Og bruker miljøfiendtlige piggdekk av «sikkerhetshensyn»

LUKSUS: Her åpner sjåføren bildøren på luksus-tjenestebilen for Raymond Johansen etter et besøk på Sørenga i Oslo onsdag. Til venstre: byrådssekretær Tor Henrik Andersen. Foto: Terje Bringedal VG

Ap-Raymond vil strupe bilbruken - kjøres selv i Luksus-Audi med sjåfør

Her åpner sjåføren døren for «byregjeringsleder» Raymond Johansen (Ap) mens han går inn i sin nye og forurensende kommune-limousine.

 • Pål Ertzaas
 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over fire år gammel

Oslos mektigste politiker ber Oslofolk gå eller sykle i miljøets navn.

Selv fraktes han rundt i Oslo sentrum i en bensinslukende Audi med piggdekk og sjåfør. Også det borgerlige byrådet hadde biltjeneste, men frem til de gikk av var det Lexus hybrid-biler som ble brukt. I juli i fjor ble det besluttet å bytte ut disse med Audi A8 bensinbiler.

Samtidig fikk byen et nytt styre med en helt annen holdning mot privatbilisme. Men det har blitt forskjell på hva Oslos nye byrådsleder lærer bort til sine undersåtter og hvordan transporten i hans eget hverdagsliv er.

Ap-politikeren vil parkere de miljøfiendtlige privatbilene til folk flest:

** Det skal bli forbud mot å kjøre bil i Oslo sentrum.

** Det er gebyr for å kjøre med piggdekk.

** Parkeringssatsene er økt og betalingstiden utvidet for å begrense trafikken.

Men byrådslederen, som har vedtatt at han ønsker å bli kalt «byregjeringsleder», kjører allerede som en ekte regjeringssjef, og slipper dermed å bekymre seg for sine egne tiltak.

De aller rimeligste variantene av luksusbilen, uten noe ekstrautstyr, har en utsalgspris på en drøy million kroner. Skal man ha med ekstrautstyr, kryper prisen veldig raskt oppover. Oslo kommune har inngått en leasingavtale for to nye luksusbiler med en kostnad på tilsammen 340.000 kroner årlig.

I tillegg til at Audien brukes på ulike oppdrag, har Johansen ved flere anledninger blitt kjørt til eller fra jobb på skattebetalernes regning i luksusbilen, som kan skilte med noe av den dårligste miljømerkingen som er mulig å oppdrive i Norge.

Husker du denne? Kjørte kollektivt – første dag!

At han bruker bil rundt i Oslo sentrum forklares med sikkerhetshensyn, bruk av piggdekk forklares også med sikkerhetshensyn, mens parkering ikke er noe problem ettersom Johansen kjøres rundt i Oslo med egen sjåfør lønnet av kommunen.

I RÅDHUS-GARASJEN: De to luksus-Audiene tilhørende Oslo kommune står parkert i rådhusets garasjeanlegg i Oslo når de ikke er i bruk på byens veier. Foto: Privat

– Velger det beste

– Rådhusets biltjeneste ble opprettet i 2012 etter 22.juli i 2011. Rådhuset har noen sikkerhetstiltak for byrådet, ordfører og komiteledere, biltjenesten er en av disse, og politiet anbefaler at jeg benytter meg av det, sier Johansen til VG.

– Hvorfor må du kjøres rundt i en så stor og forurensende bil?

– Nå er det sånn at det er biltjenesten og rådhusforvalteren som har det faglige ansvaret for å bestille biler, og jeg regner med at de velger det beste ut fra de vurderingene de gjør.

– Vil du jobbe for at dere velger elbiler, hybrider eller andre biler med mindre utslipp ved neste korsvei?

– Jeg antar at utviklingen innen utslippsfrie biler går såpass raskt at jeg håper og tror at man ved neste anskaffelse til rådhuset vil tilstrebe å ta inn de kriteriene, sier Johansen.

– Hvor ofte blir du kjørt rundt i denne bilen?

– Jeg bruker biltjenesten jevnlig i min arbeidshverdag, noe politiet anbefaler meg å gjøre, sier Johansen.

Les også: Krever kontroll på flere p-plasser til seg selv.

I Oslo kommune er det gebyr for å kjøre med piggdekk, fordi piggdekk skaper mer svevestøv som plager folk med astma. Men selv i går, etter uker med snøfrie veier i hovedstaden, kjører Oslo-politikernes kommunale luksusbil med piggdekk.

– Det er en sikkerhetsvurdering biltjenesten gjør, jeg tror det er uklokt av meg å legge meg opp i den vurderingen, sier Johansen.

­– Blir du også kjørt mellom hjemmet og Rådhuset?

– Det er også en del av tjenesten, og sikkerhetstiltakene vi folkevalgte har.

Fra Groruddalen til Frogner

Johansen har i mange sammenhenger fortalt om sin forkjærlighet for Groruddalen, der han også har hus. De siste månedene har han oppholdt seg en del på en adresse på Frogner, bare en drøy kilometer fra Oslo Rådhus.

– Hvor ofte blir du kjørt mellom denne adressen og Rådhuset?

– Det er riktig at jeg har en kjæreste som bor der. Jeg har blitt kjørt en gang til Frogner etter et tjenesteoppdrag. Det er jo ikke lange veien dit fra Rådhuset for en maratonløper, sier Johansen.

– Er du fornøyd med den luksuriøse Audien?

– Det er en komfortabel og fin bil, men igjen, det er biltjenesten og rådhusforvalteren som har valgt den ut basert på sine kriterier med tanke på sikkerheten, sier Johansen.

Les også: Ap-Raymond takket ja til Høyre-smøring!

Bilen de bruker har V6-motor med 310 hestekrefter og et CO2-utslipp på 173 g/km. Bilen har da miljømerking F på en skala fra A til G – altså den neste dårligste.

Ordfører Marianne Borgen (SV) er også bruker av de nye kommune-limousinene, men kan ikke uttale seg til VG om luksusbil-bruken onsdag kveld. Årsaken er at hun er til stede på en kammerkonsert sammen med blant andre kronprinsesse Mette-Marit, ifølge politisk rådgiver Lena Jensen (SV).

Inga Marte sykler

Borgens partikollega, Inga Marte Thorkildsen, blir derimot svært sjelden kjørt rundt i en av Audi-ene:

– Antall ganger hun har brukt biltjenesten kan telles på en hånd, men hun har blant annet sittet på til to begravelser, sier byrådssekretær Benjamin Larsen (SV).

Han sier at SV mener tjenesten kan være grei å ha i tilfeller hvor tidsnød eller sikkerhet spiller inn.

– Men vi er tydelig på at Inga Marte ikke har et sånt behov jevnlig, sier Larsen.

– Hvordan kommer Inga Marte seg rundt på arrangementer i byen?

– Stort sett går eller sykler hun, sier Larsen.

Miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG), som nettopp er kommet hjem fra en 60 timers togtur på påskeferie til Spania, bedyrer at hun ikke har benyttet noen av de kommunale bensin-drevne luksusbilene. Men det kan skje, varsler Nguyen Berg.

– Jeg har ikke benyttet noen av bilene til nå, men ser ikke bort i fra at det behovet kan oppstå, skriver miljøbyråden i en tekstmelding til VG.

Hun foretrekker å svare på sms fremfor å la seg intervjue om bilbruken onsdag kveld.

– Noen vil synes det er paradoksalt at byregjeringen går inn for bilfritt indre sentrum mens man selv benytter bensindrevne tjenestebiler?

– Ved neste korsvei håper jeg likevel vi kan møte både sikkerhetskrav og i enda større grad de ambisiøse miljømålene som den nye byregjeringen har satt seg, svarer Nguyen Berg.

170 000 i året per bil

Rådhusforvalter Marit Jansen svarte i går skriftlig på faktaspørsmål om innkjøp av de to Luksus-Audiene.

– Når ble bilen bestilt og hvem tok avgjørelsen om bilvalg?

– Bilene ble bestilt juli 2015. Rådhusets forvaltningstjeneste tok avgjørelsen om bilvalg.

– Hvorfor ble ikke en elbil eller hybridbil valgt?

– Etter gjennomført ROS-analyse og anbudskonkurranse var vurderingen at det pr i dag ikke finnes alternativer innen el og hybrid i forhold til krav om sikkerhet og økonomiske hensyn. Utviklingen, særlig innen hybridbiler går raskt, og en antar at en hybridløsning vil være mulig ved neste anskaffelse.

– Hva er prisen på bilene?

– Bilene er leaset, årskostnad pr bil ca 170.000.

– Hva er begrunnelsen for å bruke piggdekk fremfor piggfrie vinterdekk på bilen?

Piggdekk er valgt ut fra hensyn til kjøresikkerheten.

– Hva er kriteriene for å bruke bil med sjåfør fremfor kollektivtrafikk eller eventuelt taxi?

– Bilene kan benyttes i tilknytning til arbeid av byregjeringens medlemmer, ordfører, varaordfører og komiteledere.

Mer om

 1. Oslo
 2. Raymond Johansen
 3. Lan Marie Nguyen Berg
 4. Miljø
 5. Audi
 6. Arbeiderpartiet (Ap)
 7. Politikk

Flere artikler

 1. Bellona-Hauge om «Raymobilen»: – Avsindig!

 2. Raymond Johansen vil vurdere bilordning på nytt

 3. Oslo er eneste storby med luksusbilordning og sjåfør

 4. Her er bilekspertenes forslag til ny «Raymobil»: Disse bilene kunne du brukt, Raymond!

 5. Ap-Raymond stryker tittelen «byregjeringsleder»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder