EKSSJEF: Øyvind Nordgaren jobbet sammen med med Eirik Jensen gjennom flere år i Oslo-politiet. Her er han under en pressekonferanse i 2008. Foto: Espen Sjølingstad Hoen , VG

Jensens nærmeste sjef: En umulig tanke at han er skyldig

Rohde: Håper han ivaretas av venner og familie

Oslo-politiet: Alvorligste tiltale mot politimann noensinne

Støttegruppe refser spesialenheten

I ti år var han Eirik Jensens nærmeste sjef. I dag er Øyvind Nordgaren hoderystende til at hans egen underordnede er tiltalt for å ha hjulpet til å smugle nesten 14 tonn hasj inn i landet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– For meg var det en helt umulig tanke at han skulle ha gjort noe slik da han ble tatt. Jeg synes det er overraskende at tiltalen er så omfattende som den er, sier Nordgaren til VG.

– Det er bare trist hele greia. Og vi må jo avvente rettssaken. Men for meg er det fortsatt en umulig tanke at han skal ha gjort noe slik, sier Nordgaren, som i dag er pensjonist.

Det ble mandag kjent at det tas ut tiltale mot den tidligere polititoppen Eirik Jensen (58). Han er tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj inn til Norge.

Den omfattende tiltalen har sendt sjokkbølger gjennom Politi-Norge: Oslo-Politiet kaller tiltalen mot Eirik Jensen «den alvorligste mot en norsk politimann noensinne». Tidligere kolleger sier at de håper Eirik Jensen blir tatt vare på.

LES HELE TILTALEN: Dette er tiltalen mot Eirik Jensen (.pdf)

TIDLIGERE KOLLEGA: Tidligere politiinspektør Hanne Kristin Rohde. Foto: Jan Petter Lynau , VG

En av dem er tidligere politiinspektør i Oslo-politiet, Hanne Kristin Rohde.

Hun ønsker ikke å kommentere tiltalen mot sin tidligere kollega direkte. Men sier dette i en sms til VG:
– Jeg håper han ivaretas godt av venner og familie, og at aktørene gjennom rettssaken får belyst alle fakta på en riktig måte, skriver Rohde.

Rohde har tidligere gått langt i å støtte korrupsjonstiltalte Jensen.

– Eirik Jensen er en tipp topp kar på alle måter, har Hanne Kristin Rohde uttalt til Fædrelandsvennen tidligere.

Politiet: - Alvorligste noensinne

Oslos visepolitimester Sveinung Sponheim kaller tiltalen mot Eirik Jensen den alvorligste som er tatt ut mot en politiansatt noen gang.

– Det er klart vi er preget av dette, det har vi vært i lang tid. Det er en veldig spesiell sak for oss alle sammen, sier Sponheim til VG.

Mange av Jensens eks-kolleger har jobbet med ham gjennom mange år og vil bli sentrale vitner i rettssaken.

- Jeg antar det, ja. Det gjelder både tidligere og nåværende ledere og kolleger. Det er jo en del av jobben vår, men det blir veldig spesielt, sier Sponheim.

Samtidig er polititoppen klar på at det er en lettelse at det er tatt ut tiltale.

– Det har gått to år siden pågripelsen, så det er godt at saken blir tatt et skritt videre, sier visepolitimesteren.

En av de som trolig må belage seg på å vitne, er Jensens tidligere sjef som i dag er pensjonist.

- Jeg var hans nærmeste leder gjennom mange år, også mens dette skal ha pågått. Den største påkjenningen er det jo Jensen som har. Han må gjennom mye i tiden fremover. Men det er klart jeg kjenner på en ubehagelig følelse av dette. Det er lite hyggelig for meg som hans tidligere sjef at noe slik skal ha skjedd, sier Nordgaren.

Fagforening: «Tragisk og uheldig»

Det har snart gått to år siden politiets tidligere «wonderboy» ble pågrepet. 24. februar 2014 ble den tidligere politilederen fengslet i hemmelighet, før han deretter ble løslatt fra varetekt 30. mai samme år.

Spesialenheten for politisaker sendte i oktober over de mange permene med dokumenter til Riksadvokaten.

Leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, sier at etterforskningen i saken har tatt lang tid og at det er bra at det nå endelig kommer en tiltale.

– Jensen har jobbet mot særdeles krevende miljøer. Etter at saken kom opp har han vært utsatt for en enorm belastning og påkjenning, sier Sigve Bolstad.

Han påpeker at Politiets Fellesforbund ikke tar stilling til selve saken.

– Men vi har fulgt opp Jensen som et medmenneske. Det vil vi fortsatt gjøre, sier Bolstad.

Det er tidligere gjort kjent at Oslo tingrett allerede er bedt om å sette av fire måneder til en eventuell rettssak mot Jensen.

– Det er riktig at vi har bedt om forhåndsberamming i Oslo tingrett. Det er et praktisk tiltak for å legge forholdene til rette for en effektiv saksbehandling dersom det blir tatt ut tiltale, har Presthus tidligere uttalt til VG.

Får støtte

AVGJORT: Riksadvokatens avgjørelse av om Eirik Jensen blir tiltalt eller ikke, er sendt over til Spesialenheten for politisaker og offentliggjort. Foto: Helge Mikalsen , VG

Jensen har fått en egen støttegruppe på Facebook - der flere tidligere kolleger er medlemmer. En av dem er tidligere polititjenestemann Nils Eirik Jevne.

Han er svært kritisk til Spesialenheten for politisaker og deres håndtering av saken.

- Spesialenheten har tatt på seg dommerkappen i denne saken. De har gått ut med høy faneføring for å dømme. Men spesialenhetens oppgave er også å se på skyldfrihet, og komme så nær sannheten som mulig. I denne saken har de ikke gjort jobben sin, sier Jevne til VG.

Han understreker at han ikke kjenner saken i detalj, men sier han frykter at Jensen er lurt.

- Her har vi en narkobaron som har manipulert systemet. Likevel legger spesialenheten vekt på det han har å si. Hadde det vært dokumentert og ført bevis for, så hadde det vært en sak, men dette er antagelser. Jeg frykter at denne narkobaronen har lagt opp en felle, sier Jevne, og legger til:

- Jeg har en veldig dårlig følelse for denne saken.

Les også: Disse avgjorde tiltalespørsmålet

Bevisene

Den tidligere politilederen Eirik Jensen er siktet for grov korrupsjon og medvirkning til grov narkoforbrytelse.

Les også: Utvider siktelsen mot Eirik Jensen

Hasjbaronen Gjermund Cappelen, som i høst ble dømt for oppbevaring og salg av 1,4 tonn med hasj, hevder det påståtte samarbeidet med politilederen har gjort det mulig for ham å innføre så mye som 25 tonn hasj til Norge.

Sentralt i saken står omfattende og mystisk SMS-kontakt mellom Jensen og Cappelen, en pengeoverlevering og funn av penger i Jensens garasjevegg.

I tillegg er oppussingen av et bad blitt etterforsket grundig. Jensen har i avhør forklart at han aldri betalte for det, fordi han ikke fikk tak i håndverkeren.

Bakgrunn: Dette er de viktigste bevisene og påstandene i Jensen-saken

Nekter straffskyld

Jensen har siden pågripelsen nektet straffskyld. Han har tidligere uttalt at etterforskningen av saken har vært utmattende for ham.

Han har også sagt at han savner at politiet er mer tilstedeværende i de kriminelle miljøene.

Det er altfor mye byråkrater i politiet, som aldri har jobbet på gaten, som trekker i trådene. Dette er jeg kritisk til. Jeg har vært en rabagast, og det er ikke alt jeg har gjort som jeg er stolt over. Jeg har vært hos mange rare typer mennesker, men jeg mener det er utrolig viktig at vi er der det skjer, og utfordrer kriminelle arenaer. Dette må vi skjønne, og skjønner vi ikke dette, så taper vi, uttalte Eirik Jensen under en pressekonferanse i forbindelse med hans boklansering i høst.

Eirik Jensen ble ansatt i Oslo politidistrikt i 1977 og var blant annet leder for Oslo-politiets gjengprosjekt fra 2006 til det ble lagt ned i 2011.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder