VIL FORTELLE: Den pensjonerte danske sjøfartsinspektøren Flemming Thue Jensen varsler «mye mer nytt» når han møter Stortingets granskingskommisjon mandag: Her sammen med advokat Sigurd Klomsæt (t.v.) Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

Tidligere sjøfartsinspektør varsler mer nytt om Scandinavian Star

Den tidligere skipsinspektøren Flemming Thue Jensen sier han gleder seg til å forklare alt han vet om Scandinavian Star-brannen i et lukket møte med granskingskommisjonen.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På vei inn til møtet sier Thue Jensen til NTB at han vil gi langt flere opplysninger til kommisjonen enn de han har gått ut med offentlig så langt.

I helgen hevdet den tidligere skipsinspektøren at to medlemmer av mannskapet startet brannen om bord i Scandinavian Star. 159 mennesker mistet livet i brannen i april 1990.

– Jeg kan være mye mer spesifikk og jeg kan sette navn på mange ting jeg ikke kunne offentlig i går, sier Thue Jensen.

Stor spesial: Her kan du lese historien om Scandinavian Star

Ønsker alle opplysninger

Stortinget har satt ned en kommisjon som skal se etter systemfeil som kan ha forårsaket brannen. De skal være ferdig med sin rapport før neste sommer.

– Vi er glade for alle som har opplysninger om brannen på Scandinavian Star. Det som vil skje i dag er et formøte mellom inspektør Thue Jensen og sekretariatet for kommisjonen, så får vi se hva som kommer ut av det, sier Frank K. Olsen, som leder kommisjonen, til NTB.

Vil ikke la seg avhøre

Søndag sa Thue Jensen at han ikke har tillit til norsk politi, og derfor ikke vil la seg avhøre i saken. Han forklarer seg imidlertid gjerne for kommisjonen eller i en rettssal.

– Det har ikke vært noen hemmelighet at jeg har kritisert politiets etterforskning sønder og sammen, og kan vente meg at politiledelsen sitter med lupe for å dissekere min forklaring fra hverandre, men de kan ikke tilbakevise dette, sier Thue Jensen.

Bakgrunn: De uløste gåtene etter «Scandinavian Star»-katastrofen

Flemming Thue Jensen var en av de første som gikk om bord på det utbrente skipet etter brannen for 26 år siden. Først nå har han valgt å fortelle sin historie.

Som inspektør for den danske Sjøfartsstyrelsen etterforsket han skipet i tre dager etter brannene. Han slo fast at mønsteret i brannen ikke var tilfeldig.

I stedet hevder han nå at to blant mannskapet tente på fergen, i tillegg til at en person sto bak grov sabotasje om bord.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder