REKORD: Nordmenn er dobbelt så flinke som svensker og dansker til å si ja til organdonasjon. Foto: Stiftelsen Organdonasjon

Rekordmange donerer organer

Nordmenn har i løpet av fem år doblet antallet organdonasjoner, og det største hoppet kom i årets første seks måneder.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Halvårstallene fra Rikshospitalet viser en kraftig økning av nordmenn som velger å donere organene etter sine kjære. Fra i første halvår i fjor økte tallet fra 113 til 155 potensielle donorer - bort i mot 50 prosents økning.

En av dem er Ingvill Hjelmseth (27) fra Follebu som mistet sin far Roald (77) i år.

- Vi hadde ikke snakket om donasjon, men faren min var en person som alltid ønsket å hjelpe andre, så det er jeg sikker på at han ville ønsket.

-Hva vet du om donasjonen?

- Veldig lite, jeg vet ett organ var ventet. Men uansett om organene bare ble midlertidig brukt var det godt å vite, midt i alt det triste, at noen andre kunne få hjelp.

Tallene fra Rikshospitalet viser at nordmenn siden 2006 har doblet antallet potensielle og realiserte donasjoner. Hittil i år har 19 personer fått nytt hjerte og 48 personer fått ny lever etter transplantasjon på Oslo universitetssykehus.

DONERTE: Ingvill Hjelmeseth (27) mistet faren sin i år. Når hun donerte hans organer, opplevde hun at det kom noe godt ut av alt det vonde. Foto: Pivat

Hele 82 prosent av pårørende som blir spurt om organdonasjon, svarer ja til dette. Det er dobbelt så høyt som tilsvarende tall i Sverige og Danmark.

VGTV: Camilla (13) døde - men reddet fire liv

Stiftelsesn Organdonasjon er begeistret over rekordtallene:

- Dette er så høye tall at vi nesten ikke kan tro det. Både lansering av donorkort som app og TV2-serien «Livet på vent» har ført til mye positiv oppmerksomet, sier informasjonskonsulent Troels Normann Mathisen.

Han forteller at nettserveren til Donorkort brøyt sammen etter begge de to første episodene av tv-serien.

- Det er egentlig ikke positivt, men vi syntes det var stas når den lå nede for telling på grunn av pågangen, sier Mathisen.

- Hvorfor tror dere vi har så mye høyere donortall i Norge enn i Sverige og Danmark?

- Debatten i Norge har nok kommet lenger. Her er det ikke lenger tabu å snakke om donasjon. Vi har de siste årene hatt et gjennombrudd og opplever at folk på facebooksiden vår er stolte over å si ja til donasjon.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder