Tyrkiske medier: En pågrepet i storaksjon i Istanbul

ISTANBUL/OSLO (VG): Det pågår en stor politiaksjon i Istanbul-forstaden Zeytinburnu. Én mistenkt skal være pågrepet, skriver den tyrkiske avisen Hurriyet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det er ikke kjent om dette er mannen som jages etter massakren på 39 mennesker i en nattklubb i Istanbul nyttårsaften, skriver Hurriyet.

Ifølge avisen har politiet aksjonert mot en privat bolig etter å ha mottatt tips. Den pågrepne skal ha pådratt seg skader da han kastet seg fra en balkong på flukt fra politiet.

SPESIALSTYRKER: En soldat i den tyrkiske spesisalstyrken under storaksjonen i Istanbul mandag. Foto: AP

VG har også kontaktet pressetalsmannen i politiet i Istanbul, som sier de ikke kan bekrefte opplysningene, men at de vil komme med en uttalelse i løpet av natten.

Ifølge nyhetsbyrået Dogan er det spesialstyrker med helikopterstøtte som aksjonerer.

Ukjent navn og nasjonalitet

Et nytt bilde av terroristen, har ført til spekulasjoner om hvor han er fra, og hvem som har gitt ham trening.

At han muligens er fra Xinjiang-provinsen i Kina er det siste som nå undersøkes, skriver Hürriyet, etter at det tidligere ble henvist til anonyme sikkerhetskilder som hevder han kommer fra enten Usbekistan eller Kirgisistan i Sentral-Asia.

Tyrkisk myndigheter har fremdeles ikke navngitt den mistenkte. Den ytterliggående islamistgruppa IS påtok seg mandag ansvaret for terroraksjonen mot nattklubben Reina, men navnga heller ikke gjerningsmannen.

MISTENKT: Nytt bilde av den mistenkte gjerningsmannen lagt ut av Tyrkisk politi mandag. Foto: Handout AFP

– I en fortsettelse av de velsignede aksjonene IS gjennomfører mot beskytteren av korset, Tyrkia, slo en heroisk soldat av kalifatet til mot en av de mest kjente nattklubbene der kristne feirer sin høytid, het det i kunngjøringen fra IS, som ble sendt ut via gruppens talerør Amaq, skriver NTB.

– Har sammenheng med Syria

Tyrkias visestatsminister Numan Kurtulmus hevdet tidligere mandag at de hadde innhentet fingeravtrykk fra den mistenkte gjerningspersonen bak nyttårsangrepet i Istanbul, og at de er i ferd med å fastslå mannens identitet, ifølge AP.

Kurtulmus mener terroraksjonen mot nattklubben er et svar på det han hevder er Tyrkias vellykkede militæroperasjon mot ekstremistgruppen IS i Syria.

– Uansett hvor de gjemmer seg i 2017, så vil vi spore dem opp. Med Guds vilje og med støtte fra folket, vil vi med hele nasjonens kapasitet tvinge de i kne, sier han.

Åtte andre er pågrepet i forbindelse med terroraksjonen mot nattklubben.

Støtter terroristen på sosiale medier

Ifølge visestatsministeren er det flere personer som har hyllet terrorangrepet på sosiale medier. 347 kontoer skal være under etterforskning og rettslige skritt er blitt tatt overfor 92 personer, hevder han.

Kurtulmus legger til at de er i tett samarbeid med sosiale medier verden over, slik som Facebook og Twitter, for å stenge mistenkelige kontoer.

– Vi kommer ikke til å sitte stille og se på at noen troll på sosiale medier bidrar til splittelse mellom folk, sier han, ifølge AP.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder