken var ganske lite gjennomtenkt, et enkelt søk på internett viser at det er farlig, sier 21-åringen.

Nye opptak onsdag

Selv om det bare er et halv døgn siden det gikk skikkelig galt under et linjeforeningsopptak, er det to andre linjeforeninger som har opptak på NTNU onsdag. Førseklassinger med bind for øynene og tilgrisede klær må holde hender og synge av full hals på kommando fra personen som leder gruppa.

– Alle linjeforeningene møttes til et møte onsdag morgen hvor de ville vurdere om de ville avblåse eller utsette enkelte opptak til andre foreninger som er i dag og i de kommende dagene. De kom fram til at de ser til sine rutiner og har iverksatt gjennomgang av hva som skjer under opptakene, forklarer leder av Studenttinget på NTNU, Marte Øien til VG.

AVLYSER IKKE: Leder av Studenttinget på NTNU, Marte Øien, sier til VG at alle linjeforeningene vurderte å avblåse videre seremonier etter tirsdagens hendelse, men at de har valgt å avholde dem resten av uken. Foto: Ole Martin Wold VG

Les også: Åtte studenter tatt i juks ved NTNU

Hun forklarer at de er oppmerksomme på at det har skjedd uheldige ting under linjeforeningsopptak tidligere, men ikke i like alvorlig grad som på tirsdag kveld. Øien forteller at Studenttinget opplever at linjeforeningene tar sikkerheten på alvor, og at hendelsen i går var en glipp. Hun kan ikke gå i detalj om hva som skjedde under opptaket.

– Hva som skjer under opptakene har vi veldig liten kjennskap til, da de styrer dette selv, sier Øien.

– Skal aldri skje

– I går skjedde dessverre det som aldri skal skje, noen av våre studenter måtte på sykehus. Vi har tett dialog med NTNU, og har snakket med studentene det gjelder. Oppfordringen fra lege er å få i seg mat og drikke, og å oppsøke lege dersom en føler noe form for ubehag, sier linjeforeningen Smørekoppens leder, Oscar Lilleløkken, i en pressemelding.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN? TIPS OSS!

Opptaket til foreningen er et alkoholfritt arrangement i regi av studentene selv. På et rebusløp gjennom byen var det en post der noen studenter drakk en blanding av eddik og vann, skriver de. Denne blandingen var ikke var godt nok uttynnet, og den kunne derfor være skadelig

– Det er en veldig uheldig og beklagelig hendelse. Det er ikke slik vi ønsker å ta imot våre medstudenter. Vi tar saken på største alvor, og beklager på det sterkeste overfor alle involverte. Det viktigste nå er at det går bra med våre medstudenter, så skal vi gjøre et gjennomgående arbeid for å bedre våre rutiner. Dette skal ikke skje, sier han i pressemeldingen.

Politisak

– Vi har besluttet å opprette en undersøkelsessak med bakgrunn i at en person ligger på sykehus med uavklarte, alvorlige skader. Vi starter opp denne saken etter påtrykk fra påtalemyndigheten, sier leder for krimvakten i Trondheim, Johan Aae til VG.

I går sa politiet i Trondheim at dette ikke var en politisak, fordi det ikke var snakk om ulovlige stoffer. Nå er det tatt en ny vurdering. Aae sier at politiet starter med avhør for å få klarhet i hva som har skjedd.

– Det må ha skjedd en glipp når det kommer til blandingsforholdet med eddiken. Dette er nok ikke bevisst, men det kan være snakk om uaktsomhet. Vi må vurdere om noe kriminelt har skjedd i denne saken.

En mann i 20 årene ligger fortsatt på intensivavdelingen ved St. Olavs hospital i Trondheim.

– Situasjonen er fortsatt uavklart for personen på intensivavdelingen. I tillegg har enda en person kommet til sykehuset i løpet av natten. Personen er lagt inn til observasjon, sier kommunikasjonsdirektør, Marit Kvikne, til VG ved 08.30-tiden.

Kommet reaksjoner

Ida Munkeby, organisasjonsdirektør ved NTNU sa til VG tirsdag:

– Ledelsen ved NTNU har tidligere vært i kontakt med enkelte linjeforeninger ved NTNU, i forbindelse med aktivitetene som gjennomføres i linjeforeningsopptaket.

– Det har kommet reaksjoner på at det har vært for voldsomt opplegg. Det har vært episoder tidligere der folk har reagert på hva studentene må gjennom i opptaket. Dette er en meget beklagelig hendelse, sier hun.

Studenter ringte Giftinformasjonen

Seniorrådgiver Barbro Spillum ved Folkehelseinstituttets giftinformasjon opplyser til VG at de har blitt kontaktet av både studenter og helsevesenet i Trondheim etter at studentene ble forgiftet med eddik i kveld.

Les også: Skoleflinke jenter velger NTNU

– Jeg tror studentene egentlig hadde tenkt å bruke husholdningseddik som inneholder 5-7 prosent eddiksyre, men ved en feil har de i stedet brukt eddikessens på 35 prosent eddiksyre, som er sterkt etsende. Når du drikker så konsentrert eddiksyre vil det kunne ha en etsende virkning på slimhinnene i svelget, spiserøret og magesekken – og det kan i verste fall oppstå etsesår, opplyser Spillum til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder