Se FHIs råd til Miami-reisende nede i artikkelen

MYGG: Zikaviruset som hovedsakelig spres via mygg ble først oppdaget i 1947 i en ape nær Victoriasjøen i Uganda, og er oppkalt etter Zikaskogen, ifølge Folkehelseinstituttet. Foto: Mattis Sandblad VG

Folkehelseinstituttet advarer gravide mot å reise til Miami

I går advarte det amerikanske smittevernsenteret gravide mot å reise til det zika-utsatte området. Nå følger Norge etter.

  • Emil Mogård
  • David Bach

Artikkelen er over tre år gammel

Dette skjer i kjølvannet av en rekke nye smittetilfeller av det myggbårne viruset i Miami, hvor totalt 14 mennesker har fått påvist zika – alle i bydelen Wynwood.

Bakgrunn: Dette er zikaviruset

Nå advarer Folkehelseinstituttet (FHI) vordende mødre om å reise til det amerikanske ferieparadiset.

– Vi er midt i den verste myggsesongen i Miami, og tatt i betraktning de siste opplysningene om smittetilfeller, så vurderer vi det som naturlig å gå ut med dette nå, sier overlege ved Folkehelseinstituttet Hans Henrik Blystad til VG.

BEFINNER DU DEG I MIAMI? TA KONTAKT MED VG!
2200@VG.NO || (+47) 2200 0000 || SMS/MMS til 2200

Ikke fare for utbrudd i Norge

Avgjørelsen om å utstede zika-varselet ble gjort i morgentimene tirsdag. Reiserådene er de samme som FHI har for det hardt rammede Brasil, som for øvrig arrangerer sommer-OL på fredag, og nå fryktes det at en større spredning er i emning også i USA.

– Vi har valgt ikke bare å begrense reiserådene til den aktuelle bydelen, men hele Miami. Dette fordi det er en viss fare for at viruset spres til større områder. Amerikanske myndigheter er spesielt bekymret for Texas, Florida og Hawaii.

IKKE FARE FOR NORGE-UTBRUDD: Overlege Hans Herik Blystad ved Folkehelseinstituttet sier viruset kun kan overføres via seksuell smitte i Norge, og derfor kun utgjør en trussel i enkelttilfeller. Foto: Pressebilde

Blystad sier det ennå ikke er påvist noen smittetilfeller i Europa, og mener det ikke er noen fare for spredning i Norge.

– Vi har ikke myggen (Aedes aegypti, red. anm.) som bærer viruset. Den eneste måten å overføre viruset er gjennom seksuell smitte, og det vil kun gjelde enkelttilfeller.

Les også: Fem gravide norske kvinner zika-smittet

Rådene til deg som er i Miami

• Gravide frarådes å reise til Miami i Florida

• Gravide som likevel velger å reise til berørte områder bør være spesielt nøye med myggbeskyttelse under oppholdet.

• Gravide som har oppholdt seg i dette området etter 15. juni 2016 bør følges opp av helsetjenesten etter hjemkomsten

Les: Første barn i Europa født med zika-misdannelser

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Rådene til deg som har vært i Miami

I tillegg oppfordrer FHI alle nordmenn som har oppholdt seg i området etter 15. juni om å følge råd rundt kondombruk og hvor lenge man bør vente før en blir gravid.

• Kvinner som har oppholdt seg i området bør vente 8 uker etter hjemkomst før de blir gravide.

• Menn som har oppholdt seg i området og som har en gravid seksualpartner, bør bruke kondom eller avstå fra seksuell aktivitet under hele graviditeten.

• Dersom menn som har oppholdt seg i området og har en partner hjemme som kan bli gravid, bør paret bruke prevensjon etter hjemkomst for å unngå graviditet. Prevensjon bør benyttes i 8 uker om mannen ikke har hatt symptomer på zikavirus-sykdom. Dersom mannen har hatt symptomer på sykdommen anbefales prevensjon i 6 måneder.

• Kondombruk reduserer risiko for smitte med zikavirus. Personer som har vært i området kan unngå å smitte sin partner ved bruk av kondom. Kondom bør benyttes i 8 uker etter hjemkomst dersom han/hun ikke har hatt symptomer på zikavirus-sykdom. Ved symptomer på sykdommen hos mannen bør kondom benyttes i 6 måneder.

Instituttet råder samtidig samtlige reisende til Miami om å bruke klær som dekker kroppen (langermede skjorter, lange bukser og sokker), samt benytte seg av diverse myggmidler.

Les hele FHIs reiseråd her

Tirsdag kom meldingen om at det amerikanske smittevernsenteret (CDC) advarte gravide mot å reise til det zika-utsatte området.

Zikaviruset har tidligere blitt omtalt som en global krise av Verdens helseorganisasjon. Flere millioner mennesker antas å være rammet av viruset.

I 13 land er barn blitt født med mikrokefali, noe som ifølge verdens helsemyndigheter har sammenheng med zika.

Reiseoperatørene følger med

Markeds- og kommunikasjonsdirektør Tonje Løkaas Fossum i Ving sier til VG at de ikke chartrer reiser til Miami, og at andelen berørte derfor er veldig liten.

– I tillegg gjelder jo dette kun for gravide. Så det betyr at de som har bestilt tur til Miami med oss og har legeattest på at de er gravide, kan ombooke eller avbestille dersom de vil det, sier Fossum.

Ving har såvidt Fossum bekjent ennå ikke fått henvendelser fra kunder som ønsker å endre reisen sin.

– Vi har kanskje rundt 30 reisende i Miami akkurat nå, så dette er ikke et veldig stort reisemål for oss.

Også for Apollo er Miami et relativt lite reisemål. Kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera i Apollo sier at reiseselskapet følger nøye med på situasjonen, og bekrefter at man også der må kunne fremvise legeerklæring som bekrefter graviditeten for å kunne avbestille.

– Samtidig gjelder fri avbestilling for alle i samme booking, sier Rivera.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Muligheter for ombooking

Kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i Europeiske reiseforsikring og If sier til VG at de har fått noen veldig få henvendelser rundt zika-frykten i Miami siden det ble kjent.

– Vi anbefaler at man tar kontakt med oss hvis man har spørsmål. Dette dreier seg om et mindre område i Miami by, men vi anbefaler at man følger med på det som skjer i denne situasjonen.

Clementz sier at dette ikke i utgangspunktet er en sak for forsikringsselskapene, men gjentar oppfordringen om å ta kontakt dersom man er usikre.

– I mange tilfeller har reiseselskaper og hoteller muligheter til avbestilling. Reiseselskapene er ofte veldig smidige, fordi andre kan ta over turen, for eksempel.

Det kan også presseansvarlig Daniel Kirchhoff i Norwegian bekrefte.

– Vi tilbyr de som har bestilt tur, men som ikke har lyst til å reise, å booke om billetten til en annen destinasjon, sier Kirchhoff til VG.

Mer om

  1. Zikaviruset
  2. USA

Flere artikler

  1. Fraråder gravide å reise til Thailand

  2. Ti nye tilfeller av zikavirus i Florida: Advarer gravide mot å reise

  3. Zika-krise på ferieøya Puerto Rico: Ti gravide har vært zika-smittet i Norge

  4. Gravide Maria (40): – Blir litt paranoid

  5. Norske Natalia (26) bor i Miami: Vil utsette å få barn

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder