Men nå raser støttemeldingene inn.

KRAFTIG: Venstremann og tidligere advokat Abid Raja (40) blir kalt «en skam for pakkiser og muslimer» i voldsomme reaksjoner etter hans nikab-utspill. Foto: Eskil Wie Furunes VG

Venstre-Raja hetses etter nikab-utspill

Etter utspillet sitt om nikab har Venstres Abid Raja mottatt grov utskjelling og ærekrenkelser fra enkeltpersoner i det norske muslimske miljøet.

 • Harald Vikøyr

Artikkelen er over tre år gammel

I VG fredag uttalte Raja at han følte på vemmelse når han så kvinner i nikab og burka. Han er imot bruk av disse plaggene, men er også imot norsk forbud.

– Jeg mener vi politikere ikke bør blande oss bort i hva folk skal ha på seg. Jeg ser at debatten som raser i Norge nå er preget av følelser og det ser ut som om vi går i retning av et populistisk forbud, sa han.

Les mer: Venstre-Raja ut mot nikab

Følelser skapte utspillet imdlertid likevel.

«Må Allah gi deg uhelbredelig sykdom»

«Din skitne svin, må Allah brenne deg i Jahannam din uoppdratte murtad kafir hund!» står det i en av de saftige SMS-ene som kom inn på Rajas mobil natt til lørdag.

HARDE ORD: Slik blir Venstres Abid Raja skjelt ut på SMS. Dette kom på hans mobiltelefon natt til lørdag. Her er noen forklaringer: Wallahi - jeg sverger ved Allah Khinzir - villsvin (meget fornærmende brukt som mellomnavn) Jahannam - helvete Murtad kafir - frafallen muslim - ikke troende, som straffes med døden

– Jahannam betyr helvete og murtad kafir betyr frafallen og ikke-troende muslim, og straffen for det er jo døden, forklarer Abid Raja på telefon fra Canada, hvor han er på reise med Venstre.

I en melding får han tildelt mellomnavnet «Khinzir» – som betyr villsvin – og er sterkt fornærmende. Han kalles også for skitten forræder, det hevdes at selv hans foreldre tar avstand fra ham:

«Må Allah gi deg uhelbredelig sykdom, engstelighet, trengsel, fattigdom, et smertefullt og ynkelig liv før døden, og la deg råtne i Jahannam for evig og alltid!!!»

– Altså, jeg er vant til å få sterkt nedsettende hets fra såkalte gode muslimer når jeg fremsetter håp om endring i det muslimske miljøet. Vanligvis skjer dette på sosiale medier, sjeldnere på telefon og SMS. Det er også en stund siden jeg har fått slike salver servert, så jeg hadde nesten begynte å glemme hvor mye ekkelt og grusomt som lever i vårt lille muslimske miljø i Norge, sier Raja til VG.

VG mener: Nikab handler om grenser

– Muslimer må ta debatten selv

Den 40-årige advokaten og politikeren er født i Norge av innvandrerforeldre og regner seg som muslim. Han mener at norske muslimer selv må ta denne debatten og få bort bruken av nikab og burka:

– Imamene bør ta det opp fra prekestolen – at «vet dere hva, dette slutter vi med». Dette er utdatert og i kollisjon med det norske samfunnet. Nikab og burka er gamle religiøse gevanter som tar sikte på å hindre at kvinner blir nedglodd på gaten og hindre at de blir seksuelt antastet. Klærne skal også hindre at de viser seg frem for fremmede menn. Tradisjonen skriver seg minst 1400–1500 år tilbake, muligens lengre. Men slik er det jo ikke i Norge. Dette har ingen plass i det norske samfunnet, ja, det har ingen plass noe sted i verden lenger. For en nordmann er det å se en kvinne i burka eller nikab på Karl Johan like støtende som om det skulle vandret en naken mann der, sier Raja.

Les også: Ap vil forby niqab i skolen

– Men dette forsterker mitt budskap: Deler av det norskmuslimske miljøet trenger en mentalitetsendring. Vi er langt unna å bygge gode borgere ut av disse, men jeg som politikere og medborger har ikke tenkt å gi opp. Jeg akter å fortsette å skape endringer i innvandrermiljøet også – og i tiden vi er i, trengs holdningsendringer mer enn noen gang blant enkelte lukkede muslimske miljø. De må utfordres og stilles krav til. Og derfor lar jeg ikke slik hets stoppe meg. Jeg sier; bring it on – jeg er klar til kamp, sier Venstres Abid Raja.

VG ringte lørdag mobilnummeret som utskjellingen var sendt fra, og den ble besvart. Men mannen som svarte, nektet å svare på spørsmål før intervjueren kom til moskeen og konverterte til islam.

– Jeg snakker ikke med ikke-troende, sier han.

Støtte per SMS

I løpet av lørdagskvelden har det imidlertid rast inn med støtteerklæringer til Raja. Flere har sendt ham tekstmeldinger direkte:


«Jeg er ikke typen som kaster meg på diskusjoner i offentlige kommentarfelt. Derfor vil jeg sende deg en SMS etter dagens nyhetsoppslag. Vær så snill og fortsett å stå på! Du er viktigere enn du aner. Norge (og verden) trenger mennesker som deg.»

SMS-STØTTE: – Disse meldingene gir meg forsterket tro på at det jeg jobber med er viktig og riktig, sier Abid Raja.


«Hei abid. U kjenner ikke meg, men ville bare fortelle deg At du er en god mann. Jeg er selv muslim og synes ikke noe av det du sa var noe feil.»

– Jeg vet at det er støtte i det muslimske miljøet for hva jeg gjør, og jeg håper at det vil komme flere som vil ta tak i ukulturen som finnes, sier Raja.

Han mener det er fire rettigheter som innvandrermiljøene må jobbe med.

– Vi må snakke om likestilling, som debatten om burka og nikab egentlig handler om. Vi må snakke om religionsfrihet, som de fleste etniske nordmenn har, men ikke alle muslimer. Og vi må snakke om ytringsfrihet og seksuell frihet. Vi er ikke ett felles samfunn hvis vi ikke er enige om at vi alle har rett til disse fire tingene, sier Raja.

Les også

 1. Nikab handler om grenser

  Det er ikke for å frigjøre de tildekkede kvinnene at nikaben må forbys i skolen.
 2. Venstre-Raja kraftig ut mot burka – og nikabforbud

  Venstres Abid Raja sier han har følt vemmelse når han har sett kvinner i burka og nikab.
 3. Utdanningsdirektoratet: Nikab-forbud bryter ikke med lik rett til utdanning

  Utdanningsdirektoratet avviser at lokale forbud og et fremtidig nasjonalt nei til nikab bryter med prinsippet om lik…
 4. Vi trenger en ny fortelling

  Det er på høy tid at vi begynner å se på muslimer som et sentralt og helt nødvendig organ i kroppen som heter Norge.
 5. Fem prinsipp for religion i nye Noreg

  Vi har kjempa mot mørkemenn i kristendomen gjennom hundrevis av år her i landet. No må vi kjempe mot mørkemenn i islam.

Mer om

 1. Islam
 2. Venstre (V)

Flere artikler

 1. Pluss content

  Abid Raja hetset etter utspill om nikab

 2. Islamist raser mot Abid Raja (V) i ny video: «Må Allah gjøre deg stum og døv»

 3. Imam reagerer på Raja-hets

 4. Venstre-Raja kraftig ut mot burka – og nikabforbud

 5. Mohyeldeen Mohammad tiltalt for grove trusler mot Abid Raja

Fra andre aviser

 1. Raja trakassert etter nikab-utspill

  Fædrelandsvennen
 2. Raja langet ut mot nikab - ble kalt «skittent svin» og «forræder»

  Aftenposten
 3. Statsadvokaten vil tiltale islamist for trusler mot stortingsmann

  Aftenposten
 4. PST etterforsker hatmeldinger fra Larvik-islamist

  Fædrelandsvennen
 5. Raja fikk hatmeldinger på SMS fra kjent islamist

  Fædrelandsvennen
 6. Mohyeldeen Mohammad tiltalt for trusler mot Abid Raja

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder