NÅ HAR DEN ET NAVN: Her ser du en marmorert berguer. Foto: Are Andersen

Mystisk fisk identifisert

Den taggete raringen ble fanget ved Fredrikstad. Men
egentlig hører den hjemme veldig, veldig langt fra Østfold.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mange gjorde store øyne da Morten Hvam dro opp fisken under en artsfiskekonkurranse ved Fredrikstad søndag.

Ingen kunne med sikkerhet fastslå arten, så Otte Bjelland ved Havforskningsinstituttet søkte råd utenlands. Fiskenettstedet Hooked.no skriver at forskeren, og fiskeentusiasten sendte bilder av den rare fiske til professor Hiroyuki Motomura ved The Kagoshima University Museum i Japan.

Sett denne? Sjelden mysteriefisk fanget på film

TIPPET RIKTIG: Artsfisker sa tidlig at det dreide seg om en Sebastiscus marmoratus som Morten Hvam hadde fått på kroken. Foto: Bjørn Florø-Larsen

Han er ekspert på Sebastiscus-slekten, som man hadde mistanke om at raringen fra Østfold tilhørte. Og ganske riktig. Den japanske professoren fastslår overfor Hooked.no at det dreier seg om en Sebastiscus marmoratus. Den hører hjemme i Stillehavet, primært fra det sørlige Japan til Filippinene.

VG har ikke lykkes å få tak i Otte Bjelland tirsdag kveld, men til Hooked.no uttaler han at han tror fisken har kommet med ballastvannet til et stort skip.

Fisken Morten Hvam dro opp var av den eksklusive sorten. Ifølge professor Motomura dreier det seg nemlig om det aller første eksemplaret av arten som er registrert i Atlanterhavet.

Fisken har nå fått sitt norske navn, som er godkjent av artsfisker og fiskekjenner Sindre Bøe, som på et tidlig tidspunkt mente at det dreide seg om en Sebastiscus marmoratus.

Det norske navnet på arten blir marmorert berguer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder