Kristin Juel Johannessens storesøster: – En skyldfølelse uten like

LARVIK (VG) Linda Juel Johannessen hadde lovet å kjøre lillesøsteren til badestranden, men ble forsinket. I snart 17 år har hun hatt skyldfølelse for at Kristin aldri kom hjem etter at hun satt seg på sykkelen.

Artikkelen er over tre år gammel

5. august 1999 er da 18 år gamle Linda Juel Johannessen på vei fra jobb i Sandefjord. Hun skal hjem til familiens hus i østre Hedrum utenfor Larvik for å hente lillesøsteren Kristin (12), som skal til Goksjø med en venninne for å bade.

Linda har lovet å kjøre søsteren, men blir litt forsinket. Og på veien hjem møter hun Kristin som har lagt ut på tur alene - med storesøsters sykkel.

– Det var siste gang jeg så henne, sier Linda (nå 35) til VG.

Da hun kommer hjem og oppdager at Kristin, i tillegg til sykkelen, også har tatt skoene hennes, blir Linda irritert. Hun kjører etter Kristin, men finner henne ikke.

– Jeg møter på venninnen hennes som sier at hun ikke kommer. Da får du den følelsen av at her er det noe galt.

En leteaksjon blir satt i gang. Samme kveld, klokken 23.18, blir Kristin funnet drept av en politimann i et skogholt ikke langt fra familiens hjem.

De uløste drapene: Kristin (12) kom aldri hjem fra badeturen

Artikkelen fortsetter under bildet

SØSTRE: Linda Juel Johannessen (t.v.) som russ 17. mai 1999 og søsteren Kristin (12) til høyre. Noen måneder senere blir Kristin drept. Foto: Privat

Sjokk

Nesten 17 år senere sitter Linda i sofaen i det hvitmalte og landlige huset sitt i Larvik, bare noen kilometer unna der søsteren ble funnet. Tårene presser seg fram når hun forteller om bilturen hun ikke rakk.

– Det å ikke rekke den kjøreturen, det er vel det verste i mitt liv, rett og slett. Det er en skyldfølelse uten like. De fem minuttene jeg var forsinket, de henger i, sier hun.

Linda har blitt fortalt at hun gikk i sjokk litt over et døgn etter at Kristin ble funnet. Hun valgte likevel å kort tid etterpå gjennomføre planene hun hadde lagt for livet.

– Man føler alltid at samfunnet vil at du skal gå videre, så to dager etter begravelsen begynte jeg på utdanning. Det gikk ikke så lenge før jeg måtte avslutte den, jeg klarte meg i to av tre år, og da levde jeg på det siste jeg hadde av krefter, sier Linda.

Som søsken til et drapsoffer, opplevde hun en følelse av å stå litt alene.

– Du har ikke den samme fallskjermen innenfor helsevesenet som foreldre har. Det har forhåpentligvis blitt bedre nå i forhold til 22. juli, for i '99 var det absolutt ikke sånn. Vi fikk beskjed om at vi kunne ringe psykolog når som helst på døgnet, men da jeg trengte det som mest, var han likevel ikke tilgjengelig.

Artikkelen fortsetter under videoen

Ny start

I 2002 føder Linda en sønn.

– Det var på en måte den nye starten jeg trengte for å sparke meg selv i gang, sier hun.

MISTET SØSTEREN: Linda Juel Johannessens søster Kristin (12) ble drept for snart 17 år siden. Nå ser hun fram til at rettsaken mot en tiltalt 39-åring kommer for retten i august. Foto: Alf Øystein Støtvig

Etter hvert får Linda jobb i Posten. Hun må imidlertid slutte etter noen år i stillingen fordi hun får diagnosen posttraumatisk stresslidelse, forteller hun.

Også i forbindelse med innspillingen av et TV-program om Kristin-saken, åtte og et halvt år etter drapet, opplevde Linda ettervirkninger: hun fikk lammelser på høyre side av kroppen.

Utfallet kunne blitt at hun ble uføretrygdet. Men isteden skal hun etter hvert velge å omskolere seg. Valget faller på en fire år lang lærerutdanning som hun fullførte i fjor.

– De to første årene var en mørk tunnel, for det tar så lang tid. Når du tipper halvveis, begynner du å se enden. Det har vært fire år med knallhard jobbing.

I høst begynner hun i en jobb som lærer for en 1. klasse ved en barneskole i Sandefjord.

Den fullførte utdanningen er én av årsakene til at Linda opplever at 2015 var hennes år.

Artikkelen fortsetter under bildet

GODE VENNER: Hunden Embla (6) er en trofast turvenn og en som Linda Juel Johannessen betror seg til. – Det er veldig greit å ha bikkjer, da får du pratet om mye, sier hun. Foto: Alf Øystein Støtvig

39-åring tiltalt for drapet

Noen uker senere, i juli 2015, kommer nemlig en nyhet som skaper overskrifter i landets riksmedier: Politiet har gjort en ny pågripelse etter drapet på Kristin.

Den siktede er nå 39 år gamle Henning Hotvedt, som er tidligere dømt og senere frifunnet for det samme drapet.

Dommen i Larvik Herredsrett i 2001 lød på fengselsstraff i tolv år. I påvente av ankebehandlingen i Agder lagmannsrett, frafalt imidlertid Riksadvokaten siktelsen mot Hotvedt fordi et av deres sterkeste bevis, det såkalte hårbeviset, ble kjent ugyldig.

Hotvedt ble derfor frifunnet i 2002, tilkjent en halv million kroner i erstatning og var en fri mann inntil han ble pågrepet på nytt.

Han erkjenner ikke straffskyld.

Linda fikk vite om pågripelsen om kvelden 8. juli 2015, dagen før den ble kjent for resten av landet. Denne kvelden er hun på besøk sammen med moren da faren ringer og forteller at Larvik politikammer har gjort en pågripelse i saken.

– Etter 16 år, det ble så uvirkelig. Vi trodde nesten at han bare tullet, sier Linda.

– Vi skalv. Det dukket opp så mange følelser.

Artikkelen fortsetter under videoen

DNA-bevis

Det var ny og forbedret analyseteknikk som førte fram til pågripelsen. Politiet gjorde nye analyser av fingerneglene til Kristin og fant Hotvedts DNA.

39-åringens DNA-profil hadde politiet skaffet seg etter å ha siktet ham for kjøp av slankepiller fra Tyskland.

I mars i år gjenåpnet Gjenopptakelseskommisjonen saken og i april ble det tatt ut ny tiltale mot Hotvedt.

Familien Juel Johannessen, som i en årrekke har jobbet med saken på egen hånd for å prøve å oppklare den, har lenge hatt Hotvedt som mistenkt.

Les også: Politiet vet ikke hvor de oppbevarte bevisene i Kristin-saken: Sykkelen er borte

– Det var en av de få tingene vi spurte om da pappa ringte den dagen: hvem har de tatt? Vi får beskjed om at det er samme mann. Da har vi faktisk jobbet riktig i alle de årene. Alle beviser, alle observasjoner vi har gjort, alt som er innhentet, har vært riktig. De har vist den veien det skal. Det var bare at vi trengte bare litt ekstra hjelp for å få det siste beviset, og det var det Kristin selv som kom med, sier Linda.

Artikkelen fortsetter under bildet

ALLTID MED: Linda Juel Johannessen bærer alltid et bilde av Kristin i lommeboka. Foto: Alf Øystein Støtvig

16. august, om under tre uker, starter rettssaken mot Hotvedt i Borgarting lagmannsrett. Når han setter seg på tiltalebenken, er det første gang en tidligere frikjent blir satt for retten for samme forbrytelse i Norge.

Linda opplyser hun vil følge hver eneste dag i retten, akkurat som sist.

Hvor viktig er det for deg å få en avklaring i saken?

– Det har viktig å få dette så avklart som det er nå. Hva som skjer under rettssaken, tar vi som det kommer. Det er ingen av oss som er interessert i å forhåndsprosedere noe som helst. Men det er viktig å kunne få noen svar på ting, det er det vi gjerne vil ha. Vi vet hva og hvordan. Vi vil gjerne vite hvorfor.

Det har ikke lyktes VG i å komme i kontakt med Hotvedts forsvarer, advokat Brynjar Meling, i forbindelse med denne saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder